Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Γ. Μίτσελ προς Τουρκία: Δεν θα δούμε φιλικά παρενοχλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ


Ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία, να μην παρενοχλήσει τις γεωτρήσεις που πραγματοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ έστειλε ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής».

Σύμφωνα με τον κ. Γουές Μίτσελ η άποψη των Τούρκων για την ΑΟΖ της Κύπρου αποτελεί «μειοψηφία του ενός», καθώς το διεθνές δίκαιο ορίζει ότι η Λευκωσία μπορεί να εκμεταλλευθεί τους πόρους της με δίκαιο τρόπο και ως εκ τούτου δεν θα δει φιλικά κανενός είδους παρενόχληση στα νερά της Κύπρου, ειδικά αν εμπλέκονται αμερικανικά πλοία.

Ερωτηθείς σχετικά με τα τεκταινόμενα στην κυπριακή ΑΟΖ, αποσαφήνισε ότι οι ΗΠΑ παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις, ιδιαίτερα μετά το ότι συνέβη με την ΕΝΙ, ενώ σημείωσε πως η Κύπρος είναι ένα δυτικό κράτος και πρέπει να προστατευθεί από τις δυτικές δυνάμεις, απέναντι σε άλλες επιρροές

Επίσης, ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ χαρακτηρίζει την Ελλάδα ως «εξέχουσα» χώρα στην αμερικανική στρατηγική σκέψη και της αναγνωρίζει το ρόλο της ισχυρότερης στρατιωτικής δύναμης στην περιφέρεια από την Πολωνία ως το Ισραήλ.


Επισημαίνει ακόμα ότι οι ΗΠΑ βλέπουν την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ ως φυσικούς συμμάχους στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Για τις Ηνωμένες Πολιτείες, είπε, η εμβάθυνση της συνεργασίας με τις τρεις αυτές χώρες αποτελεί ένα φυσικό βήμα και μέρος της στρατηγικής της Ουάσιγκτον είναι να ενισχυθεί ο ρόλος της στην περιοχή της Μεσογείου. Σημείωσε, επίσης, ότι ο πιο φυσικός τρόπος για κάτι τέτοιο είναι να αυξήσουν την επίσημη συμμετοχή τους στο τριμερές σχήμα και ψάχνουν τρόπους να το πράξουν εντός του επόμενου έτους.

Είπε ακόμα ότι η χώρα του παραμένει δεσμευμένη στην εξεύρεση λύσης στη βάση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, σημειώνοντας, παράλληλα, ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να καθυστερήσουν τη φυσική διαδικασία συνεργασίας με την Κύπρο ή "να κρατούν τη μύτη τους κλειστή", μέχρι να καρποφορήσουν οι προσπάθειες στο νησί.

Ακόμα, ο κ. Μίτσελ αναφέρει ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν τη συμφωνία των Πρεσπών, καθώς η επίτευξη της μπορεί να μετατρέψει τα Βαλκάνια σε οικονομική ενδοχώρα της Ελλάδας.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]