Η Τουρκία καταρρέει
Γράφει ο Άρης Οικονόμου
Ένας από τους λόγους της πτώσης της λίρας, εκτός από τους φόβους των επενδυτών σε σχέση με την επιβολή ξανά κυρώσεων στην Τουρκία εκ μέρους των Η.Π.Α. λόγω της απόφασης της να αγοράσει τους ρωσικούς S-400, είναι η μεγάλη μείωση των συναλλαγματικών αποθεμάτων της κεντρικής της τράπεζας – κατά 6,3 δις $ στα 28,5 δις $ μέσα σε μόλις δύο εβδομάδες.
Επενδύσεις και Αγορές
Οι προκλήσεις της Τουρκίας, όσον αφορά το Αιγαίο και όλα τα υπόλοιπα, έχουν έναν και μοναδικό λόγο – την παραπλάνηση των Πολιτών της, έτσι ώστε να μην ασχολούνται με τα τεράστια προβλήματα της οικονομίας της χώρας, όπως είναι τα υπέρογκα εξωτερικά χρέη, τα ελλείμματα, ο πληθωρισμός που μειώνει κατακόρυφα την αγοραστική αξία των μισθών και τόσα άλλα. Η συμβουλή εν προκειμένω προς τους Τούρκους είναι να πάψουν να εμπιστεύονται το νόμισμα τους υποθέτοντας εσφαλμένα πως έχει σταθεροποιηθεί και να αναζητήσουν τρόπους εξασφάλισης των αποταμιεύσεων τους – οι οποίες κινδυνεύουν σε μεγάλο βαθμό.
Άλλωστε φάνηκε καθαρά από τη ραγδαία πτώση της λίρας πάνω από 4% την Παρασκευή (από το 7:1 σε σχέση με το δολάριο είχε μειωθεί στο 4,7:1 και τώρα ευρίσκεται στο 5,58:1), η οποία είναι μόνο η αρχή – έχοντας ήδη αναφέρει πως η νομισματική κρίση γενικότερα στις αναπτυσσόμενες χώρες δεν πέρασε, αλλά μεσολάβησε μόνο ένα μικρό διάλειμμα, για να επιστρέψει δριμύτερη. Το γεγονός δε ότι, η κυβέρνηση αύξησε κατακόρυφα τα βασικά επιτόκια λίγους μήνες πριν, στο 24,5% για να συγκρατήσει την πτώση του νομίσματος, την ωφέλησε μεν βραχυπρόθεσμα, αλλά μηδένισε το ρυθμό ανάπτυξης – με δυσμενή αποτελέσματα για την οικονομία, η οποία προβλέπεται να βυθιστεί στην ύφεση το 2019.
Εκτός αυτού θα αυξηθούν τα κόκκινα χρέη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, με σοβαρά επακόλουθα για τις ήδη προβληματικές τουρκικές τράπεζες – γεγονός που θα επιδεινώσει ακόμη περισσότερο την ύφεση. Όσον αφορά τις κατηγορίες της κυβέρνησης εναντίον της J.P. Morgan, σύμφωνα με τις οποίες χειραγωγεί την αγορά, είναι οι συνήθεις ανοησίες – μέσω των οποίων γίνεται προσπάθεια με την επίκληση θεωριών συνωμοσίας να ενοχοποιηθούν άλλοι για τις αποτυχίες της.
Κλείνοντας, ένας από τους λόγους της πτώσης της λίρας, εκτός από τους φόβους των επενδυτών σε σχέση με την επιβολή ξανά κυρώσεων στην Τουρκία εκ μέρους των Η.Π.Α. λόγω της απόφασης της να αγοράσει τους ρωσικούς S-400, είναι η μεγάλη μείωση των συναλλαγματικών αποθεμάτων της κεντρικής της τράπεζας – κατά 6,3 δις $ στα 28,5 δις $ μέσα σε μόλις δύο εβδομάδες.
Κυρίως όμως η αύξηση του βραχυπρόθεσμου εξωτερικού της χρέους (=λήξης εντός ενός έτους) στο υπέρογκο ποσόν των 177,5 δις $ – των τραπεζών κατά 1,4% στα 57,7 δις $, των υπολοίπων κλάδων κατά 1,7% στα 54,4 δις $, του δημοσίου κατά 8,7% στα 24,4 δις $ κοκ (γράφημα). Εύλογα λοιπόν ανησυχούν οι επενδυτές, με κίνδυνο να απομακρυνθούν μαζικά και να καταρρεύσει η τουρκική οικονομία – πόσο μάλλον αφού η χώρα συνεχίζει να έχει μεγάλα ελλείμματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της που πρέπει να χρηματοδοτηθούν με ξένο συνάλλαγμα.
Στα πλαίσια αυτά η Ελλάδα πρέπει να είναι μεν πάρα πολύ προσεκτική, αλλά να πάψει να συμπεριφέρεται κατευναστικά προς την Τουρκία – η οποία είναι ένας (κατ’ επίφαση) γίγαντας με ξύλινα πόδια, με διαλυμένο στρατό και με καθόλου συμμάχους. Με δεδομένο πάντως το ότι, οι δημοτικές εκλογές που διεξάγονται την 31η Μαρτίου θα έχουν απώλειες για τον Τούρκο δικτάτορα, η οικονομική κρίση θα επιταχυνθεί – οπότε η χώρα θα βιώσει πολύ χειρότερες συνθήκες.
Analyst
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...