Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Πλήγμα στον Ερντογάν - Έχασε Άγκυρα, χάνει και Κωνσταντινούπολη


Πολιτικό πλήγμα στον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν και το ισλαμοσυντηρητικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) επέφεραν οι αυτοδιοικητικές εκλογές της Κυριακής, καθώς η κυβερνώσα παράταξη έχασε τη δημαρχία της πρωτεύουσας Άγκυρας ενώ, όπως όλα δείχνουν, η κεμαλική αντιπολίτευση κερδίζει και την Κωνσταντινούπολη.

Ο επικεφαλής της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής δήλωσε ότι ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης στην Κωνσταντινούπολη συγκεντρώνει 4,16 εκατομμύρια ψήφους, ενώ ο υποψήφιος του AKP εξασφαλίζει 4,13 εκατομμύρια ψήφους.

"Εάν υπάρχουν καθυστερήσεις και λάθη, είναι καθήκον μας να τα διορθώσουμε", δήλωσε ο αρχηγός του τουρκικού κράτους. "Από αύριο το πρωί, θα αρχίσουμε να εργαζόμαστε για να αναγνωρίσουμε τις αδυναμίες και να επανορθώσουμε γι' αυτές", πρόσθεσε ο Τούρκος ισλαμοσυντηρητικός ηγέτης.

Οι εκλογές έγιναν εν μέσω κρισιακών φαινομένων στην τουρκική οικονομία και θεωρήθηκαν από όλους δημοψηφισματικού χαρακτήρα για την διακυβέρνηση του προέδρου της Τουρκίας.

Περισσότεροι από 57 εκατομμύρια Τούρκοι πολίτες ήταν εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους για την ψηφοφορία εκλογής δημάρχων και τοπικών συμβούλων.

Ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν είχε ορίσει τις εκλογές ως σταθμό για την επιβίωση τόσο της χώρας, όσο και του κόμματός του, το οποίο κυριαρχεί στην τουρκική πολιτική ζωή από το 2002.


Τα αποτελέσματα

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης σημειώνουν ότι ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), του μεγαλύτερου της αντιπολίτευσης, Mansur Yavas, κέρδισε μια καθαρή νίκη στην πρωτεύουσα Άγκυρα.

Στην Κωνσταντινούπολη, ωστόσο, τόσο το κεμαλικό κεντροαριστερό CHP όσο και το AKP ισχυρίζονταν επί ώρες ότι έχουν κερδίσει τη νίκη, με την καταμέτρηση να συνεχίζεται.

Και οι δύο υποψήφιοι έχουν κερδίσει περισσότερα από 4 εκατ. ψήφους.

"Θα ήθελα να ενημερώσω τους πολίτες της Κωνσταντινούπολης και όλης της Τουρκίας ότι, σύμφωνα με τους αριθμούς που έχουμε, είναι καθαρό ότι κερδίσαμε την Κωνσταντινούπολη", είπε ο υποψήφιος του CHP Εκρέμ Ιμάμογλου

Nωρίτερα, ο τέως πρωθυπουργός, τέως πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης και υποψήφιος του AKP για τη δημαρχία Μπιναλί Γιλντιρίμ ανακήρυξε τη δική του νίκη, παρότι τα μερικά αποτελέσματα προοιωνίζονταν μια εξαιρετικά αμφίρροπη μάχη.

"Κερδίσαμε στην Κωνσταντινούπολη. Ευχαριστώ τους κατοίκους της Κωνσταντινούπολης για την εντολή που μου εμπιστεύθηκαν", είπε ο Γιλντιρίμ στους υποστηρικτές του.

Οι κεμαλιστές του CHP κέρδισαν ξεκάθαρα και τη Σμύρνη, τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας.

Το CHP κυριαρχεί και πάλι στα παράλια και πιο συγκεκριμένα στη Ρεδεστό, δηλαδή Τεκίρνταγ, τα Δαρδανέλια, τη Γιάλοβα, το Αϊδίνιο, τη Μούγλα, την Αττάλεια, το Χάταϊ, τη Σινόπη, τα Άδανα και τη Μερσίνα.

Νίκη του κόμματος του Ταγίπ Ερντογάν καταγράφεται σε αρκετές πόλεις της Νοτιανατολικής Τουρκίας όπου η πλειοψηφία του πληθυσμού είναι κουρδικής καταγωγής με σημαντικότερη στο Σιρνάκ, στα σύνορα με την Συρία που εθεωρείτο άνδρο του κουρδικού κόμματος. Αποτέλεσμα που δείχνει ότι η πολιτική των τοποτηρητών που έκαναν σημαντικά έργα υποδομών απέδωσε.

Πάντως, σε επίπεδο συνολικών ψήφων, το AKP συνεχίζει να είναι πρώτη δύναμη, με 44,42% των ψήφων, ενώ η "Λαϊκή Συμμαχία", μετωπικό σχήμα του με το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) του Ντεβλέτ Μπαχτσελί κερδίζει το 51,67% των ψήφων.

Το CHP κερδίζει 30,07% των ψήφων, ενώ η "Συμμαχία Έθνος" του, με το εθνικιστικό κεμαλικό "Καλό Κόμμα" (IYI) κερδίζει συνολικά 37,53% των ψήφων στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Οι αντιδράσεις

"Ο λαός ψήφισε υπέρ της δημοκρατίας, διάλεξε τη δημοκρατία", δήλωσε ο επικεφαλής του CHP, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Από την πλευρά του, ο Ερντογάν, ο οποίος εκτός από πρόεδρος της χώρας, είναι και πρόεδρος του AKP, μιλώντας σε υποστηρικτές του κόμματος στην Άγκυρα, υπονόησε ότι η μάχη στην Κωνσταντινούπολη χάθηκε, δημιουργώντας σύγχυση.

"Μολονότι ο λαός μας παρέδωσε στους αντιπάλους τη δημαρχία, έδωσε τα διαμερίσματα της Κωνσταντινούπολης στο AKP", είπε.

Δεσμεύτηκε ακόμη να επικεντρωθεί στις εξελίξεις στην τουρκική οικονομία μέχρι τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές του 2023.

Αναλυτές θεωρούν τις φετινές δημοτικές εκλογές ιστορικά ανάλογες εκείνων του 1994, όταν ο Ερντογάν κέρδισε τη δημαρχία της Κωνσταντινούπολης, ξεκινώντας την πορεία που τον οδήγησε στην πολιτική κυριαρχία, αρχικά στην πρωθυπουργία και στη συνέχεια στην προεδρία.

"Γυρίζει μια σελίδα 25 ετών", ανέφερε ο γνωστός Τούρκος δημοσιογράφος Rusen Cakir.

Οι δυνάμεις του AKP έχουν κερδίσει όλες ανεξαιρέτως τις εκλογικές αναμετρήσεις από το 2002.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]