Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Μόνο αυτή τη γλώσσα καταλαβαίνει η Τουρκία


Γράφει ο Κώστας Βενιζέλος

Στις 12 Απριλίου θα γίνει συνάντηση Ελλάδος και Τουρκίας στην Αθήνα, έχοντας στην ατζέντα το Κυπριακό, τα ελλαδοτουρκικά, τα ΜΟΕ κλπ. Αυτό συμφωνήθηκε κατά την πρόσφατη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που πραγματοποιήθηκε στις 21 Μαρτίου, στην Αττάλεια.

Τι θα συζητήσουν επί της ουσίας;
Γιατί πρέπει να συναντηθούν
εφόσον, η τουρκική συμπεριφορά παραμένει αναλλοίωτα απαράδεκτη και προκλητική;

Μια απάντηση είναι πως χωρίς συζητήσεις, διάλογο, δεν μπορεί να υπάρξει συνεννόηση. Σωστό. Την ίδια ώρα, όμως, είναι σαφές πως ένα διάλογος για να αποδώσει πρέπει να υπάρχει διάθεση και βούληση για να βρεθεί διέξοδος. Να βρεθεί κοινός τόπος συνεννόησης. Η Άγκυρα, από την επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία, τις συνομιλίες που είχε με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τη συνάντηση Κατρούγκαλου και Τσαβούσογλου, αντί να επιλέξει την αποκλιμάκωση, επιμένει στις προκλήσεις.

Προβαίνουν σε συνεχείς ακραίες ενέργειες. Μέχρι και το ελικόπτερο το οποίο μετέφερε τον Έλληνα Πρωθυπουργό στο Αγαθονήσι παρενόχλησαν τουρκικά μαχητικά, στις 25 Μαρτίου. Τα πολεμικά της Τουρκίας εξανάγκασαν το ελικόπτερο σε ελιγμούς, ενώ στη συνέχεια ελληνικά μαχητικά τα αναχαίτισαν. Αυτή η συμπεριφορά δείχνει και τις προθέσεις του καθεστώτος Ερντογάν. Δεν είναι διάλογο για συνεννόηση που θέλει η Τουρκία. Χρειάζεται τις συναντήσεις για άλλοθι ενώ συνεχίζει συστηματικά και μεθοδικά την επιβολή των επεκτατικών της επιδιώξεων στο Αιγαίο και την Κύπρο.


Ποια θα πρέπει να είναι απάντηση; Έγινε, όπως έχει μεταδοθεί, διάβημα στον Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα. Είδε κανείς την Τουρκία να ενοχλείται, να επηρεάζεται από τα διαβήματα; Η Άγκυρα για να αντιληφθεί πως δεν μπορεί να συνεχίσει τις προκλήσεις και τις προσβολές, πρέπει να έχει κόστος. Λίγες ημέρες πριν τις τοπικές εκλογές στην Τουρκία, την Κυριακή, 31 Μαρτίου, μπορούν να γίνουν κινήσεις που θα προκαλέσουν κόστος στο καθεστώς του ισλαμοφασίστα Ερντογάν;

Μια κίνηση, για παράδειγμα, της Αθήνας, θα ήταν με τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς, τους οποίους ζητά επιμόνως την έκδοση ο Ερντογάν. Να ξεκαθαριστεί πως όχι μόνο δεν πρόκειται να τους εκδώσει, αλλά θα πάρουν όλοι άσυλο και ταξιδιωτικά έγγραφα. Ή μπορεί και να υπάρξουν άλλες ενέργειες που θα ενοχλήσουν το καθεστώς της Άγκυρας, που αποδίδει ύψιστη σημασία στις τοπικές εκλογές της ερχόμενης Κυριακής.

Είναι προφανές πως η Τουρκία δεν καταλαβαίνει από καλοπιάσματα γιατί αποθρασύνεται. Όταν παρενοχλείται το ελικόπτερο που μετέφερε τον Πρωθυπουργό η αντίδραση δεν αναλώνεται σε ένα απλό διάβημα. Γιατί θα το ξανακάνουν.

SLPress


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Tί θά συζητήσουν ; Τίποτα περισσότερο ή λιγότερο απο ΤΗΝ ΣΥΝΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΔΙΧΟΤΟΜΗΣΗ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΤΟΥ 25 ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟΥ. Τί άλλο; Γιατί δέν μάς εξηγούν ΠΟΙΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΡΔΟΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΛΙΣΒΕΡΙΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΠΕΙΛΗΤΙΚΟ ΣΟΥΛΤΑΝΟ; Που τά θέλει όλα . ΟΤΙ ΚΕΡΔΙΣΑΝ ΟΙ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΔΕΣ ΚΑΙ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΔΕΣ ΜΕ ΤΟ ΑΙΜΑ ΤΟΥΣ ΤΟ 1821. Ό σουλτάνος τά θέλει όλα πίσω. ΚΑΙ ΒΟΛΙΚΟΤΕΡΑ ΓΙΟΥΣΟΥΦΑΚΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΛΕΞΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΜΠΑΝΙΑ ΤΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ . Οί άνθρωποι του όλα τά σφάζω όλα τά μαχαιρώνω. Πάρτε καλοί μου γείτονες ότι θέλετε από υό σίτι καί τό οικόπεδο μας. Γιατί έτσι διατάζουν τά αφεντικά τους....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]