Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Αναζωπυρώνεται η κρίση στον Περσικό - Το Ιράν «κατέλαβε» κι άλλο πλοίο στα Στενά


Με τις ΗΠΑ να υποστηρίζουν πως πίσω από την επίθεση στην Σαουδική Αραβία βρίσκεται η Τεχεράνη και τον Ντόναλντ Τραμπ να δηλώνει ότι «τα όπλα μας είναι έτοιμα», η κρίση στον Περσικό δείχνει να αναζωπυρώνεται. Πολύ δε περισσότερο τη στιγμή που το Ιράν, μέσω των Φρουρών της Επανάσταση, «κατέλαβε» πλοίο που φέρεται να διακινούσε πετρέλαιο στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Την ίδια στιγμή η άνοδος της τιμής του πετρελαίου σε ποσοστό που υπερβαίνει το 10% προκαλεί παγκόσμια ανησυχία.

Η κατάσταση στον Περσικό Κόλπο είναι για μια ακόμη φορά τεταμένη και το ενδεχόμενο μια σύρραξης προκαλεί ανησυχία και στις αγορές που ήδη αντέδρασαν μετά την επίθεση από μη επανδρωμένα αεροσκάφη στις πετρελαικές εγκαταστάσεις της Aramco στη Σαουδική Αραβία.

Επίθεση που οδήγησε το Ριάντ σε ανακοινώσεις σχετικά με μείωση της παραγωγής έως και 50% έως ότου αποκατασταθούν οι ζημιές που είναι σοβαρές.

Παρά τις διαβεβαιώσεις πως η ζήτηση θα καλυφθεί από τα αποθέματα οι αγορές αντέδρασαν ανεβάζοντας την τιμή του βαρελιού ενώ όλοι οι αναλυτές καταγράφουν τα ενδεχόμενα σενάρια για την επόμενη ημέρα αγγίζοντας και τα ιδιαιτέρως αρνητικά όπως αυτό της Capital Economics που κάνει λόγο για εκτίναξη της τιμής στα 150 δολάρια στην περίπτωση που υπάρξει σύρραξη στον Κόλπο μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν.


Σύρραξη που όλοι απεύχονται εν τούτοις η ένταση που υπάρχει εδώ και καιρό κλιμακώνεται. Ο Ντόναλντ Τράμπ δήλωσε ότι αναμένουν οι ΗΠΑ την Σαουδική Αραβία να πιστοποιήσει την προέλευση των επιθέσεων προκειμένου να αναλάβουν δράση.

Ταυτόχρονα όμως δόθηκαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες από δορυφόρο με τους αμερικανούς αναλυτές να υποστηρίζουν πως οι επιθέσεις κατά τις Aramco προήλθαν «είτε από θέση εντός του Ιράν ή του Ιράκ αλλά όχι της Υεμένης».

Από την πλευρά του το Ιράν διαψεύδει πως υπάρχει δική του εμπλοκή. Ταυτόχρονα όμως προχώρησε στη «σύλληψη» ενός τάνκερ που μετέφερε όπως υποστηρίζουν τα ιρανικά ΜΜΕ και οι Φρουροί της Επανάστασης λαθραίο πετρέλαιο ντίζελ προς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Δεν πρόκειται γαι την πρώτη επίθεση σε τάνκερ εν τούτοι ο χρόνος που έλαβε χώρα δημιουργεί ερωτήματα ενώ επιβαρύνει την γενικότερη κατάσταση.

Το σενάριο της σύρραξης στον Περσικό δεν είναι ακραίο. Η κατάσταση μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν είναι τεταμένη εδώ και πολύ καιρό.

Τον Ιούνιο έγινε γνωστό μέσα από δημοσιεύματα στον Αμερικανικό Τύπο, τα οποία επιβεβαιώθηκαν και επισήμως, πως ο Ντόναλντ Τράμπ είχε δώσει εντολή επίθεσης στο Ιράν σε επιλεγμένους στόχους οπως ραντάρ και συστοιχίες πυραύλων.

Εντολή που ακυρώθηκε 10 λεπτά πριν υλοποιηθεί και μάλιστα όπως είχε γίνει γνωστό αεροπλάνα και πλοία είχαν λάβει θέση για επίθεση.

Ένα άλμα στην τιμή του πετρελαίου πάντως θα πλήξει την παγκόσμια οικονομία. Ήδη η άνοδος που σημειώνεται σήμερα οδηγεί σε αυξήσεις που θα φτάσουν άμεσα σχεδόν στην πραγματική οικονομία χωρών όπως ή Ελλάδα.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]