Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Στο Κυπριακό ζήτημα δεν πρόκειται να βάλουμε μυαλό


Η πρόταση του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων για άτυπη πενταμερή διάσκεψη, οι εγγυήτριες δυνάμεις και οι παλαιότερες διαπραγματεύσεις

Πόσες ισχυρές είναι άραγε οι πιέσεις που υφίσταται η ελληνική πλευρά, και πόση ασθενής είναι η αντίσταση, που μας οδηγεί πάντα να αποδεχόμαστε τα τουρκικά αιτήματα;

Ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί, κατέθεσε πρόταση για την διεξαγωγή μιας άτυπης πενταμερούς διάσκεψης, μέσω επιστολής προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και την ειδική του απεσταλμένη Τζέιν Χολ Λουτ.

Ο Νίκος Αναστασιάδης, δια του κυβερνητικού εκπροσώπου, καλωσόρισε το περιεχόμενο της επιστολής Ακιντζί και -αφού υπενθύμισε ότι η σύγκλιση άτυπης πενταμερούς ήταν και δική του πρόταση-, δήλωσε έτοιμος να συναντηθεί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη για προετοιμασία της ανεπίσημης διάσκεψης.

Αναφέρθηκα στον τραγέλαφο της Διάσκεψης στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας, επανέρχομαι δυστυχώς, με πολύ απλά επιχειρήματα, τα οποία φαντάζουν δυσνόητα για τους αρμοδίους που χειρίζονται το Κυπριακό. Ποια είναι τα μέλη της πενταμερούς; Οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις -Βρετανία, Ελλάδα, Τουρκία-, ο πρόεδρος της Κύπρου και ο εκπρόσωπος των Τουρκοκυπρίων.


Εμείς δεν είμαστε που απαιτούμε την κατάργηση του αναχρονιστικού θεσμού των Εγγυητριών Δυνάμεων; Εμείς δεν είμαστε, που είχαμε κόκκινη γραμμή την κατάργηση των εγγυήσεων και την απομάκρυνση των τουρκικών στρατευμάτων; Πώς λοιπόν αποδεχόμαστε και νομιμοποιούμε έναν θεσμό, του οποίου με κανένα τρόπο δεν θέλουμε την διατήρηση;

Εκτός, λοιπόν, από τους εκπροσώπους των εγγυητριών δυνάμεων -ίσως σε επίπεδο υπουργών εξωτερικών- θα παρευρίσκεται ο πρόεδρος ενός κράτους της Ε.Ε., αναγνωρισμένου από τον ΟΗΕ και ο εκπρόσωπος μιας μειονότητας. Από πότε ο αρχηγός κράτους συνομιλεί ως ίσος προς ίσον με έναν μειονοτικό ηγέτη; Εκείνο το οποίο αντιλαμβάνεται η διεθνής κοινότητα, είναι ότι αναβαθμίζεται ο Τουρκοκύπριος ηγέτης σε πρόεδρο κράτους, το οποίο αναγνωρίζει μόνον η Τουρκία.

Όταν παλαιότερα είχε ερωτηθεί ο Ν. Αναστασιάδης, απάντησε ότι στις Διασκέψεις δεν προσέρχεται ως πρόεδρος της Κύπρου, αλλά ως εκπρόσωπος των Ελληνοκυπρίων. Μάλλον, ως κακόγουστος αστεϊσμός εκλαμβάνεται ο ισχυρισμός, εφόσον δηλοί πώς δεν υπάρχει άλλος Κύπριος να εκπροσωπεί τους Ελληνοκυπρίους, και ο Ν. Αναστασιάδης αναλαμβάνει και τους δύο ρόλους.

Ο κ. Αναστασιάδης αγνοεί ότι επί Μακαρίου τις διαπραγματεύσεις δεν τις διεξήγε με τους Τουρκοκύπριους ο Μακάριος, αλλά ιστάμενος στο ύψος του θεσμού, είχε ορίσει εκπρόσωπο τον Κληρίδη, που διαπραγματευόταν με τον Ντεκτάς;

Άλλο: Τι θα πενταμερής, από την στιγμή που την ασφάλεια της Κύπρου έχει αναλάβει το Σ.Α. του ΟΗΕ και οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται υπό την αιγίδα του; Η απεσταλμένη του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, πηγαινοέρχεται από την Λευκωσία στα Κατεχόμενα, για καθορισμό των διαδικαστικών και υποβολή προτάσεων. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, έχει λόγο επομένως να παρευρίσκεται, όπου Κίνα και Ρωσία θα προβάλουν βέτο σε κάθε απαράδεκτο βρετανοτουρκικό αίτημα. Η απουσία τους, δίνει το δικαίωμα στην Βρετανία να αλωνίζει.

Όπως επίσης, η Κύπρος ως μέλος της Ε.Ε., με τις αποφάσεις της καθορίζει εν μέρει ή εν πολλοίς, και την ευρωπαϊκή πορεία. Πού είναι η Ε.Ε. στην Διάσκεψη; Στον Κραν Μοντανά, ο εκπρόσωπος της Ε.Ε. -κάποια στιγμή ο Γιούγκερ- βρισκόταν στην αίθουσα ως παρατηρητής χωρίς δικαίωμα λόγου.

Όλα αυτά, είναι αδιάφορα για τους αρμοδίους, και στην πενταμερή η Βρετανία, η Τουρκία και τα Κατεχόμενα θα πυροβολούν την Κύπρο, με δεδομένη -μέχρι προ μηνός τουλάχιστον- την δήλωση της Ελλάδας ότι η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάδα συμπαρίσταται. Τέτοια αδιαφορία και εγκατάλειψη των εθνικών θεμάτων, λες και τα όσα συμβαίνουν στην Κύπρο δεν ενδιαφέρουν άμεσα την Ελλάδα και δεν έχουν επιπτώσεις στην πορεία της!

Ο Μακεδών
Voria


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]