Μεταξύ των ηπείρων ο ανταγωνισμός
Για να δυναμώσουν τα δύο θετικά μηνύματα των ευρωεκλογών, δηλαδή η σημαντικά αυξημένη συμμετοχή των πολιτών στις κάλπες και η επικράτηση των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων με μεγάλη διαφορά απέναντι στους ευρωσκεπτικιστές πάσης φύσης, η Ευρώπη και οι ηγέτες της θα πρέπει στο εξής να εστιάσουν στο πολιτικό κομμάτι της ενοποίησης και λιγότερο πλέον στο οικονομικό. Η οικονομία, ως ενοποιητικός μηχανισμός, έχει φθάσει προς το παρόν στα όριά του και θα χρειαστεί τώρα μια δυναμικότερη εξέλιξη στο σκέλος της πολιτικής διαδικασίας, η οποία μπορεί πάντα και επιταχύνει πολύ πιο αποτελεσματικά, σύμφωνα με την Ιστορία, συγκλίσεις και ταυτίσεις διαφορετικής μήτρας λαών. Οικονομία είναι συμφέροντα που υποκινούνται ως επί το πλείστον από λίγους, ενώ πολιτική, με την ουσιαστικότερη έννοια, είναι κοινωνικές σχέσεις και ιδέες, πολιτισμός και αξίες που μπορούν και παρακινούν τεράστιες ομάδες πληθυσμού.
Εάν, λοιπόν, τα δύο θετικά στοιχεία των ευρωεκλογών φανερώνουν το αυξημένο, πράγματι, ενδιαφέρον των πολιτών της Γηραιάς Ηπείρου για το μέλλον της Ευρώπης, θα πρέπει δίπλα σε αυτό να τονίσουμε, επίσης, ότι τα ίδια τα προβλήματα και οι προκλήσεις της σύγχρονης εποχής είναι υπερεθνικής πλέον διάστασης και οι λύσεις που επιδέχονται προϋποθέτουν την άμεση ενίσχυση της πολιτικής ενοποίησης. Διαφορετικά δεν γίνεται, αυτή είναι η προτεραιότητα. Είτε μιλάμε για το μεταναστευτικό πρόβλημα και το δημογραφικό, είτε για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, είτε για την τεχνολογική επανάσταση, όπου εκεί κυρίως μεταφέρεται σήμερα ο παγκόσμιος ανταγωνισμός, χρειάζονται γενναίες πολιτικές αποφάσεις πανευρωπαϊκής κλίμακας. Ειδικότερα μάλιστα στην τεχνολογία, η Ευρώπη παρουσιάζει σοβαρή υστέρηση έναντι των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας, η οποία τρέχει στον τομέα αυτό με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Οι νέες τεχνολογικές κατακτήσεις αλλάζουν σταδιακά όλες τις ισορροπίες στην κούρσα της οικονομικής προόδου και της γεωπολιτικής επιρροής και εάν η Ευρώπη δεν αντιδράσει συλλογικά, θα υποβαθμιστεί περαιτέρω ο ρόλος της. Χωρίς καμία αμφιβολία! Ο ανταγωνισμός διεξάγεται σήμερα μεταξύ των ηπείρων και όχι μεταξύ των εθνικών κρατών, αυτό θα πρέπει να γίνει κοινή συνείδηση και στην Ευρώπη.
Η πολιτική ενοποίηση λαμβάνει συνεπώς ένα χαρακτήρα εξαιρετικά σπουδαίου θέματος για το προσεχές διάστημα. Παρά το γεγονός ότι οι τρέχουσες εξελίξεις δημιουργούν ανησυχίες, όπως για παράδειγμα στο θέμα της συμφωνίας για την εκλογή του νέου προέδρου της Κομισιόν, όπου οι ευρωπαϊκές ηγεσίες εμφανίζουν απαράδεκτες αδυναμίες σαν να μην αντιλαμβάνονται τα μηνύματα των καιρών, οι πολίτες αισθάνονται ότι πρέπει να προασπίσουν (και) την ενιαία ευρωπαϊκή τους ταυτότητα και η προοπτική αυτή θέλει ακόμη πολλή δουλειά και δρόμο. Η συμπεριφορά των ψηφοφόρων ήταν κατά μία έννοια πιο ώριμη στις 26 Μαΐου, σε σύγκριση με τις ηγεσίες. Διότι κινητοποίησε στους πολίτες το ένστικτο της επιβίωσης· ο κίνδυνος ότι τα κεκτημένα της Ευρώπης, προσπάθειες πολλών δεκαετιών, κινδυνεύουν να διαλυθούν. Αυτό θα πρέπει να ενεργοποιήσει και τις πολιτικές ελίτ κατά άμεση προτεραιότητα και όχι ο πόλεμος για τα πόστα και οι εθνικοί εγωισμοί που επικρατούν ακόμη, σε ένα οικοδόμημα που μόνον ως ενιαίο και συμπαγές μπορεί να διατηρηθεί και να έχει ρόλο στο εντελώς καινούργιο οικονομικό και γεωπολιτικό περιβάλλον. Το αντίπαλον δέος είναι τώρα οι δύο υπερδυνάμεις, που βρίσκονται στη μία και στην άλλη πλευρά του παγκόσμιου χάρτη. Η πολιτική ενοποίηση είναι ένας μονόδρομος για την Ευρώπη, η οποία οφείλει να ενεργοποιήσει τον κοινό ιστορικό της πλούτο και τις αξίες της. Η πολιτική ενοποίηση, για παράδειγμα, μπορεί να σημαίνει την άμεση εκλογή των προσωπικοτήτων που ηγούνται των ισχυρών υπερεθνικών εξουσιών (ας πούμε της Κομισιόν μιας και έγινε λόγος), αλλά σημαίνει επίσης, για παράδειγμα, και καταπολέμηση των διακρίσεων, εμπέδωση τέτοιων αξιών εν είδει συνταγματικών αρχών, όπως η ανοχή, που αποτελεί την πεμπτουσία της δημοκρατίας και του πολιτικού φιλελευθερισμού στον πολιτισμένο κόσμο.
Γιάννης Κοτώφολος
Καθημερινή
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...