Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Σύγχυση από την πολιτική Τραμπ για τις σχέσεις ΗΠΑ με Ρωσία και Κίνα


Σήμερα, οι ΗΠΑ βρίσκονται σε τριβή με την Κίνα, αλλά και με τη Γερμανία, αφήνοντας τον δρόμο ανοικτό στην Ρωσία να συμπράττει επωφελώς και με τις δύο

Αναμφιβόλως, η πολιτική του Τραμπ έχει προκαλέσει σύγχυση όσον αφορά τις σχέσεις των ΗΠΑ με τις δύο ισχυρές περιφερειακές δυνάμεις, τη Ρωσία και την Κίνα.

Επί χρόνια, είχαμε την αίσθηση, παρακολουθώντας την αμερικανική πολιτική, ότι η Ρωσία έπαιζε τον ρόλο του μπαλαντέρ στις εξωτερικές σχέσεις των ΗΠΑ, έναντι της πιθανής συμμαχίας της είτε με τη Γερμανία, είτε με την Κίνα, οπότε θα δημιουργείτο μια υπερδύναμη, που θα μπορούσε να αντιπαρατεθεί στις ΗΠΑ.

Οι αναλυτές των εγκύρων αμερικανικών Μέσων, παρατηρούσαν ότι δεν πρέπει η Ρωσία να αφεθεί σε σύμπραξη με μια εκ των δύο αναφερομένων δυνάμεων. Σε περίπτωση σύναψης στενότερων σχέσεών της με την Γερμανία, θα υπήρχε ένας αντίπαλος εδαφικός χώρος από τον Ατλαντικό έως τον Ειρηνικό, όπως είχε γραφεί. Το χρήμα και η επιστημονική τεχνογνωσία της Γερμανίας, ομού με την δυναμική των ρωσικών οπλικών συστημάτων, αποτελεί αναμφιβόλως μια ισχυρή αντίπαλη δύναμη. Το ίδιο περίπου και όσον αφορά την σύναψη στενότερων σχέσεων Ρωσίας-Κίνας.

Οι βυζαντινοί, είχαν μια απλή στρατηγική, που εφάρμοζαν με μεγάλη επιτυχία, που ήταν συνέχεια παλαιότερων τακτικών. Ποτέ δεν επιτίθεντο εναντίον δύο ισχυρών αντιπάλων, αλλά συμμαχούσαν με τον πρώτο για να κτυπήσουν τον δεύτερο, και κατόπιν στρέφονταν στον πρώτο, που δεν είχε δυνατότητα σύναψης συμφωνίας με άλλη ισχυρή χώρα.


Αυτό συνέβαινε επί εποχής Ομπάμα, ο οποίος αναζητούσε στην Κίνα σύμμαχο απέναντι στον Πούτιν. Με τον ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ είχαν συναντηθεί στη Χάγη στο περιθώριο της Συνόδου για την πυρηνική ασφάλεια και συνομίλησαν για την κρίση στην Ουκρανία. Ο Ομπάμα, αναφερόμενος στην προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία, δήλωσε πεπεισμένος ότι «ενεργώντας από κοινού, η Κίνα και οι ΗΠΑ, μπορούν να συμβάλλουν στην ενίσχυση του διεθνούς δικαίου, στον σεβασμό της κυριαρχίας των χωρών και στη θέσπιση των κανόνων σε διεθνές επίπεδο που θα επιτρέψουν σε όλους τους ανθρώπους να ευημερήσουν».

Σημείωσε επίσης, ότι «Καταφέραμε να ξεπεράσουμε τις τριβές που υπάρχουν στις σχέσεις μας για θέματα, όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα, και να αντιμετωπίσουμε θέματα στη θάλασσα της Νότιας Κίνας και την περιοχή του Ειρηνικού με έναν εποικοδομητικό τρόπο και ο οποίος ελπίζουμε να οδηγήσει σε αποφάσεις και λύσεις για όλες τις πλευρές».

Σήμερα, οι ΗΠΑ βρίσκονται σε τριβή με την Κίνα, αλλά και με τη Γερμανία, αφήνοντας τον δρόμο ανοικτό στην Ρωσία να συμπράττει επωφελώς και με τις δύο χώρες. Βεβαίως, η Ρωσία με την Κίνα, πολύ δύσκολα θα μπορούσε να πει κάποιος ότι μπορούν να συμπράξουν σε μια ειλικρινή συμμαχία, όταν όμως αντιμετωπίζουν τον ίδιο κίνδυνο, ίσως ξεχάσουν και τις εδαφικές διαφορές τους, όπως άλλωστε τις έβαλαν στο ψυγείο εδώ και χρόνια.

Και όχι μόνον αυτό, αλλά προέκυψαν και τα μεγαλύτερα στρατιωτικά γυμνάσια στην ιστορία της σύγχρονης Ρωσίας, μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Με την ονομασία "Vostok-2018" ("Ανατολή-2018") τα στρατιωτικά γυμνάσια προγραμματίσθηκαν στην ανατολική Ρωσία, κοντά στα σύνορα με την Κίνα, ενώ πέρα από τους Ρώσους δηλώθηκε συμμετοχή στρατιωτικών μονάδων του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας και των Ενόπλων Δυνάμεων της Μογγολίας.

Και μιλάμε για γυμνάσια με 300.000 στρατιωτικούς, περισσότερα από 1.000 αεροσκάφη, ελικόπτερα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, 36.000 άρματα μάχης, τεθωρακισμένα και άλλα οχήματα, αλλά και 80 πολεμικά πλοία και σκάφη υποστήριξης.

Οι ένοπλες δυνάμεις Ρωσίας και Κίνας μειώνουν ταχύτατα το τεχνολογικό χάσμα με τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ, τονίζουν οι ειδικοί αμυντικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από αμερικανικά ΜΜΕ. Σύμφωνα με τους ίδιους αναλυτές, τα νέα ρωσικά οπλικά συστήματα καθώς και η πολεμική ικανότητα της Κίνας να εντοπίζει πιο αποτελεσματικά και να "εξουδετερώνει" αμερικανικά αεροσκάφη και πλοία αποτελεί γεγονός. Ο στόχος της Μόσχας και του Πεκίνου είναι να "αναγκαστούν" οι δυνάμεις των ΗΠΑ να αποσυρθούν από τα σύνορά τους, αναφέρει ρωσικό δημοσίευμα.

Εξ όλων αυτών συνάγεται, ότι οι ΗΠΑ αποφάσισαν να είναι μόνες εναντίον όλων. Υπερέχουν σήμερα σε ισχύ, επί όλων των πεδίων. Αύριο όμως; Προφανώς και έχουν μελετηθεί οι επιπτώσεις, με άγνωστο φυσικά ποιο είναι το σκεπτικό. Η ελπίδα όλων, είναι να μείνει η αντιπαράθεση σε έναν οικονομικό - εμπορικό πόλεμο, που έχει κι αυτός τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις στην υφήλιο, αλλά τουλάχιστον δεν θα μιλήσουν τα όπλα.

Ο Μακεδών
Voria


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]