Αν η Ελλάδα γίνει χώρα «Πρώτης Γραμμής» οι ΗΠΑ φέρνουν το THAAD στην Κρήτη
Το πρώτο σημαντικό παραγόμενο αποτέλεσμα που έφερε η Συμφωνία των Πρεσπών για την Ελλάδα, είναι ότι πλέον δεν απειλείται από καμιά χώρα στην οποία το ΝΑΤΟ θα εφαρμόσει το άρθρο 5 της συμμαχίας. Η Ρουμανία και η Βουλγαρία -και αργότερα η Ουκρανια- είναι τα «εξωτερικά» σύνορα του ΝΑΤΟ, και η Ελλάδα παύει να είναι το «μαξιλάρι» της συμμαχίας.
Αυτό όσο αφορά τα βόρεια σύνορα της χώρας, γιατί στα Ανατολικά τα πράγματα πρόκειται ΄- όπως όλα δείχνουν – να αλλάξουν για το ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ αλλά και την Ελλάδα. Σήμερα και όπως έχει η κατάσταση, η Ελλάδα έχει γίνει «ζώνη ειρήνης» και ειδικά για τις ΗΠΑ αποτελεί το απόλυτο στρατηγικό της βάθος για την Μέση Ανατολή, την Βόρεια Αφρική και την Ανατολική Ευρώπη.
Η Τουρκία με την σειρά της είναι χώρα «Πρώτης Γραμμής» για το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, τόσο για την Ρωσία, όσο κυρίως για το Ιράν. Σε καθήκοντα ως χώρα «Πρώτης Γραμμής» (σε αντίθεση με Πολωνία, Ρουμανία, Νορβηγία) την αντιαεροπορική και αντιβαλλιστική προστασία, δεν την έχει η Τουρκία, αλλά ίδια η συμμαχία με συστήματα Patriot. Οι Σύμμαχοι δεν άφησαν αυτό το ρόλο, και δεν θα τον αφήσουν ποτέ στην Τουρκία, και με την πορεία που έχει η Τουρκία του Ερντογάν, φαίνεται πως οι φόβοι τους ήταν δικαιολογημένοι.
Το ακραίο σενάριο που θέλει την Τουρκία να αποτελέσει χώρα «Πρώτης Γραμμής» για το Ιράν, την Ρωσία ακόμα και την Κίνα, είναι κάτι που ήδη η Αμερικανική πολιτική έχει στα σχέδια της. Η στήριξη στην Ελλάδα το επόμενο διάστημα θα ενταθεί. Η νέα κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη φαίνεται πως έχει ενημερωθεί εκτενώς για τις εξελίξεις, και κάθε σκέψη από το Μαξίμου για μια πολιτική ίσων αποστάσεων με την Γερμανία, φαίνεται πως αποτελεί παρελθόν. Οι Αμερικανοί φρόντισαν να θυμίσουν στην νέα κυβέρνηση δύο σημαντικές παραμέτρους, η πρώτη αφορά την ανοχή του Βερολίνου στην άφιξη Lepopard στα κατεχόμενα και την πώληση μεγάλης ποσότητας στρατιωτικού υλικού την στιγμή που η Ε.Ε αποφάσιζε κυρώσεις, αλλά κυρίως, τον πιεστικό ρόλο που αποκτά η Ελλάδα ως Ενεργειακός κόμβος στην Ευρώπη, αλλά, κυρίως, το ρόλο που αποκτά η Ελληνική ναυτιλία στην μεταφορά του Αμερικανικού LNG στην Μεσόγειο, και κατ επέκταση στην Τουρκία.
Μια χώρα «Πρώτης Γραμμής» που οι ΗΠΑ την στηρίζουν με όλα τα μέσα, οικονομικά και στρατιωτικά, είναι η Νότια Κορέα. Όπως είχε σημειώσει και σε παλιότερο άρθρο το Viadiplomacy, η Ουάσινγκτον θέλει την Ελλάδα μια μικρή Νότια Κορέα, μια χώρα με δυνατή οικονομία και ισχυρές ένοπλες δυνάμεις. Κάθε φορά που η Βόρεια Κορέα αυξάνει την ένταση, στην Νότια Κορέα φθάνουν εξοπλισμοί, αμερικανικές επενδύσεις και επισκέψεις αξιωματούχων. Αυτό είχε συμβεί και το καλοκαίρι του 2017
Σήμερα, οι ΗΠΑ «εκβιάζουν» την Βόρεια Κορέα με το THAAD (Terminal High Altitude Area Defense),ένα αμυντικό σύστημα που είναι σχεδιασμένο για να αναχαιτίζει βαλλιστικούς πυραύλους στο τελικό στάδιο της πτήσης τους. Η βασική του χρήση είναι για την προστασία κατοικημένων περιοχών και βασικών υποδομών. Το σύστημα λειτουργεί σε συνεργασία με άλλα οπλικά συστήματα και δορυφόρους.
Πριν λίγους μήνες, το ίδιο σύστημα εγκαταστάθηκε για «συνεκπαίδευση» στο Ισραήλ και αποτέλεσε ένα μήνυμα προς το Ιράν, το οποίο αποτελεί για τις ΗΠΑ τον ίδιο κίνδυνο με την Βόρεια Κορέα, μια μαζική πυραυλική επίθεση σε στρατιωτικές και οικονομικές εγκαταστάσεις.
Τέτοιες εγκαταστάσεις υπάρχουν πλέον και στην Ελλάδα οι οποίες είναι μέσα στο βεληνεκές των Ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων. Η Σούδα, εγκαταστάσεις Ισραηλινών στην Κρήτη, Άραξος, Στεφανοβικειο, ακόμα και ναυπηγικές εγκαταστάσεις που εξυπηρετούν μονάδες επιφανείας του Αμερικανικού Στόλου, αποτελούν στόχους.
Η προστασία όλων αυτών των στόχων δεν μπορεί να γίνει μόνο με τους Patriot που διαθέτει η Ελλάδα. Σε αυτό το ακραίο σενάριο, την σταδιακή απομάκρυνση της Τουρκίας από την συμμαχία, το ΝΑΤΟ θα αναπτύξει Patriot σε νησιά του Αιγαίου, και το σύστημα THAAD θα τοποθετηθεί στην Κρήτη για την προστασία κυρίως της Σούδας
Τα παραπάνω είναι η φυσική εξέλιξη στο ακραίο σενάριο. Μέχρι τότε, η προμήθεια 4 φρεγατών και μιας μοίρας F-35 έχουν δρομολογηθεί, με πιο σημαντικό, το «ξεκλείδωμα» και την άδεια πώλησης από τις ΗΠΑ, Στρατηγικού όπλου από Ευρωπαϊκή χώρα για τις δύο φρεγάτες που θα προμηθευτεί η Ελλάδα για την αντιαεροπορική κάλυψη της Ανατολικής Μεσογείου.
ViaDiplomacy
"Το πρώτο σημαντικό παραγόμενο αποτέλεσμα που έφερε η Συμφωνία των Πρεσπών για την Ελλάδα, είναι ότι πλέον δεν απειλείται από καμιά χώρα στην οποία το ΝΑΤΟ θα εφαρμόσει το άρθρο 5 της συμμαχίας. Η Ρουμανία και η Βουλγαρία -και αργότερα η Ουκρανια- είναι τα «εξωτερικά» σύνορα του ΝΑΤΟ, και η Ελλάδα παύει να είναι το «μαξιλάρι» της συμμαχίας."
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι πως σχετιζεται η Συμφωνια των Πρεσπων με το αρθρο 5 του ΝΑΤΟ;
Απο ποιον απειλουμασταν ωστε να αναγνωρισουμε ανυπαρκτη "μακεδονικη" εθνοτητα και γλωσσα, να
παραχαραξουμε εμεις οι ιδιοι την Ιστορια μας και στο τελος να κινδυνευουμε να αναγνωρισουμε
"μακεδονικη μειονοτητα";
Μηπως επειδη ο Κουλης θα κανει το κοροϊδο σχετικα με αυτη την επαισχυντη "συμφωνια",καποιοι
δημοσιογραφισκοι προετοιμαζουν το εδαφος για προπαγανδα περι "σημαντικων παραγομενων
αποτελεσματων";