Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Από τη μεσαία τάξη το μεγάλο μήνυμα!


Αντί ο ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξει όλους όσοι «πλήρωσαν» τα ματωμένα πλεονάσματα, επέλεξε να μοιράζει λεφτά στους... συνταξιούχους!

Από τον Νίκο Ελευθερόγλου

Η ανάλυση του αποτελέσματος των ευρωεκλογών είναι μόλις στην αρχή. Θα διαβάσουμε και θα δούμε πολλά ακόμη. Εκείνο που με θλίψη διαπιστώνουμε είναι ότι στον ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν κατάλαβαν το τσουνάμι που είχε δημιουργηθεί εναντίον τους, αλλά δεν μπορούν ακόμη να ερμηνεύσουν τι τους οδήγησε στην εκλογική συντριβή. Το χειρότερο απ’ όλα, έχουν θυμώσει με τους πολίτες που τους καταψήφισαν, στέλνοντάς τους το μήνυμα. Δεν κατάλαβαν αυτό που είχε πει η αείμνηστη Μελίνα στον Ανδρέα Παπανδρέου, «Δεν αρέσουμε, πρόεδρε».

Και η αλήθεια είναι ότι αυτός ο ΣΥΡΙΖΑ όπως είχε διαμορφωθεί δεν άρεσε στους πολλούς, αν και ήθελε να απευθυνθεί σε αυτούς. Γι’ αυτό δεν είχε απλά μια στρατηγική ήττα, αλλά μια ήττα στρατηγικής. Αντί λοιπόν να θυμώνουν με τους πολίτες και να αλληλομαχαιρώνονται, να καθίσουν να δουν τι έφταιξε. Να δουν τη μεγάλη τους ήττα ως ευκαιρία, να κατασταλάξουν, τελικά, τι θέλουν να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη μέρα.

Εάν δηλαδή θέλουν πραγματικά να καταλάβουν τον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας ή θέλουν να παραμείνουν σε ιδεοληψίες του χθες. Εάν θέλουν να γίνουν μια πατριωτική Κεντροαριστερά ή μια Αριστερά που δείχνει με τις επιλογές της ότι δεν πιστεύει σε αυτά που η πλειοψηφία των Ελλήνων θεωρεί σημαντικά. Θυμάμαι σαν τώρα ότι σε διάφορες συζητήσεις που είχα με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σε τηλεοπτικούς σταθμούς και τους έλεγα για τη ζημιά που θα πάθουν πολιτικά στη Βόρεια Ελλάδα από το Σκοπιανό και τους χειρισμούς που έκαναν, έδειχναν ότι βρίσκονταν σε άλλο πλανήτη.


Θυμάμαι χαρακτηριστικά τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλη, με πλεόνασμα αλαζονείας, να ισχυρίζεται «εγώ ήμουν στη Μακεδονία και σας λέω ότι ο λαός στηρίζει τη συμφωνία»! Τώρα ο -λαλίστατος, κατά τα άλλα- αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου θέλω να πιστεύω ότι θα έχει το θάρρος να κάνει την αυτοκριτική του. Τέτοια περιστατικά μπορώ να απαριθμήσω πολλά, που έδειχναν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κάνει στρατηγικά λάθη, απομακρύνοντας καθημερινά από κοντά του όσους τον πίστεψαν και, σίγουρα, δεν ανήκαν στον σκληρό πυρήνα του 3% - 4% που ήταν κάποτε.

Ευθύνες έχει ακόμη και το κόμμα ΣΥΡΙΖΑ, που ήταν ανύπαρκτο σε όλη τη διαδικασία. Χαρακτηριστικές οι επιλογές του σε πολλούς δήμους, αλλά και το ότι την ημέρα που ο κ. Τσίπρας έδινε την κεντρική του πολιτική ομιλία υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ έκαναν τις δικές τους συγκεντρώσεις!

Αυτό όμως που δεν κατάλαβαν, όπως και οι προηγούμενοι απ’ αυτούς, είναι το ότι όποιος χάνει τη μεσαία τάξη χάνει και τις εκλογές. Το ίδιο έπαθε και η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου, το ίδιο έπαθε τώρα και η κυβέρνηση Τσίπρα. Πέτυχαν ματωμένα υπερπλεονάσματα, με δάκρυα και πόνο, που ήταν κυρίως από τη μεσαία τάξη, η οποία είχε γονατίσει από τα φορολογικά βάρη. Αντί να στηρίξουν αυτούς που τράβηξαν το λούκι τα χρόνια του Μνημονίου, επέλεξαν τον εύκολο δρόμο, μοιράζοντας χρήματα στους συνταξιούχους και ποντάροντας στα…σίγουρα, που μόνο τέτοια δεν ήταν. Αν είχαν διαβάσει την πολιτική ιστορία του τόπου, κάτι θα είχαν διδαχτεί από το πάθημα του αείμνηστου Γεωργίου Ράλλη το 1981, τότε που μοίραζε επιταγές στους αγρότες, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να εμποδίσει το ΠΑΣΟΚ, που ερχόταν με... φόρα.

Τώρα είναι αργά για δάκρυα στον ΣΥΡΙΖΑ. Η μεσαία τάξη, όσο και εάν τα Μνημόνια θέλησαν να την εξαφανίσουν, έστειλε το μεγάλο της μήνυμα. Οσο για τη Ν.Δ., κέρδισε το πρώτο ημίχρονο που ήθελε. Και αν όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, περί πατρίδας, αλληλεγγύης, στήριξης των αδύναμων και των πολλών, και σεμνότητας τα εννοεί, τότε οι πολίτες θα του δώσουν και την εμπιστοσύνη τους στις εθνικές εκλογές.

Φτάνει να τα κάνει πράξη. Διότι κάποιοι, που κάνουν… πρόβα κοστουμιών, έχουν άλλα στο μυαλό τους.

Δημοκρατία


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]