Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Τουρκία και το φρενοκομείο


Η κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα στην περιοχή δεν αφήνει περιθώρια για απορίες αναφορικά με το πού το πάνε οι Τούρκοι. Γίνεται, μέρα με τη μέρα, όλο και πιο σαφές πως η Άγκυρα βάλθηκε να κυριαρχήσει στην κρίσιμη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένων του Αιγαίου και της Κύπρου, ώστε να διεκδικήσει πρωταγωνιστικό ρόλο στο νέο, πολυπολικό σύστημα, που ήδη διαμορφώνεται στην παγκόσμια σκακιέρα.

Πολλώ δε μάλλον όταν ανάλογες πολιτικές υπεροπτικού δερβέναγα επιλέγει το τουρκικό καθεστώς να εφαρμόζει σε όλα τα μέτωπα που διατηρεί, με δική του ευθύνη, ορθάνοιχτα. Από τα ανατολικά του σύνορα, όπου απειλεί Κούρδους, Συρία και Ιράκ με στρατιωτική δράση, έως το σκληρό παιχνίδι για γερά νεύρα που παίζει με τους Αμερικανούς, με αφορμή την προμήθεια των ρωσικών S400.

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για όλους... Η μέχρι τώρα πολιτική κατευνασμού εκ μέρους μας απέτυχε παταγωδώς, καθώς οι συνεχείς τουρκικές παραβιάσεις αντιμετωπίστηκαν παιδαριωδώς από την ελληνική πλευρά, ως άνευ σημασίας συμπεριφορές ενός δήθεν «νευρικού γείτονα». Στην πραγματικότητα, πρόκειται για καλά προετοιμασμένες κινήσεις τακτικής, στη βάση ενός μακρόπνοου στρατηγικού γεωπολιτικού σχεδιασμού της γείτονος.


Στην Αθήνα δεν πρέπει να υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι οι Τούρκοι θα συνεχίσουν να διεκδικούν σε βάρος μας διεύρυνση του ζωτικού τους χώρου, επιδιώκοντας την ηγεμονία στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου. Όχι ως εξαρτημένη δύναμη με στοιχεία νατοϊκού χωροφύλακα, όπως συνέβαινε τις τελευταίες δεκαετίες, αλλά ως αυτόνομη περιφερειακή υπερδύναμη, που θα επιθυμούσε να ορίζει τις τύχες των εθνών και των λαών από τα Βαλκάνια μέχρι τη Μεσοποταμία με βάση αποκλειστικά τα δικά της συμφέροντα.

Σε αυτή τη συγκυρία, η αποδυναμωμένη Ελλάς, παρά τις πληγές της, δεν πρέπει να τρέφει δισταγμούς και αυταπάτες. Ουδείς ξένος παράγοντας θα αντιμετωπίσει την Τουρκία για λογαριασμό μας, Συνεπώς, Αθήνα και Λευκωσία θα πρέπει να δουν την κατάσταση ως έχει, αποφεύγοντας μετεωρισμούς και επικίνδυνους στρουθοκαμηλισμούς. Εάν η Τουρκία επιλέξει να ανοίξει την «πύλη του φρενοκομείου», τότε η Ελλάδα δεν έχει άλλη επιλογή από το να απαντήσει ισοδύναμα.

Δημοκρατία


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]