Η συμφωνία με τα Σκόπια, πολιτικό «κλειδί» για τις κάλπες
Σε καταλύτη των πολιτικών εξελίξεων με την έναρξη της νέας χρονιάς θα αναδειχθεί η συμφωνία των Πρεσπών, καθώς το αργότερο στις 15 Ιανουαρίου θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της αναθεώρησης του Συντάγματος της ΠΓΔΜ και η μπάλα θα περάσει στο «ελληνικό γήπεδο».
Μάλιστα, η συμφωνία των Πρεσπών θα αποτελέσει ένα από τα τέσσερα βασικά «κλειδιά» στην πορεία προς τις κάλπες, ο χρόνος για τις οποίες ούτως ή άλλως μετράει αντίστροφα, με τα σενάρια του Μαρτίου ή του Μαΐου να εμφανίζονται ισχυρότερα από την ολοκλήρωση της τετραετίας. Οι άλλοι τρεις παράγοντες που θα συγκαθορίσουν την ημερομηνία των εκλογών είναι η απήχηση των παροχών Τσίπρα, καθώς εντός του Ιανουαρίου θα ανακοινωθούν και η αύξηση του κατώτατου μισθού, η δυνατότητα της χώρας να εξέλθει τους αμέσως επόμενους μήνες στις αγορές και η ολοκλήρωση ή το ναυάγιο του modus vivendi με τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο για την εκκλησιαστική περιουσία και τη μισθοδοσία των κληρικών.
Ο κ. Τσίπρας δέχεται αντικρουόμενες εισηγήσεις για τους πολιτικούς χειρισμούς περί τη συμφωνία των Πρεσπών, καθώς έχει διασφαλίσει την «ανοχή» τόσο των μεγάλων παικτών της διεθνούς σκηνής, όσο και του ομολόγου του της ΠΓΔΜ κ. Ζόραν Ζάεφ, ώστε να αποφασίσει ο ίδιος τον χρόνο και τον τρόπο που θα έλθει προς κύρωση στη Βουλή. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός έχει τη δυνατότητα, εάν το επιλέξει, να κυρώσει μεν, το αργότερο μέχρι τον Μάρτιο, τη συμφωνία των Πρεσπών, αλλά να μεταθέσει την ψήφιση του πρωτοκόλλου εισδοχής της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ για αργότερα, ακόμη δηλαδή και μετά τις εθνικές εκλογές, ώστε η «καυτή πατάτα» να περάσει στα χέρια της επόμενης κυβέρνησης.
Κατά πληροφορίες, το επικρατέστερο σενάριο είναι ο πρωθυπουργός να φέρει στη Βουλή τη συμφωνία των Πρεσπών σχετικά άμεσα, δηλαδή περί τα τέλη Ιανουαρίου ή στις αρχές Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, o κατ’ αρχάς σχεδιασμός του Μεγάρου Μαξίμου προβλέπει, παράλληλα, πως δεν θα καθυστερήσει ούτε η ψήφιση του πρωτοκόλλου ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Δι’ αυτού του τρόπου η Αθήνα θα είναι συνεπής με το γράμμα και το πνεύμα της συμφωνίας που υπεγράφη με τα Σκόπια το περασμένο καλοκαίρι, ενώ ο κ. Τσίπρας θα ενισχύσει την εικόνα του στη διεθνή σκηνή ως πολιτικού που τηρεί τις δεσμεύσεις του.
Παράλληλα, οι «απειλές» του κ. Π. Καμμένου περί αποχώρησης των ΑΝΕΛ από τη συγκυβέρνηση δεν ανησυχούν το Μέγαρο Μαξίμου, στον βαθμό που ο υπουργός Αμυνας έχει δεσμευθεί ότι δεν θα στηρίξει πρόταση μομφής της Ν.Δ. Στο κυβερνητικό επιτελείο προεξοφλείται, πλέον, ότι η συμφωνία των Πρεσπών θα συγκεντρώσει περισσότερες από 151 ψήφους. Αναφορικά, δε, με τη συνέχεια του βίου της κυβέρνησης, ο κ. Τσίπρας συνεχίζει να έχει δύο επιλογές: Η πρώτη, να συνεχίσει ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση μειοψηφίας. Και η δεύτερη, να επιδιώξει ο πρωθυπουργός να διαμορφώσει μια νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία 151 βουλευτών, εξέλιξη όμως που εν πολλοίς προϋποθέτει τον διεμβολισμό, όχι μόνον των ΑΝΕΛ, αλλά και του Ποταμιού και της Ενωσης Κεντρώων.
Η πρόταση μομφής
Ενδιαμέσως, πάντως, ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να υπερβεί τον σκόπελο της πρότασης μομφής που νομοτελειακά θα πρέπει να καταθέσει η Ν.Δ. σε χρόνο μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας συνταγματικής αναθεώρησης στην ΠΓΔΜ. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυρ. Μητσοτάκης κρατάει κλειστά τα χαρτιά του για το εάν θα χρησιμοποιήσει το κοινοβουλευτικό όπλο μιας νέας πρότασης μομφής. Ομως, η συγκεκριμένη επιλογή συνιστά μονόδρομο, καθώς σε διαφορετική περίπτωση η Πειραιώς θα είναι ευάλωτη στην κατηγορία ότι διευκόλυνε τον κ. Τσίπρα να «περάσει» τη συμφωνία των Πρεσπών, προκειμένου να μη βαρύνει τη δική της διακυβέρνηση η ευθύνη εξεύρεσης λύσης με την ΠΓΔΜ.
Οπως προαναφέρθηκε, το σενάριο της άμεσης κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών παραμένει το επικρατέστερο. Ομως, ο κ. Τσίπρας εξετάζει και εισηγήσεις σύμφωνα με τις οποίες η συμφωνία θα πρέπει να έλθει προς κύρωση στη Βουλή τον Μάρτιο, ή το πρωτόκολλο εισδοχής της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ να καθυστερήσει ακόμη περισσότερο και να μετατεθεί για μετά τις προσεχείς εθνικές εκλογές. Το σκεπτικό των ανωτέρω εισηγήσεων είναι να καθυστερήσει η αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση, αλλά, κυρίως, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου του Μαΐου ή και νωρίτερα –ενόψει ευρωεκλογών, αυτοδιοικητικών εκλογών και πιθανώς εθνικών εκλογών– ο κ. Μητσοτάκης και η Ν.Δ. να είναι αντιμέτωποι με το ερώτημα εάν θα επιδιώξουν αλλαγή της συμφωνίας των Πρεσπών «μπλοκάροντας» την κύρωση του πρωτοκόλλου εισδοχής της ΠΓΔΜ στη Συμμαχία.
Σε κάθε περίπτωση, καθώς οι Πρέσπες θα προκαλέσουν τεκτονικές αναταράξεις στην εσωτερική πολιτική σκηνή, θα αποτελέσουν ένα από τα κομβικά σημεία του σχεδιασμού του κ. Τσίπρα για τον χρόνο προκήρυξης των εκλογών. Τα άλλα είναι η δυνατότητα της χώρας να δανειστεί από τις αγορές το επόμενο τρίμηνο, εξέλιξη που θα βελτιώσει το πολιτικό κλίμα. Επίσης, ο κ. Τσίπρας θα προσμετρήσει την απήχηση του μέτρου της αύξησης του κατώτατου μισθού που θα ανακοινωθεί εντός του Ιανουαρίου και θα κινείται στην περιοχή των 620 ευρώ. Τέλος, ρόλο στις τελικές αποφάσεις του πρωθυπουργού θα διαδραματίσει και το κλίμα που θα διαμορφωθεί στις σχέσεις της κυβέρνησης με την Εκκλησία, καθώς εκκρεμούν οι τελικές αποφάσεις για τη μισθοδοσία των κληρικών.
Κωστής Π. Παπαδιόχος
Καθημερινή
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...