Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Τουρκία ψάχνει το Ελληνικό υποβρύχιο «214» που τους χαλάει την μαγιά στην Αν. Μεσόγειο


Την ώρα που οι περισσότερες εκ των 56 παραβιάσεων έγιναν από τα μαχητικά αεροσκάφη της Τουρκίας στο κεντρικό ανατολικό Αιγαίο -και εκεί σημειώθηκαν οι αερομαχίες της Τρίτης-, ο ιπτάμενος κυνηγός αναζητούσε τον υποβρύχιο κυνηγό….

Οι Τούρκοι ιπτάμενοι των μαχητικών κατά μια έννοια απασχολούσαν τους πιλότους των Ελληνικών αεροσκαφών ώστε να μην ενοχλήσουν- αναχαιτίσουν το δικό τους αεροσκάφος, το κατασκοπευτικό CN-235 με τις ανθυποβρυχιακές δυνατότητες που έκανε 17 παραβιάσεις, ενώ κινούνταν στην ευρύτερη περιοχή του Καστελλόριζου μέχρι το όριο του FIR Λευκωσίας.

Η πορεία που διέγραψε και όχι μόνο για δεύτερη μέρα, προδίδει την αποστολή του η οποία είναι ο εντοπισμός Ελληνικών υποβρυχίων τα οποία βρίσκονται εν καταδύσει στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο.


Το γεγονός ότι υπάρχει υποβρύχιο Ελληνικό στην περιοχή είναι κάτι που οι Τούρκοι δεν το θέλουν, διότι γνωρίζουν πως υπάρχει τακτικό πλεονέκτημα κι αυτό δεν θα λειτουργήσει υπέρ τους εφόσον θελήσουν να προκαλέσουν με έρευνες σε τμήματα της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Το να εντοπιστεί όμως ο υπερσύγχρονος υποβρύχιος κυνηγός τύπου 214 «Παπανικολής» δεν είναι μια εύκολη αποστολή που μπορεί να βγει εις πέρας από τα πληρώματα και τα συστήματα του CN-235 παρά μόνο ίσως από τύχη.

Αθόρυβο, ακίνητο, σε κατάδυση, περιμένει την κατάλληλη στιγμή για την υλοποίηση της αποστολής που έχει λάβει. Ένα «φονικό» εργαλείο που γνωρίζει πολύ καλά το Τουρκικό επιτελείο ότι υπερτερεί η χώρα μας στο υποβρύχιο αθέατο θέατρο επιχειρήσεων.

Ήθελαν να δείξουν ότι θα προασπίσουν κι από αέρος το Oruc Reis ακόμη και σε έρευνες

Η Άγκυρα έχει επιδοθεί σε πολλά τακτικά σενάρια τις προηγούμενες 48 ημέρες αποστέλλοντας στην Αθήνα και το Ελληνικό επιτελείο μήνυμα πως έχει τη δύναμη και τους τρόπους να δημιουργεί εστίες εντάσεων.

Την Δευτέρα το Τουρκικό επιτελείο θέλησε να μετρήσει τ’ αντανακλαστικά της Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ την Τρίτη οι γείτονές μας έβαλαν σκοπό να επιδείξουν- ατυχώς- αεροπορική ισχύ άνωθεν του σεισμογραφικού «Oruc Reis» τις ώρες που έπλεε στο κεντρικό ανατολικό Αιγαίο. Επιθυμία τους να φανεί ότι διαθέτουν τον σχεδιασμό υπεράσπισης του ερευνητικού τους σκάφους, σε οποιοδήποτε σημείο αυτό βρίσκεται ή κι αν ακόμη κάνει έρευνες.

Οι Τούρκοι προφανώς και ήξεραν ότι δεν θα περάσουν έτσι απλά από το Αιγαίο, γνώριζαν ότι θα συναντήσουν τα Mirage 2000-5 και τα F-16 της χώρας μας. Διπλό κέρδος γι’ αυτούς. Εκπαίδευση των ιπταμένων τους σε ρεαλιστικές συνθήκες, όπως παλιά, αποστολή του μηνύματος του τι θέλουν ή τι σκοπεύουν να πράξουν.

Όμως αυτές οι κινήσεις μπορεί να μην προβληματίζουν την ηγεσία, αλλά σίγουρα ανεβάζουν το επίπεδο επιφυλακής και εγρήγορσης. Πληροφορίες λένε ότι ήδη έχει ζητηθεί η αύξηση των ιπταμένων και αεροσκαφών επιφυλακής στις Πτέρυγες Μάχης. Οι Σμηναρχίες των readiness πάντα βρίσκονται σε ετοιμότητες των 5 λεπτών για απογείωση με οπλισμένα μαχητικά αεροσκάφη, όμως στις Πτέρυγες το καθεστώς είναι διαφορετικό.

Το τελευταίο διάστημα διαβάζοντας τον αντίπαλο και τις κινήσεις του, η ηγεσία έδωσε εντολή και να βρίσκονται περισσότερα αεροσκάφη σε επιφυλακή, άρα να οπλιστούν και δεύτερον να υπάρχουν περισσότεροι ιπτάμενοι σε 5λεπτη ετοιμότητα.

Αυτό φάνηκε κι από τα αποτελέσματα των τελευταίων 48 ωρών και κυρίως της περασμένης Δευτέρας που η Πολεμική Αεροπορία ανταποκρίθηκε με ένα εναέριο «man to man» με ισάριθμα των 22 αεροσκαφών της Άγκυρας που πετούσαν πέριξ του Καστελλόριζου.

Την ώρα που το Oruc Reis εγκαταλείπει σιγά σιγά το Αιγαίο, η νέα επιφυλακή έχει να κάνει με τις ασκήσεις που έχει αναγγείλει η Άγκυρα πέριξ του Καστελλόριζου για σήμερα και την Παρασκευή. Στο επιτελείο γνωρίζουν ότι οι γείτονές μας θα θελήσουν και πάλι ν’ αυξήσουν την ένταση και οι λόγοι πλέον είναι εμφανείς, με το κίνδυνο του αεροπορικού ατυχήματος πάντα να ελλοχεύει.


HellasJournal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]