Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Εκλογές στην Τουρκία: Θρίλερ στην Κωνσταντινούπολη - Χάνει την Άγκυρα ο Ερντογάν


Σε θρίλερ εξελίσσεται η καταμέτρηση ψήφων στην Κωνσταντινούπολη με τόσο τον πρώην πρωθυπουργό, Μπεναλί Γιλντιρίμ -που υποστηρίζεται από τον Τ. Ερντογάν- όσο και τον Εκρέμ Ιμάμογλου να υποστηρίζουν ότι έχουν κερδίσει.

Επικαλούμενος δεδομένα στη διάθεση της παράταξής του, ο Εκρέμ Ιμάμογλου, υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), υποστήριξε ότι πλέον το περιθώριο της διαφοράς που έχει από τον Μπιναλί Γιλντιρίμ είναι τόσο μεγάλο (29.000 και πλέον ψήφων) που το αποτέλεσμα είναι μαθηματικά αδύνατον να ανατραπεί.

Σύμφωνα με το Anadolu, ο Γιλντιρίμ ήταν μπροστά στην Κωνσταντινούπολη, με το 48,7%, έναντι 48,65% του Ιμάμογλου, μετά την καταμέτρηση του 98% των ψηφοδελτίων. Η διαφορά των δύο υποψήφιων δεν ξεπερνούσε τις 5.000 ψήφους, μια σταγόνα νερό μπροστά στον ωκεανό ψήφων μιας πόλης με 15 και πλέον εκατομμύρια κατοίκους.

Στην Άγκυρα προηγείται ο υποψήφιος Δήμαρχος της αντιπολίτευσης, Μανσούρ Γιαβάς 3,4%.

Στην Μπούρσα (Προύσα) προηγείται ο υποψήφιος του AKP Αλινούρ Ακτάς με ποσοστό 49,49% ενώ στη Σμύρνη και την Αντάλια προηγούνταν αργά το βράδυ οι υποψήφιοι του CHP Τουντς Σογιέρ με 58,06% και Μουχιτίν Μποτζέκ με 50,78%.

Στο Ντιγιάρμπακιρ προηγείται με διαφορά, με ποσοστό 63,27%, ο υποψήφιος του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), Αντνάν Σελτζούκ Μιζρακλί.


Προηγείται το AKP σε εθνικό επίπεδο

Το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προηγείται στις δημοτικές εκλογές σε εθνικό επίπεδο, με καταμετρημένο το 91% των ψήφων το AKP εμφανίζεται να συγκεντρώνει το 44,95%, ενώ το Ρεπουμπλικανικό (CHP) κερδίζει το 30,25%.

Η συμμετοχή στις δημοτικές εκλογές ανήλθε στο 83%.

Κατά τη διάρκεια πάντως της εκλογικής διαδικασίας σημειώθηκαν και αυτή τη φορά αιματηρά επεισόδια που προκάλεσαν τον θάνατο 4 ατόμων.

Συγκεκριμένα, ένας πατέρας και ο γιος του τραυματίστηκαν θανάσιμα μετά από συμπλοκή μέσα σε εκλογικό κέντρο στην επαρχία Μαλάτια της Νοτιοανατολικής Τουρκίας, όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο DHA.

Τα θύματα είναι ο Χασάν Ακτάς και ο Ιλίγιας Ακτάς οι οποίοι πυροβολήθηκαν μέσα στο σχολείο που λειτουργούσε ως εκλογικό κέντρο. Το επεισόδιο ξεκίνησε όταν ο δράστης δήλωσε πως ήθελε να ψηφίσει δημόσια. Ακολούθησε λογομαχία κατά την οποία πυροβόλησε και τραυμάτισε θανάσιμα δύο άτομα που εργάζονταν για λογαριασμό του ισλαμικού κόμματος Saadet.

Ο δράστης φέρεται να είναι συγγενής του υποψήφιου με το κόμμα του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στην περιοχή και συνελήφθη από την Αστυνομία, ενώ έκλεισε άμεσα το εκλογικό κέντρο που σημειώθηκε το επεισόδιο.

Στη συνοικία Καντίκιοϊ της Κωνσταντινούπολης ένας άνθρωπος μαχαιρώθηκε όταν 15 άνδρες συνεπλάκησαν, σε μια φιλονικία μεταξύ υποψηφίων, ανέφερε μια πηγή της αστυνομίας.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας, δύο άτομα έχασαν τη ζωή τους πριν αρχίσει η εκλογική διαδικασία, ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων σε 4, στο πλαίσιο των δημοτικών εκλογών.

Επίσης, κατά την εξέλιξη της εκλογικής διαδικασίας διαπιστώθηκαν 310 περιστατικά από τα οποία τα 62 ήταν προπηλακισμοί ή τραυματισμοί και τα 20 παράνομη οπλοφορία. Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι σήμερα σκοτώθηκαν δύο άτομα ενώ άλλα δύο είχαν χάσει την ζωή τους πριν ξεκινήσει η εκλογική διαδικασία.

Εκατοντάδες ήταν οι καταγγελίες από Κούρδους μέσω των social media, που έκαναν λόγο για αστυνομική βία, συλλήψεις και επιθέσεις του κόμματος του προέδρου Ερντογάν) κατά Κούρδων.

To φιλοκουρδικό κόμμα HDP κατήγγειλε με τη σειρά του ότι το Σάββατο, παραμονή των εκλογών, η τουρκική αστυνομία προέβη σε εκατοντάδες προσαγωγές και συλλήψεις μελών του κόμματος, ενώ απελάθηκαν διεθνείς παρατηρητές.

Οι αριθμοί των εκλογών

Η ψηφοφορία στην Τουρκία ολοκληρώθηκε στις 17.00. Οι κάλπες έκλεισαν στις 31 ανατολικές επαρχίες στις 4 το απόγευμα και στις 50 δυτικές επαρχίες στις 5 το απόγευμα (ώρα Ελλάδος).

Στις κάλπες που στήθηκαν, οι ψηφοφόροι ψήφισαν όχι μόνο για δημάρχους και για τα δημοτικά συμβούλια, αλλά και τους αντίστοιχους κοινοτάρχες (μουχτάρ) οι οποίοι εκλέγονται σε κάθε γειτονιά, και εκτελούν αρκετές από τις υπηρεσίες που προσφέρουν τα ΚΕΠ στην Ελλάδα. Ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων ήταν 8.270.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ανώτατου εκλογικού συμβουλίου το 50,7% των ψηφοφόρων είναι γυναίκες και το 49,3% άντρες. Στην Κωνσταντινούπολη που έχει τους περισσότερους ψηφοφόρους, κλήθηκαν να προσέλθουν στις κάλπες 10.560.963 ψηφοφόροι.

Να σημειωθεί ότι ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, δήλωσε ότι στην ψηφοφορία είχαν δικαίωμα συμμετοχής και 53.099 Σύροι που έχουν πάρει τουρκική υπηκοότητα.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]