Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ενώπιον αποφάσεων ο Τσίπρας, σκληρά διλήμματα και σενάρια εκλογών


Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Aργά και βασανιστικά περνούν οι μέρες για τον Αλέξη Τσίπρα μια και τα μηνύματα από τις έρευνες κοινής γνώμης συνεχίζουν να μην είναι καθόλου ενθαρρυντικά για την πορεία της κυβέρνησης ενώ οι κάλπες του Μαΐου έρχονται ολοένα και πιο κοντά.

Δεν αποτελεί μυστικό ότι βασική στόχευση του κ. Τσίπρα ήταν να εκτονώσει, μέσα σε λογικά πλαίσια, την λαϊκή αντίδραση στην κάλπη της ευρωβουλής και να πάει το φθινόπωρο τη χώρα σε εθνικές εκλογές με στόχο την νίκη. Φαίνεται όμως ότι το Μέγαρο Μαξίμου “λογάριαζε χωρίς τον ξενοδόχο”, ο οποίος δεν είναι άλλος από την μεγάλη οργή εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ που καταγράφεται στο σύνολο των δημοσκοπήσεων, μυστικών και μη, στοιχείο που έχει βραχυκυκλώσει τις σκέψεις και τον σχεδιασμό στον στενό πυρήνα των συνεργατών του πρωθυπουργού.

Μπορεί δημοσίως ο κ. Τσίπρας να επιμένει ότι θα εξαντλήσει την θητεία του, όμως οι πιο υποψηφιασμένοι αναγνωρίζουν ότι ο πολιτικός χρόνος πλέον δεν μετράει υπέρ αλλά κατά του ΣΥΡΙΖΑ. Με άλλα λόγια μεγαλώνει συνεχώς ο αριθμός εκείνων που επιμένουν ότι εφόσον στις ευρωπαϊκές εκλογές το κυβερνών κόμμα χάσει από την ΝΔ με διαφορά μεγαλύτερη από τις πέντε μονάδες, η επόμενη μέρα θα είναι πολύ δύσκολη και ο χρόνος μέχρι τον Οκτώβριο θα ισοδυναμεί με “Γολγοθά” για τον κ. Τσίπρα.

Κοινή συνισταμένη των δημοσκοπήσεων που διενεργούνται τις τελευταίες εβδομάδες είναι ότι η απόσταση μεταξύ ΝΔ ΣΥΡΙΖΑ είναι κοντά σε διψήφιο ποσοστό, κάτι που αποτυπώνεται και στις έρευνες που βλέπουν το φως το δημοσιότητας το τρέχον Σαββατοκύριακο.


Η ίδια εικόνα με ελάχιστες αποκλίσεις παρουσιάζεται και σε δημοσκοπήσεις που δεν δημοσιοποιούνται και πραγματοποιούνται ως βάση για ανάλυση κομματικών επιτελείων.

Το πλέον ενδιαφέρον εύρημα που κάνει το όλο σκηνικό ακόμα πιο δύσκολο για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι πως με βάση τις δειγματοληπτικές έρευνες η διαφορά υπέρ της ΝΔ στις ευρωεκλογές είναι μεγαλύτερη από εκείνη που παρατηρείται στις εθνικές κάλπες. Με βάση το παραπάνω στοιχείο, στις 26 Μαΐου το κυβερνών κόμμα φαίνεται πως θα έχει χαμηλότερο ποσοστό από αυτό που θα είχε αν τελικώς ο πρωθυπουργός αποφάσιζε να κάνει ταυτόχρονα ευρωπαϊκές και εθνικές εκλογές.

Η εικόνα αυτή έχει φτάσει και στο Μέγαρο Μαξίμου, αναζωπυρώνοντας σενάρια προσφυγής στις εθνικές κάλπες είτε στις 26 Μαΐου, είτε μία εβδομάδα νωρίτερα, είτε όπως έγραψε το liberal.gr ακόμα και στις 12 Μαΐου. Παράλληλα όσο περνούν οι μέρες γίνεται ολοένα και περισσότερο αντιληπτό από όλα τα κομματικά επιτελεία ότι η λεγόμενη “χαλαρή” ψήφος που παραδοσιακά παρατηρείται στην ευρωπαϊκή κάλπη τραυματίζει περισσότερο τον ΣΥΡΙΖΑ από την ΝΔ, μεγαλώνοντας την μεταξύ τους ψαλίδα, ενισχύοντας παράλληλα το ΚΙΝΑΛ.

Με φόντο λοιπόν το ασφυχτικό πλαίσιο που δημιουργείται ο Αλέξης Τσίπρας παλεύει να βρει αφηγήματα για να βγει από το διαφαινόμενο αδιέξοδο. Η κυβερνητική φαρέτρα μοιάζει να αδειάζει επικίνδυνα και αυτό που μένει για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι από την μία η όποια εξέλιξη στο σκάνδαλο NOVARTIS, η οποία και αυτή είναι αμφίβολο πλέον αν μπορεί να έχει κάποια σοβαρή πολιτική συνέπεια ως προς την ανάκαμψή του και από την άλλη οι ρυθμίσεις χρεών σε εφορεία και ταμεία.

Μπορούν τα “όπλα” που έχουν απομείνει στο οπλοστάσιο Τσίπρα να αλλάξουν το σκηνικό υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ; Ο κ.Τσίπρας στο δημόσιο λόγο λέει ναι. Κανείς όμως δεν γνωρίζει το τι τελικά θα απαντήσει στο ίδιο ερώτημα σε μερικές μέρες όταν και θα κληθεί να πάρει τις οριστικές του αποφάσεις, σε κλειστό κύκλο αυτή την φορά...

Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]