Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο Τραμπ «αποκεφάλισε» την ηγεσία της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών


Όσοι δεν πάνε με τα... νερά του αμερικανού προέδρου, εκπαραθυρώνονται με συνοπτικές διαδικασίες, όπως έγινε για ακόμη μια φορά σαφές στην NSA από τις αιφνίδιες «παραιτήσεις» του Νταν Κόουτς και της Σου Γκόρντον

Όταν διαφωνείς – δημοσίως ή ιδιωτικώς – με τον Τραμπ, σύντομα θα βγεις στο Ταμείο Ανεργίας.

Αυτό το μήνυμα έστειλε για ακόμη μια φορά ο αμερικανός πρόεδρος, παύοντας με συνοπτικές διαδικασίες το δίδυμο της ηγεσίας της NSA, της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.

Ο Νταν Κόουτς, διευθυντής της Υπηρεσίας, ο οποίος είχε έρθει σε σύγκρουση με τον Τραμπ για τη στάση του προέδρου τόσο έναντι της Ρωσίας, όσο και έναντι της Βόρειας Κορέας, εκπαραθυρώθηκε με την παραίτησή του να ανακοινώνεται από τον ίδιο τον Τραμπ μέσω Twitter.

Πριν από ένα χρόνο ο Κόουτς εμφανίστηκε εμφανώς αιφνιδιασμένος όταν έμαθε σε δημόσια εκδήλωση ότι ο αμερικανός πρόεδρος επρόκειτο να συναντήσει τον Ρώσο ομόλογό του στο Ελσίνκι.

«Αυτό θα είναι πραγματικά ξεχωριστό» είπε γελώντας αμήχανα.

Αργότερα είχε ζητήσει συγγνώμη για την αντίδρασή του, υποστηρίζοντας ότι δεν είχε σε καμία περίπτωση στόχο να επιδείξει έλλειψη σεβασμού ή να ασκήσει κριτική στο πρόσωπο του προέδρου.

Ωστόσο, τον περασμένο Ιανουάριο, η κόντρα των δυο ανδρών είχε συνέχεια με τον Τραμπ να κατηγορεί τον Κόουτς και άλλα στελέχη των υπηρεσιών πληροφοριών ότι «είναι υπερβολικά αφελείς και παθητικοί στο θέμα του Ιράν».

Τον ίδιο δρόμο ακολούθησε και η υποδιευθύντρια και Νο2 της NSA, Σου Γκόρντον.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν τα αμερικανικά ΜΜΕ, η Γκόρντον εξωθήθηκε σε παραίτηση με τον πλέον άκομψο τρόπο, καθώς κατά την διάρκεια μιας σύσκεψης, εισέβαλλε ο Κόουτς στο δωμάτιο, ανακοινώνοντάς της την καρατόμησή της.

Η Γκόρντον άφησε μία επιστολή παραίτησης για τον πρόεδρο Τραμπ, με μία χειρόγραφη σημείωση, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν αποχωρεί ευχαριστημένη από την θέση της.

«Αφήνω αυτή την επιστολή στο πλαίσιο μιας ενέργειας σεβασμού και πατριωτισμού, όχι προτίμησης», έγραψε η ίδια.

«Καθώς ψάχνετε μία νέα ομάδα ηγεσίας για να αναλάβει την διοίκηση, θα παραιτηθώ από την θέση μου στις 15 Αυγούστου 2019 και θα συνταξιοδοτηθώ από την ομοσπονδιακή υπηρεσία», έγραψε η ίδια.

«Είμαι σίγουρη για τα όσα έχει πετύχει η κοινότητα των Υπηρεσιών Πληροφοριών, αλλά και για το τι πρέπει να κάνει για να βαδίσει μπροστά. Την έχω δει σε δράση από πρώτο χέρι για περισσότερα από 30 χρόνια. Γνωρίζω ότι οι άνθρωποί μας είναι η δύναμή μας κι ότι δεν θα σας απογοητεύσουν ούτε εσάς, αλλά ούτε και το Έθνος. Είστε σε καλά χέρια», κατέληξε στην επιστολή της η Γκόρντον.

Η διάδοχη κατάσταση

Ο Τραμπ ανακοίνωσε πως ο Τζόζεφ Μαγκουάιρ, κορυφαίος αξιωματούχος της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, θα είναι πλέον ο υπηρεσιακός διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.

Ο κ. Μαγκουάιρ θα αναλάβει καθήκοντα στις 15 Αυγούστου, ημέρα κατά την οποία τίθεται εν ισχύ η παραίτηση του Κόουτς και της Γκόρντον.

«Ο ναύαρχος Μαγκουάιρ έχει μια μακρά και επιτυχημένη καριέρα στον στρατό, έχοντας αποστρατευθεί από το Ναυτικό των ΗΠΑ το 2010», έγραψε ο Τραμπ στο Twitter, προσθέτοντας ότι «ο ναύαρχος έχει ασκήσει διοίκηση σε κάθε επίπεδο, ενώ έχει ηγηθεί και της Διεύθυνσης Ειδικών Επιχειρήσεων του Ναυτικού των ΗΠΑ. Παράλληλα, έχει συνεργαστεί για θέματα εθνικής ασφάλειας με το πανεπιστήμιο (Harvard University). Δεν έχω αμφιβολία ότι θα κάνει μία εξαιρετική δουλειά!», έγραψε ο Τραμπ.

Ο αμερικανός πρόεδρος είχε αρχικά επιλέξει τον Ρεπουμπλικανό βουλευτή Τζον Ράτκλιφ για την θέση αυτή.

Ωστόσο, ο Ράτκλιφ αναγκάστηκε να αποσύρει το ενδιαφέρον του για την θέση, μετά την δημοσίευση από τα ΜΜΕ μη κολακευτικών σχολίων σχετικά με την εμπειρία του, αλλά και την σύντομη θητεία του στην Επιτροπή για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Protagon


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]