Οι κίνδυνοι της Συμφωνίας των Πρεσπών αποκτούν σάρκα και οστά
Την εβδομάδα που πέρασε, στην ηλεκτρονική έκδοση του BBC δημοσιεύτηκε ρεπορτάζ με τίτλο «Η αόρατη μειονότητα της Ελλάδας – οι Σλαβομακεδόνες». Το δημοσίευμα κάνει λόγο για «καταπιεσμένη «μακεδονική» μειονότητα στην Ελλάδα»!
Φιλοξενεί τις απόψεις κάποιου κ. Φωκά, που«αυτοπροσδιορίζεται» ως «Μακεδόνας» και Έλληνας. Τι μας λέει: «για σχεδόν έναν αιώνα, οι «Μακεδόνες» στην Ελλάδα υπήρξαν στο στόχαστρο υποψίας και υπέστησαν διώξεις ακόμη και επειδή η παρουσία τους δεν γινόταν αποδεκτή σχεδόν από κανέναν». Και συνεχίζει: «στην Ελλάδα, ορισμένοι εκδιώχθηκαν, ενώ όσοι παρέμειναν ωθήθηκαν να αφομοιωθούν». Το ρεπορτάζ προσδιορίζει ακόμα και τους αριθμούς της «μειονότητας». Και δεν παραλείπει να αναφέρει ότι «χρόνια καταστολής περιόρισαν την «μακεδονική γλώσσα» σε εσωτερικούς χώρους». Κατά τον συντάκτη η ομιλία στα «μακεδονικά» μπορεί να είναι αιτία παρενόχλησης!
Έχουμε από καιρό τεκμηριώσει ότι η συμφωνία των Πρεσπών δεν λύνει κανένα πρόβλημα. Τώρα πια αποδεικνύεται πεντακάθαρα ότι δημιουργεί προβλήματα. Και σοβαρούς κινδύνους. Ενθαρρύνει τον αλυτρωτισμό. Και τον διευκολύνει. Υπήρχε περίπτωση να σταθεί οποιοδήποτε ανάλογο δημοσίευμα πριν τη ψήφιση της συμφωνίας; Υπήρχε περίπτωση οι «απόψεις» του όποιου κ. Φωκά να αναδειχθούν από το BBC; Απολύτως καμία!
Είναι σαφές ότι σιγά – σιγά σπέρνεται το χωράφι της πιο παραγωγικής σοδειάς αλυτρωτισμού και προπαγάνδας. Με λιπάσματα από τα πλέον αναγνωρισμένα διεθνώς μέσα και μηχανισμούς. Η οδυνηρή συγκομιδή δεν θα αργήσει.
Το 1995, με την ενδιάμεση συμφωνία είχαμε θέσει συγκεκριμένες προϋποθέσεις στους Σκοπιανούς για να προχωρήσουμε σε παραπέρα βήματα. Δεν εφαρμόστηκε καμία. Η στάση αυτή των γειτόνων μας έδωσε σαφή και χειροπιαστά δείγματα για το πως αντιλαμβάνονται το ζήτημα. Και, όμως, πριν ένα μήνα, ψηφίστηκε βιαστικά η Συμφωνία των Πρεσπών. Ήδη τα πρώτα δεινά εμφανίστηκαν. Και αναμένεται να πολλαπλασιαστούν το επόμενο διάστημα.
Να θεωρήσουμε δεδομένο ότι το δημοσίευμα του BBC δεν είναι αυτόφωτο. Τροφοδοτείται από συγκεκριμένους κύκλους της γειτονικής χώρας. Και με τη σειρά του τροφοδοτεί στρατηγικές ακραίου αλυτρωτισμού σε μία εύθραυστη περιοχή.
Την ίδια εβδομάδα, τα Σκόπια απέστειλαν ρηματική διακοίνωση στον ΟΗΕ. Στο μακροσκελές κείμενο τους προτείνεται η χρήση του επιθετικού προσδιορισμός «Μακεδονικός» για την αναφορά σε όλα τα επίσημα όργανα τους. Και όχι μόνο! Ο ίδιος προσδιορισμός και για τις οντότητες ιδιωτικού χαρακτήρα, που δεν λαμβάνουν επιχορήγηση από το κράτος. Ο ίδιος προσδιορισμός και για τις εμπορικές ονομασίες των προϊόντων τους. Ο ίδιος προσδιορισμός και τα εμπορικά σήματα. Από την προσεκτική μελέτη της διακοίνωσης προκύπτει το εξής πρωτόγνωρο: Αν και αναφέρουν τους προσδιορισμούς «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», και «Βόρεια Μακεδονία», κατοχυρώνουν επίσης και το σκέτο «Μακεδονικός» ή «Μακεδονική». Με ένα σμπάρο όλα τα τρυγόνια!
Την ίδια στιγμή το υπουργείο Εξωτερικών των Σκοπίων δημοσίευσε στην ιστοσελίδα του οκτώ ερωτήσεις – απαντήσεις. Φαινομενικά και μόνο αθώες. Κατ’ ουσία απόλυτα στοχευμένες και προπαγανδιστικές. Αντιγράφουμε ορισμένες:
«Ποιο είναι το σωστό όνομα της χώρας μας; Επισήμως είμαστε η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, αν και σκέτο το Βόρεια Μακεδονία είναι σωστό. Προσοχή όμως: δεν είμαστε η βορειότερη Μακεδονία»
«Οπότε τώρα οι πολίτες σας είναι Βορειομακεδόνες; Όχι! Είναι Μακεδόνες πολίτες και πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας, αλλά σε κάθε άλλη περίπτωση είναι σωστό να περιγράφονται οι εθνικοί «Μακεδόνες» απλά ως «Μακεδόνες» χωρίς το επίθετο «βόρειοι».
«Θα γράψω μια ιστορία για το φαγητό στη χώρα σας. Θα πρέπει να αναφέρομαι σε βορειομακεδονική κουζίνα; Όχι. Όταν περιγράφεται οτιδήποτε που σχετίζεται με την εθνική ή την πολιτισμική ταυτότητα το επίθετο «Μακεδονική» μόνο είναι σωστό ενώ το «βόρειο» ή το «βορειομακεδονικό» θα ήταν λάθος. Ορισμένα παραδείγματα περιλαμβάνουν: «Μακεδονική» κουλτούρα, «μακεδονική» ιστορία, «μακεδονική» λογοτεχνία, «μακεδονικό» κυριλλικό αλφάβητο, «μακεδονικές» εκκλησίες, «μακεδονική» εθνική ταυτότητα κτλ.»
Και καταλήγουν: «Όλα αυτά είναι γνωστά στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών; Φυσικά. Τους ενημερώσαμε επίσημα και όλα όσα περιγράφονται εδώ είναι επίσημα εν γνώσει τους».
Τα πράγματα αρχίζουν να ξεκαθαρίζουν. Οι Σκοπιανοί διεκδικούν κάθε έννοια και κάθε προσδιορισμό της «Μακεδονίας». Είτε γεωγραφικό. Είτε ουσιαστικό. Όπου τους εξυπηρετεί. Και όπως τους διευκολύνει. Δίδουν συγκεκριμένες οδηγίες για την εφαρμογή της συμφωνίας. Έτσι ώστε να την παρακάμπτουν και να την καταστρατηγούν. Σ’ αυτό συμβάλλουν, βέβαια, τα κενά και οι αοριστίες της. Ηθελημένα και μη. Για όλα αυτά, απλώς, ενημερώνουν τον ΟΗΕ!
Και, εμείς, τι πράττουμε; Ποιες είναι δικές μας απαντήσεις;
Οι ερωτήσεις του λαού μας είναι πολλές. Και δεν μπορεί να μείνουν αναπάντητες.
Αντώνης Ν. Βγόντζας
Πρώτο Θέμα
Μα αυτό ήταν αναμενόμενο αγαπητέ συγγραφέα του άρθρου...
ΑπάντησηΔιαγραφήΤην δική μας υπογραφή ήθελαν.
και πλέον την έχουν.
Μακεδόνες με τη βούλα την δική μας
Τα προβλήματα μόλις άρχισαν για εμάς
Ο Γκοραν Μπρεγκοβιτς μετα από τον πόλεμο στην Γιουγκοσλαβια είπε ότι ειχε φτιάξει κόμμα με άλλους συμπολίτες του για να αποτρέψουν τη διάλυση.
Δεν τα κατάφερε όπως ο ίδιος είχε πει.
Για να δούμε εμείς...;