Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

«Η συριακή κρίση επιτάχυνε το τέλος του Μπαγκντάντι»


Την επιτάχυνση των εξελίξεων αναφορικά με την εξουδετέρωση του ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι λόγω της τουρκικής εισβολή στη βορειοανατολική Συρία και την αποχώρηση των δυνάμεων των ΗΠΑ από την ευρύτερη περιοχή επισημαίνουν σε άρθρο τους οι New York Times, επικαλούμενοι υψηλόβαθμους αξιωματούχους του Πενταγώνου.

Πιο αναλυτικά, στο δημοσίευμα των ΝΥ Τomes αναφέρεται πως για μήνες η υπηρεσία αντικατασκοπείας των ΗΠΑ κρατούσε ενήμερο τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με το κυνήγι του αλ Μπαγκντάντι, υπενθυμίζοντας πως ο Τραμπ τον είχε χαρακτηρίσει ως «πρώτη προτεραιότητα».

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο των NY Times, η κατά πολλούς ξαφνική απόφαση Τραμπ πριν από τρεις εβδομάδες να αποσύρει από τα εδάφη της βορειοανατολικής Συρίας τα αμερικανικά στρατεύματα προκάλεσε αναστάτωση μεταξύ των αξιωματούχων του Πενταγώνου, αναγκάζοντάς τους να επιταχύνουν το σχέδιο για την επικίνδυνη νυχτερινή επιδρομή.

Οι New York Times σημειώνουν ότι ο σχεδιασμός της επιχείρησης ξεκίνησε το περασμένο καλοκαίρι όταν η CIA πήρε στα χέρια της - ανέλπιστα - πληροφορίες για την γενικότερη περιοχή στην οποία βρισκόταν ο αρχηγός του ISIS.


«Κλειδί» σύμφωνα με τους ΝΥΤ ήταν η σύλληψη και η ανάκριση ενός «ταχυδρόμου» και μιας εκ των συζύγων του αλ Μπαγκντάντι. Ο Guardian προσθέτει στα «κλειδιά» και την ταυτοποίηση από τους Ιρακινούς στα μέσα Σεπτεμβρίου ενός Σύρου που χρησιμοποιήθηκε για να περάσουν λαθραία από την επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας στην Τουρκία οι σύζυγοι δύο εκ των αδερφών του Ισλαμικού Κράτους. Ο ίδιος λαθρέμπορος, γράφει η βρετανική εφημερίδα, ειχε βοηθήσει νωρίτερα να μετακινηθούν τα παιδιά του αλ Μπαγκντάντι από το Ιράκ.

Τον Οκτώβριο το σχέδιο με την κωδική ονομασία Κάιλα Μιλερ - από το όνομα μιας Αμερικανίδας εργαζόμενης σε ανθρωπιστική οργάνωση που είχε απαχθεί και βασανιστεί από το Ισλαμικό Κράτος πριν τον θάνατό της στα χέρια τζιχαντιστών το 2016 - ήταν σε πλήρη ανάπτυξη.

Στις αρχές της περασμένης εβδομάδας τόσο οι Αμερικανοί όσο και οι Ιρακινοί που συμμετείχαν στην επιχείρηση ήταν ολοένα και πιο σίγουροι ότι ο αλ Μπαγκντάντι ήταν στην επαρχία Ιντλίμπ κινούμενος ανάμεσα σε σπίτια στο χωριό Μπαρίσα, κοντά στα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία.

Οι Αμερικανοί κατάφεραν να διακριβώσουν ότι ο αρχηγός του ISIS ήταν μαζί με τον Αμπού Μοχάμεντ αλ Χαλαμπί τον αρχηγό της ομάδας των σαλαφιστών τζιχαντιστών Χουράς αλ-Ντέιν, μιας ομάδας, πάντως, μέλη της οποίας πριν από μερικές εβδομάδες είχαν εκτελέσει οπαδούς του Ισλαμικού Κράτους.

Σύροι ενημέρωσαν τους αμερικανούς ότι το σπίτι του αλ Χαλαμπί είχε χτιστεί στις αρχές του 2018 πάνω από ένα σύμπλεγμα τούνελ αποτελώντας, έτσι, ένα ιδεατό καταφύγιο για κάποιον φυγά, όπως ο αλ Μπαγκντάντι.

«Το απόγευμα της Πέμπτης ο πρόεδρος και εγώ είχαμε ενημερωθεί ότι ήταν πολλές οι πιθανότητες ο αλ Μπακγντάντι να βρίσκεται σε οίκημα στην επαρχία Ιντλίμπ» δήλωσε την Κυριακή ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μαικ Πενς.

Η ομάδα που πραγματοποίησε την επίθεση έφτασε στην περιοχή στη 1 τα ξημερώματα της Κυριακής αντιμετωπίζοντας πυρά από το έδαφος τα οποία, όπως είπε, ο Τραμπ αντιμετωπίστηκαν άμεσα. Στις συγκρούσεις που ακολούθησαν τουλάχιστον άλλα 9 μέλη του Ισλαμικού Κράτους σκοτώθηκαν. Ανάμεσα στους νεκρούς ήταν και ο αλ Χαλαμπί και δύο γυναίκες του αλ Μπαγκντάντι με τον αρχηγό του Ισλαμικού Κράτους να βάζει τέλος στη ζωή του σε ένα τούνελ που εγκλωβίστηκε «σαν σκυλί», όπως είπε ο Τραμπ, πυροδοτώντας το γιλέκο με τα εκρηκτικά που φορούσε.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]