Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τουρκία: «Φαντασιώσεις ακραίων ομάδων» τα περί γενοκτονίας


«Ακραίες ομάδες» προσπαθούν να επισκιάσουν την 19η Μαΐου με «φανταστικές αξιώσεις που στοχεύουν στην Ιστορία μας», έγραψε το Τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, αντιδρώντας στις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα για τη γενοκτονία των Ελλήνων της περιοχής του Πόντου. Από την πλευρά του, το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε πως "είναι ιστορικό καθήκον καθήκον όλων μας - και ιδίως της γείτονος Τουρκίας - να αναγνωριστούν γεγονότα όπως η γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, προκειμένου να μην επαναληφθούν οι πιο ζοφερές στιγμές του παρελθόντος και να επουλώσουμε τις βαθιές πληγές που άφησαν πίσω».

Το Τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, εγείρει ζήτημα αποζημίωσης από την Μικρασιατική Εκστρατεία, επικαλούμενο τη Συνθήκη της Λωζάνης, ενώ γράφει επίσης πως η πρόταση του Ελευθέριου Βενιζέλου το 1934 να δοθεί Νόμπελ Ειρήνης στον Κεμάλ Ατατούρκ «αποτελεί την πιο ξεκάθαρη απόδειξη ότι δεν υπάρχει τέτοιο ιστορικό ζήτημα μεταξύ των δυο χωρών».

Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί πως η Συνθήκη της Λωζάνης, ως προς το ζήτημα της αποζημίωσης, είναι απόλυτα ξεκάθαρη: «η Τουρκία, λαμβάνουσα υπ’ όψιν την οικονομική κατάστασιν της Ελλάδος, ως αυτή προκύπτει εκ της παρατάσεως του πολέμου και των συνεπειών αυτού, παραιτείται οριστικώς πάσης απαιτήσεως κατά της Ελληνικής Κυβερνήσεως περί επανορθώσεων.» (άρθρο 59)


Ολόκληρη η ανακοίνωση του Τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών έχει ως εξής:

«Η 19η Μαΐου 1919 σηματοδοτεί την αρχή του εθνικού μας αγώνα που οδήγησε στην ίδρυση της Δημοκρατίας της Τουρκίας και εορτάζεται με υπερηφάνεια κάθε χρόνο στην Τουρκία και στο εξωτερικό.

Οι προσπάθειες ορισμένων ακραίων ομάδων να επισκιάσουν αυτή τη σημαντική ημέρα με τις φανταστικές αξιώσεις τους που στοχεύουν στην ιστορία μας, με τις ενέργειές τους που επιζητούν να πυροδοτήσουν το μίσος κατά της Τουρκίας καθώς και με τις δηλώσεις ορισμένων πολιτικών στην Ελλάδα που στρεβλώνουν τα ιστορικά γεγονότα για πολιτικά τους κίνητρα, δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές.

Υπενθυμίζουμε σε αυτούς που κάνουν αυτούς τους αβάσιμους ισχυρισμούς πως η ευθύνη της Ελλάδας για τις θηριωδίες που διέπραξε ο στρατός της, που επίσης παραβίαζαν τους κανόνες του πολέμου ενώ εισέβαλαν στην Ανατολία, και η υποχρέωσή της να πληρώσει αποζημίωση, τέθηκαν στη Συνθήκη της Λωζάνης.

Εφιστούμε την προσοχή τους πως όταν οι θηριωδίες από τον Ελληνικό Στρατό κατά Τούρκων έφτασαν σε αφάνταστο μέγεθος, οι σύμμαχοι της Ελλάδας δημιούργησαν Επιτροπή Έρευνας και αναγνώρισαν τα απάνθρωπα εγκλήματα του Ελληνικού Στρατού.

Μάλιστα, αυτοί οι αβάσιμοι ισχυρισμοί που στοχεύουν στην ιστορία μας δεν έχουν καμία σχέση με τη λογική, τη συνείδηση και τη δικαιοσύνη. Αυτή η ρητορική είναι ασύμβατη με τους στόχους μας να προωθήσουμε περαιτέρω τις διμερείς μας σχέσεις και αφήνει μια αρνητική κληρονομιά στις μελλοντικές γενεές.

Η πρόταση που έγινε από τον τότε πρωθυπουργό της Ελλάδας, Βενιζέλο, το 1934 μετά την ίδρυση της Δημοκρατίας της Τουρκίας, ώστε ο μεγάλος ηγέτης μας Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ να λάβει το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, αποτελεί την πιο ξεκάθαρη απόδειξη που δείχνει πως δεν υπάρχει τέτοιο ιστορικό ζήτημα μεταξύ των δυο χωρών, αντίθετα με τους ισχυρισμούς ορισμένων ανεύθυνων πολιτικών και ακραίων Ελλήνων.»

Η απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών

Η ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών συνιστά ακόμη μια αδόκιμη προσπάθεια παραποίησης της ιστορίας.

Η αναγνώριση της ιστορικής αλήθειας, η αυτοκριτική και η εγκατάλειψη του αναθεωρητισμού, αποτελούν ένδειξη δύναμης, όχι αδυναμίας. Αποτελούν προϋπόθεση για τον καλόπιστο διάλογο και την καταπολέμηση των ακροτήτων του εθνικισμού, για τη συμφιλίωση των λαών και των κρατών και την ειρηνική συμπόρευσή τους.

Αυτή τη στάση ζωής και πολιτικής επέλεξε ο Ελευθέριος Βενιζέλος όταν πρότεινε ως υποψήφιο για το Νόμπελ Ειρήνης τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ. Και αυτό συνεχίζει να αποτελεί, μέχρι σήμερα, μέρος της σημαντικής παρακαταθήκης που άφησε πίσω του ο μεγάλος Έλληνας πολιτικός, για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις -και όχι μόνον.

Είναι ιστορικό καθήκον όλων μας - και ιδίως της γείτονος Τουρκίας - να αναγνωριστούν γεγονότα όπως η γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, προκειμένου να μην επαναληφθούν οι πιο ζοφερές στιγμές του παρελθόντος και να επουλώσουμε τις βαθιές πληγές που άφησαν πίσω.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]