Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το Ιράν είναι σκληρό καρύδι και οι ΗΠΑ το ξέρουν πολύ καλά...


Στην εκπομπή One Line Weekend μίλησε ο αναπληρωτής καθηγητής Γεωπολιτικής στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, Κώστας Γρίβας.
Αναφορικά με την επίθεση στα διυλιστήρια της Σαουδικής Αραβίας, υποστήριξε πως «τις εγκαταστάσεις της Aramco χτύπησε ένας πύραυλος κρουζ ιρανικής κατασκευής. Αυτό από μόνο του δεν σημαίνει τίποτα. Στην επίθεση συμμετείχαν και μη επανδρωμένα αεροχήματα» σχολίασε ο κ. Γρίβας και πρόσθεσε πως «μπαίνουμε σε μία αστάθεια όσον αφορά την αγορά του πετρελαίου. Κι αυτό δεν ξέρω ποιους ευνοεί και ποιους όχι. Δε ξέρω αν μακροπρόθεσμα αυτό είναι αντίθετα στα συμφέροντα των ΗΠΑ» σημείωσε σχετικά.

Για το ενδεχόμενο σύρραξης μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, σημείωσε πως «οι ΗΠΑ είναι πολύ προσεκτικές. Το Ιράν είναι σκληρό καρύδι. Έχει αναπτύξει πολύ επικίνδυνα πυραυλικά συστήματα, προηγμένες τορπίλες, νάρκες. Οι ΗΠΑ δε ξέρουν, αν στην αρχική φάση μιας σύρραξης, δεν θα υποστούν μια ταπεινωτική κατάσταση. Βέβαια και οι Ιρανοί φοβούνται. Φοβάται ο Γιάννης το θεριό και το θεριό το Γιάνννη. Δύσκολα μπορεί να βγάλει κανείς συμπεράσματα για το τι μέλλει γενέσθαι».

«Συντελείται μια ευρεία ρομποτοποίηση του πολέμου» διαπίστωσε ο καθηγητής και υποστήριξε την ανάγκη η Ελλάδα να εισέλθει σε αυτή τη διαδικασία.

«Η Τουρκία είναι πολύ μπροστά συγκριτικά με εμάς στον τομέα. Υπάρχει έκρηξη στρατιωτικών τεχνολογιών στην Τουρκία που η Ελλάδα δεν παρακολουθεί. Δεν πρέπει να υποτιμούμε την τεράστια πρόοδο που έχει κάνει στην εγχώρια ανάπτυξη οπλικών συστημάτων η γειτονική χώρα» σχολίασε σχετικά.


«Οι νέες τεχνολογίες είναι τεράστια ευκαιρία για την Ελλάδα, να συνδυάσει την ρομποτική επανάσταση που είναι προ των πυλών με αυτό που λέμε τέταρτη βιομηχανική επανάσταση, έτσι ώστε να επενδύσει σε νέες μορφές οπλικών συστημάτων, φθηνών, ραμμένες και κομμένες στα μέτρα» επεσήμανε.

«Πρέπει να ενισχύσουμε την αποτρεπτική μας ισχύ. Βρισκόμαστε σε δεινή οικονομική κατάσταση. Είναι ανάγκη να επενδύσουμε στις νέες τεχνολογίες» πρόσθεσε.

«Η Τουρκία διεκδικεί ρόλο ευρασιατικής υπερδύναμης. Και για να το κάνει αυτό θέλει να ακρωτηριάσει την Ελλάδα και να κυριαρχήσει στην Ανατολική Μεσόγειο. Εμείς δεν θέλουμε. Συνεπώς δεν είναι κάτι που μπορούμε να συζητήσουμε διμερώς» ανέφερε για το ρόλο και τις βλέψεις της Τουρκίας στην περιοχή.

Για τη συνάντηση δε Μητσοτάκη – Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, ήταν ξεκάθαρος.
«Υπάρχουν ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές που αν παραβιαστούν θα πάμε σε πολύ πολύ άσχημες καταστάσεις. Αυτό πρέπει να διαμηνύσει ο πρωθυπουργός στον Ταγιπ Ερντογάν» υποστήριξε.




Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]