Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Bloomberg: Η ακυβερνησία σε Ευρώπη και ΗΠΑ αφήνει ένα μεγάλο κενό στη Δύση


Η ακυβερνησία στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ αφήνει ένα μεγάλο κενό σε αυτό που ονομάζουμε Δύση και προκαλεί μεγάλες αναταραχές στη Μέση Ανατολή, ενώ αποβαίνει μοιραίο για την Ουκρανία, εκτιμά το Bloomberg.

Με απερχόμενους τους ηγέτες της Βρετανίας και της Γερμανίας, με τον Γάλλο πρόεδρο να ταπεινώνεται από τον ξεσηκωμό των Κίτρινων Γιλέκων και τις ΗΠΑ να είναι βαθιά διχασμένες για τον παγκόσμιο ρόλο τους, το αναδυόμενο κενό ηγεσίας στις εύρωστες δημοκρατίες φαίνεται να είναι ξαφνικά ιδιαιτέρως έντονο.

«Δεν υπάρχει ηγεσία στην Ευρώπη ούτε στις ΗΠΑ» σχολίασε ο πρώην πρωθυπουργός της Δανίας και επικεφαλής του ΝΑΤΟ για πολλά χρόνια, Άντερς Ράσμουσεν. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στον Ρώσο πρόεδρο, Πούτιν και στον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ να έχουν περισσότερα περιθώρια για ελιγμούς, σημειώνει ο Ράσμουσεν, ενώ εγείρει το ερώτημα εάν υπάρχει πλέον ενότητα στη Δύση,

Το περιστατικό μεταξύ ουκρανικών και ρωσικών δυνάμεων στην Αζοφική Θάλασσα τον περασμένο μήνα, όπου οι ρωσικές δυνάμεις πυροβόλησαν και κατέλαβαν τρία ναυτικά πλοία της Ουκρανίας στο δρόμο τους προς τα ουκρανικά λιμάνια, αποδεικνύει τις ενδεχόμενες επιπτώσεις που έχει αυτό το κενό ηγεσίας. Ο Ράσμουσεν εκτιμά ότι ο Πούτιν δοκίμαζε την αποφασιστικότητα της Δύσης και φαίνεται ότι η Δύση απέτυχε σε αυτή τη δοκιμασία.

Κανένα συμμαχικό πλοίο δεν έφτασε στη θάλασσα για την περιφρούρηση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας, όπως έκαναν για να αμφισβητήσουν τις απαιτήσεις της Κίνας στα χωρικά ύδατα της Θάλασσας της Νότιας Κίνας. Ούτε έχουν ανακοινωθεί νέες κυρώσεις στη Ρωσία, σημειώνεται.


Ο Μακρόν, ένας υπέρμαχος της δυτικής φιλελεύθερης τάξης, αγωνιζόταν τότε για την πολιτική του επιβίωση εναντίον των εγχώριων διαδηλωτών που διαμαρτύρονται για τη φορολογία καυσίμων. Η πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, τΕΡΈΖΑ Μέι, αγωνιζόταν να γίνει αποδεκτή η συμφωνία του Brexit, για την έξοδο της χώρας από την ΕΕ. Εν τω μεταξύ, η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, μια από τους ηγέτες του ελεύθερου κόσμου, ήταν απασχολημένη να παραδώσει το κόμμα της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης στη διάδοχό της.

"Δεν υπάρχουν πλέον μεγάλοι να καθίσουν στο τραπέζι", δήλωσε ο Βαλεντίν Ναλβαϊνένκο, ο οποίος διετέλεσε επικεφαλής υπηρεσιών πληροφοριών της Ουκρανίας από το 2006-2010 και ως επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας του από το 2014-2015. "Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος να μείνουμε μόνοι με τη Ρωσία".

Δεν νομίζω ότι η Δύση ως έννοια υπάρχει πια ", δήλωσε η Κλαιρ Σπένσερ, ανώτερος σύμβουλος στη Μέση Ανατολή στο το Βασιλικό Ινστιτούτο Διεθνών Υποθέσεων, Chatham House του Λονδίνου. Απευθυνόμενη σε ακροατήριο στο Λονδίνο αυτή την εβδομάδα, ο Spencer περιέγραψε μια διαδικασία που ξεκίνησε πριν από την εκλογή του Τραμπ στις Η.Π.Α. και υποκρύπτει οδυνηρές μεταβάσεις σε εξέλιξη σε όλο τον κόσμο.

Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι η Δύση ως ιδέα δεν υφίσταται πλέον, ενώ επώδυνες μεταβολές φαίνεται να λαμβάνουν χώρα σε όλο τον κόσμο. Το αποτέλεσμα είναι ο διχασμός μεταξύ Ε.Ε. και ΗΠΑ για το Ιράν, μεταξύ των αραβικών κρατών για το πώς να αντιμετωπίσουν το Ισλάμ, αλλά και μεταξύ Τουρκίας και Δύσης σχετικά με το Κουρδικό και άλλα ζητήματα.

Επίσης, η έλλειψη ενός κοινού δυτικού οράματος σε θεμελιώδη ζητήματα, όπως το εμπόριο, το περιβάλλον, η Μέση Ανατολή και η πολυμέρεια, αποδεικνύουν ότι πολλές από τις αξίες της Δύσης δεν υπάρχουν πλέον.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]