Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Αλβανία: Πολιτική επιβίωση Ράμα, αδιέξοδο για την αντιπολίτευση


Tου Νίκου Μελέτη

Με ηττημένη την Δημοκρατία και την προοπτική ομαλοποίησης της πολιτικής και κοινωνικής ζωής στην Αλβανία, και τον Ε. Ράμα να δείχνει ότι επιβιώνει από μια σύγκρουση που κινήθηκε στην κόψη του ξυραφιού, πραγματοποιήθηκε αυτή η νόθα διαδικασία των Τοπικών Εκλογών στην Αλβανία με χαμηλή συμμετοχή μεν, αλλά που αφήνει την Αντιπολίτευση χωρίς εναλλακτικές επιλογές για την επόμενη ημέρα.

Μετά τις εκλογές της Κυριακής και η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει στην Αθήνα την 7η Ιουλίου, θα πρέπει άμεσα να ανακαθορίσει την στρατηγική της χώρας έναντι της Αλβανίας, ώστε να υπάρξει αποτελεσματική πίεση όχι μόνο σε ευρωπαϊκό αλλά σε Διμερές πλέον επίπεδο, (που τα όπλα που διαθέτει η Ελλάδα είναι ισχυρά και αποτελεσματικά), για την προστασία των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας και κυρίως για την αποτροπή ολοκλήρωσης μετά και τις δημοτικές εκλογές της επιχείρησης υφαρπαγής των περιουσιών της μειονότητας κυρίως στο παραλιακό μέτωπο της Χιμάρας.

Ο Ε. Ράμα παρά την μικρή συμμετοχή που εξασθενεί σε μεγάλο βαθμό την δημοκρατική νομιμοποίηση της κυβέρνησης του, παίρνει μια βαθιά ανάσα και πλέον εφόσον μπορέσει να προχωρήσει στον «συνετισμό η εκπαραθύρωση του προέδρου Μέτα και στην συγκρότηση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, θα έχει κάνει ένα σημαντικό βήμα για την πολιτική επιβίωση της κυβέρνησης του.


Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Λ. Μπάσα βρίσκεται πλέον σε στρατηγικό αδιέξοδο, καθώς η τακτική της αποχής από την Βουλή αρχικά και τώρα της αποχής από τις Τοπικές Εκλογές όπου θα μπορούσε το κόμμα του ακόμη και υπό τον ασφυκτικό έλεγχο της διαδικασίας να εξασφαλίσει τουλάχιστον το ένα τρίτο των Δήμων της χώρας, τον βάζει στο περιθώριο, καθώς δεν φαίνεται να επιτυγχάνεται ο στόχος της «ανατροπής» του Ε. Ράμα.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός, παρά τις δραματικές επιδόσεις του στο κεφάλαιο της αντιμετώπισης του οργανωμένου εγκλήματος, των παραβιάσεων του κράτους δικαίου, των κατηγοριών για προσωπική σχέση του με οργανωμένα συμφέροντα και κυκλώματα διαφθοράς, στην διελκυστίνδα με την αντιπολίτευση, είχε εξασφαλίσει για λόγους που δεν μπορούν προς το παρόν να εξηγηθούν, την ανοχή τόσο της Ευρώπης όσο και των ΗΠΑ. Για τον λόγο αυτό και δόθηκε κάλυψη στην διοργάνωση των τοπικών εκλογών υπό τις συνθήκες που έγιναν και μάλιστα υπήρξαν αυστηρές προειδοποιήσεις προς την Αντιπολίτευση προκειμένου να μην παροτρύνει τους οπαδούς της σε βίαια επεισόδια ώστε να ακυρωθούν ή να μην πραγματοποιηθούν καν οι εκλογές.

Έτσι τραυματισμένη μεν η αλβανική κυβέρνηση φαίνεται να βγαίνει όρθια από αυτή την κρίσιμη μάχη και το πρόβλημα τώρα μετατίθεται στην Αντιπολίτευση και στον πρόεδρο Μέτα.

Ο κ. Ράμα έσπευσε να κάνει λόγο για μεγάλη νίκη, επέκρινε την Αντιπολίτευση για την στάση της και ευχαρίστησε τις ΗΠΑ, την Ε.Ε και την Αποστολή του ΟΑΣΕ για την συμβολή τους σε αυτές τις εκλογές, αλλά και τους ζήτησε συγνώμη «για τις απειλές, τις επιθέσεις που δέχθηκαν από την αντιπολίτευση».

Απευθυνόμενος στην Αντιπολίτευση τους κάλεσε να προσέλθουν σε συζήτηση για το μέλλον της Αλβανίας και την επίτευξη Συμφωνίας την οποία θα παρουσιάσουν τον Οκτώβριο στην Ευρώπη, ώστε να μην χαθεί η ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Ο ηγέτης της Αντιπολίτευσης Λ. Μπάσα επέμεινε στην τακτική του προβάλλοντας την μικρή συμμετοχή στις Δημοτικές Εκλογές και καταγγέλλοντας την συνήθη ρουτίνα (σε ότι αφορά την Αλβανία) παρατυπίες, παρεμβάσεις και νοθεία στην εκλογική διαδικασία, κάνοντας λόγο για «τραγική παρωδία της δημοκρατίας, του συντάγματος και του κράτους δικαίου». Και φρόντισε μάλιστα να στείλει το μήνυμα κυρίως στην διεθνή κοινότητα ότι την Κυριακή «αποδείχθηκε ότι με τον Ράμα επικεφαλής, στην Αλβανία δεν μπορεί να γίνουν ελεύθερες και αδιάβλητες εκλογές».

Σε ότι αφορά την Ελληνική μειονότητα το ενδιαφέρον φυσικά ήταν στραμμένο στην Χιμάρα, όπου σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η ΟΜΟΝΟΙΑ, αλλά και αυτά που δόθηκαν στην δημοσιότητα από τα δυο στρατόπεδα, οι Χειμαριώτες γύρισαν την πλάτη τόσο στο Σοσιαλιστικό Κόμμα όσο και στον υποψήφιο δήμαρχο που υποστηρίχθηκε από το κυβερνών κόμμα τον κ. Γκόρο, ο οποίος πάντως πέτυχε να επανεκλεγεί, μην έχοντας απέναντί του υποψήφιο της Ελληνικής μειονότητας.

Με τα υπάρχοντα στοιχεία μάλιστα θεωρείται ότι θα ήταν δεδομένη η εκλογή του Φρέντη Μπελέρη εάν δεν είχε φροντίσει το καθεστώς να ακυρώσει την υποψηφιότητά του θεωρώντας αυθαίρετα ότι έχει κώλυμα εκλογιμότητας που εξαλείφεται στις... 15 Ιουλίου.

Ίσως τελικά έχει υπάρξει λανθασμένη εκτίμηση και από το ΚΕΑΔ που ταυτίσθηκε με το Δημοκρατικό Κόμμα της Αντιπολίτευσης και πιθανόν θα είχε κερδίσει εάν είχε οργανωθεί και είχε διεκδικήσει με ανεξάρτητους ή δικούς του υποψήφιους, δήμους όπως εκείνους της Χιμάρας, της Δρόπολης, Φοινίκης που οι ψηφοφόροι της αντιπολίτευσης θα ψήφιζαν τον μειονοτικό υποψήφιο ως μοναδική εναλλακτική επιλογή.

- Σύμφωνα με τα στοιχεία της επίσημης εκλογικής επιτροπής προσήλθαν στις κάλπες στο σύνολο της χώρας, 771.863 ψηφοφόροι, που ισοδυναμούν με το 21,6% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους.
Στους Δήμους Δρόπολης, Φοινίκης και Χειμάρρας, το ποσοστό συμμετοχής ήταν αντίστοιχα: 2252 ψηφοφόροι ή 11,26%, 4000 ή 13,09%, και 4165 ή 18,31%, αντίστοιχα. στο Αργυρόκαστρο 11.339 ή 26,37%, στους Αγ. Σαράντα 9.261 ή 20,08%, στην Κορυτσά 21.797 ή 20,02%.

- Σύμφωνα με το ΔΚ, η συμμετοχή των ψηφοφόρων στη σημερινή ψηφοφορία ήταν 534.528 άτομα ή 15,12%.
Ειδικότερα: Στο Δήμο Δρόπολης η συμμετοχή, σύμφωνα με το ΔΚ, ήταν 1.676 ή 8,38%, στο Δήμο Φοινίκης 3.031 ή 9,92%, στο Δήμο Χειμάρρας 2.490 ή 10,95%, στο Αργυρόκαστρο 7.325 ή 17,04%, στους Αγ. Σαράντα 6.780 ή 14,70%, στην Κορυτσά 14.380 ή 13,21%.

(Το 2015 Στην Χιμάρα είχαν συμμετάσχει 8600 ψηφοφόροι και ο υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Γ.Γκορος είχε εκλεγεί με 4600 ψήφους. Εντύπωση προκαλεί πάντως ότι τα νεότερα αποτελέσματα φέρουν τον κ.Γκόρο να έχει λάβει 4.209 ψήφους, παρά το γεγονός ότι τα αρχικά στοιχεία για την συμμετοχή έδειχναν ότι ήταν 4.165!!, δηλαδή πέντε λιγότερες από τις ψήφους που φαίνεται να πήρε ο εκλεκτός του κυβερνώντος κόμματος).

Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]