Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

«Ερντογάν ο Μεγαλομανής»


Αρπάζει και το …Τοπ Καπί, σχεδιάζει νέο παλάτι στην Ανατολία

Περνάει στον έλεγχο της Προεδρίας της Δημοκρατίας το σημαντικότερο ίσως οθωμανικό μνημείο της Κωνσταντινούπολης, το Τοπ Καπι. Φωτογραφία via Ahval

Έντονες αντιδράσεις και στην ίδια την Τουρκία προκαλεί η νεα κρίση μεγαλομανίας του Ταγίπ Ερντογάν καθώς την Παρασκευή ανακοινώθηκε ότι περνάει στον έλεγχο της Προεδρίας της Δημοκρατίας το σημαντικότερο ίσως οθωμανικό μνημείο της Κωνσταντινούπολης, το Τοπ Καπί.

Ήδη έχει εκφράσει την πρόθεση του να κτίσει νέο ανάκτορο στην Ανατολία σε περιοχή που έχει θέσει υποψηφιότητα για να κηρυχθεί μνημείο Παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από την ΟΥΝΕΣΚΟ.

Ο Ερντογάν στο τέλος Αυγούστου ανακοίνωσε τα σχέδια του για την κατασκευή ενός Προεδρικού Παλατιού κοντά στην λίμνη Βαν στην ανατολική επαρχία Μπιτλίς, παρά το γεγονός ότι ήδη το Συνταγματικό Δικαστήριο έχει αποφανθεί αρνητικά.


Ο Ταγίπ Ερντογάν μάλιστα είχε δηλώσει ότι το Παλάτι θα κτισθεί στο Ahlat παρά τις αντιδράσεις του Δημάρχου της περιοχής που διαμαρτύρεται και έχει προσφύγει στην δικαιοσύνη, καθώς θα απαλλοτριωθούν ουσιαστικά σχεδόν 10.000 τετραγωνικά μέτρα για να κατασκευασθεί το συγκρότημα των Προεδρικών κατοικιών και γραφείων.

Στο Ahlat υπάρχουν οι τάφοι των Σελτζούκων με επιγραφές από τον 12ο εως τον 15ο αιώνα και σύντομα αναμένεται το μνημείο αυτό να ενταχθεί στον κατάλογο της ΟΥΝΕΣΚΟ με τα μνημεία της Παγκόσμιας Ιστορικής Κληρονομιάς.

Όμως την Παρασκευή η είδηση ότι δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης το πέρασμα του ιστορικού μνημείου και ενός εκ των πιο δημοφιλών αξιοθέατων της Κωνσταντινούπολης, το παλάτι Τοπ Καπί στον έλεγχο της Διεύθυνσης της Προεδρίας της Δημοκρατίας για τα Εθνικά Παλάτια, από τον έλεγχο του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού που βρίσκονταν μέχρι τώρα, προκαλεί αντιδράσεις τόσο για τον συμβολισμό της κίνησης αυτής όσο και από το γεγονός ότι στο Τοπ Καπι φιλοξενούνται σπουδαίοι θησαυροί της Οθωμανικής περιόδου και το Μνημείο έχει έσοδα εκατομμυρίων δολαρίων κάθε χρόνο από τα πλήθη τουριστών που το επισκέπτονται. Το Τοπ Καπί κτίσθηκε τον 15ο αιώνα και αποτέλεσε την κατοικία και την έδρα του εκάστοτε Σουλτάνου και σήμερα είναι ένα από τα μεγαλύτερα Μουσεία της Κωνσταντινούπολης.

Η …αδυναμία του Ερντογάν στα Οθωμανικά Μνημεία και στην κληρονομιά των Σελτζούκων είναι γνωστή. Εξάλλου τα τελευταία χρόνια έχει μετατρέψει το περίφημο οθωμανικό παλάτι του 19ου αιώνα το Ντολμαμπαχτσέ στις όχθες του Βοσπόρου σε Γραφείο του, όταν βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη.

HellasJournal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]