Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Εθνική κυριαρχία και Αθηναϊκή ηλιθιότητα


Η Άγκυρα πιέζει ώστε να εκδίδονται στα τουρκικά οι αποφάσεις που παίρνουν οι μουφτήδες στη Θράκη!

Aπό τον Μανώλη Κοττάκη

Tην περασμένη Πέμπτη η «Εστία» ανέδειξε με το πρωτοσέλιδό της ένα μείζον θέμα: Την Κερκόπορτα που ανοίγει το Προεδρικό Διάταγμα του υπουργείου Παιδείας για την καθιέρωση της τουρκικής γλώσσας ως επίσημης των δημοσίων υπηρεσιών στην περιοχή της Θράκης. Εκεί θα οδηγήσει μετά βεβαιότητας η ρύθμιση του διατάγματος Γαβρόγλου, που δίνει τη δυνατότητα στα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας να ζητούν τη μετάφραση της απόφασης των ιεροδικείων μουφτειών (ΝΠΔΔ) στην τουρκική. Είναι το πρώτο βήμα.

Δυστυχώς, οι πληροφορίες που μου φτάνουν από την Κομοτηνή δεν είναι ενθαρρυντικές. «Δώσε θάρρος στον χωριάτη να σ’ ανέβει στο κρεβάτι» λέει θυμόσοφα ο λαός μας και δικαιώνεται. Δεν αρκεί στους ηγήτορες της μειονότητας η δυνατότητα μετάφρασης των αποφάσεων των μουφτήδων στην τουρκική.

Όπως πληροφορούμαι, οι Τούρκοι πιέζουν να καταργηθεί η παράδοση της έκδοσης των αποφάσεων στην οθωμανική γραφή (προβλέπεται από τη Συνθήκη της Λωζάννης) και απαιτούν να εκδίδονται οι δικαστικές αποφάσεις των μουφτήδων -όχι η μετάφρασή τους- απευθείας στην τουρκική γλώσσα, στο πρωτότυπο, πέραν της ελληνικής! Πέραν αυτών, σε συσκέψεις που έγιναν παρουσία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Χουσεΐν Ζεϊμπέκ και του ΚΙΝ.ΑΛ. Ιλχάν Αχμέτ αποφασίστηκε να ζητηθεί η απόσυρση (!) του διατάγματος Γαβρόγλου, γιατί -λέει- καταργεί την αυτονομία του θεσμού του μουφτή και τον μετατρέπει σε δημόσια υπηρεσία.

Τους λόγους που ενοχλούνται όσοι είμαστε μυημένοι τους ξέρουμε: Με το δεύτερο μέρος του Προεδρικού Διατάγματος ενισχύονται οι μουφτείες με εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, ενώ συνιστάται υπό τον μουφτή και γραμματέας Υποθέσεων Δικαιοδοσίας Μουφτή. Ενισχύεται ο μηχανισμός. Το ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι ότι τις θέσεις Ζεϊμπέκ στηρίζουν ο νέος υφυπουργός Οικονομίας Στάθης Γιαννακίδης, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης, αλλά και καθηγητές του... Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, οι οποίοι με αρθρογραφία ταυτόσημη με τις τουρκικές θέσεις απαιτούν να πάψει να... «αναμιγνύεται» η Πολιτεία σε θέματα θρησκευτικής ελευθερίας των μουσουλμάνων. Προτρέπουν δε την κυβέρνηση να τους αφήσει να κάνουν ό,τι θέλουν.


Πρόκειται για το «ευρωπαϊκό» μοντέλο αυτοδιοίκησης, που είχε ως αποτέλεσμα να μετατραπούν τα τεμένη των Παρισίων και των Βρυξελλών σε άντρα τζιχαντιστών! Αυτό ζητούν οι... πεφωτισμένοι!

Η εικόνα θα ήταν σουρεαλιστική, αν δεν παρενέβαινε απροκάλυπτα σε θέματα που αφορούν την ελληνική έννομη τάξη και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεχμέτ Τσαβούσογλου με συνέντευξη σε ελληνική εφημερίδα, η οποία απόλαυσε προβολή που ισοδυναμούσε σχεδόν με υιοθέτηση των θέσεών του! Με αυτήν, ο... αγάς διαμαρτυρήθηκε στο κυβερνών κόμμα ότι «ούτε οι προεκλογικές υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ προς τη μειονότητα στους τομείς της εκπαίδευσης και της θρησκευτικής ελευθερίας υλοποιήθηκαν. Τα προβλήματα της μειονότητας χειροτερεύουν».

Έως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, ουδείς από τον ΣΥΡΙΖΑ ένιωσε την ανάγκη να απαντήσει στην ιταμή αυτή πρόκληση Τσαβούσογλου - προείχε... η υπόθεση Φλώρου. Τουναντίον, μάλιστα, δόθηκαν διαβεβαιώσεις στους μειονοτικούς βουλευτές ότι η διαβούλευση για το Προεδρικό Διάταγμα θα καθυστερήσει έως τις 30 Σεπτεμβρίου για να έχουν χρόνο να το... υπονομεύσουν.

Είναι πράγματι λυπηρό... Η απαίτηση καθιέρωσης της τουρκικής γλώσσας ως δεύτερης επίσημης στη Θράκη είναι πάγιος στρατηγικός στόχος των Τούρκων, ένα από τα πολλά βήματα που θα οδηγήσουν (φευ) μελλοντικά στην αυτονομία, και ο κύριος υπουργός Παιδείας μπήκε στη διαδικασία να ανοίξει διάλογο επ’ αυτού - ανοίγοντας βεβαίως την όρεξη των Τούρκων να ζητούν περισσότερα.

Το ζήτημα των μουφτειών στη Θράκη δεν αφορά μόνο τις θρησκευτικές ελευθερίες, αλλά και την κρατική κυριαρχία. Την εθνική κυριαρχία. Το πώς η Αγκυρα επιδιώκει να πάρει τον έλεγχο των τζαμιών με τη συναίνεση της Ελληνικής Δημοκρατίας! Θα παρακολουθούμε το θέμα και θα επανέλθουμε. Είναι σημαντικότερο από τις ηλιθιότητες που αποτελούν τα βασικά θέματα της αθηναϊκής ατζέντας.

Δημοκρατία


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]