Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Βαλκανοποιείται το πολιτικό σκηνικό στη Γερμανία


Του Δημήτρη Κατσαγάνη

Ραγδαίους ρυθμούς λαμβάνει η ''βαλκανοποίηση'' -δηλαδή ο κατακερματισμός - του πολιτικού σκηνικού στη Γερμανία.

Κάθε μέρα που φέρνει πιο κοντά την έναρξη του κύκλου των απανωτών εκλογικών αναμετρήσεων σε τοπικό (πχ κάλπες στη Βαυαρία και το Έσσεν τον ερχόμενο Οκτώβριο), αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο (ευρω-κάλπες τον Μάιο του 2019) οδηγεί σε μείωση των ποσοστών των κομμάτων που έχουν συστήσει την γερμανική κυβέρνηση, δηλαδή του CDU -CSU αλλά και του SPD.

Πέραν από τα δημοσκοπικά κέρδη τα οποία έχει αποσπάσει το ακροδεξιό AfD (με ηγέτιδα τη Alice Weidel )σε βάρος των Χριστιανοδημοκρατών, των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών και των Σοσιαλδημοκράτών καταγράφονται, πλέον, κέρδη και από το χώρο του πολιτικού προοδευτικού κέντρου, δηλαδή από τους Πράσινους (με ηγέτη τον Robert Habeck).

Η πτώση των CDU/CSU -SPD και η άνοδος των αντιπολιτευτικών κομμάτων οδηγεί σε μία πρωτοφανή για το Βερολίνο κατάσταση, στην οποία μειώνονται "αποστάσεις" μεταξύ των κυβερνητικών και αντιπολιτευομένων κομμάτων, όσον αφορά τα ποσοστά της πολιτικής επιρροής τους στη γερμανική κοινή γνώμη.

Έτσι εμφανίζονται τα περισσότερα κόμματα να έχουν ελάχιστες διαφορές στο δημοσκοπικό ποσοστό τους. Μόνη, σχετική -δεδομένου ότι και αυτό υπόκειται απώλειες- εξαίρεση αποτελεί το σταθερά πρώτο και με διαφορά, CDU της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ.

Ο χάρτης του κατακερματισμού

Πιο συγκεκριμένα, η τελευταία μεγάλη πανεθνική δημοσκόπηση (Deutschaland Trend -ARD) δείχνει ότι τέσσερα κόμματα κινούνται στην περιοχή του 15% έως 29%. Το CDU/CSU λαμβάνει 29%, το SPD 18%, το AfD 17%, ενώ οι Πράσινοι παίρνουν 15%.


Η εξομοίωση των ποσοστών των κομμάτων γίνεται ακόμα μεγαλύτερη στα ανατολικά ομοσπονδιακά κρατίδια -όπως πχ στο Βρανδεμβούργο. Εκεί τα ποσοστά των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), του ΑfD και της Linke βρίσκονται όλα μεταξύ 17% - 23%!

Και αυτό ενώ στις τελευταίες ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2017, το CDU -CSU έλαβε 32,9%, το SPD 20,5% και όλα τα άλλα κόμματα (AfD, Linke, Πράσινοι) έλαβαν κάτω από 12,6% .

Όχι "αυτόματη" κατάρρευση

Ωστόσο, όπως τονίζουν διπλωματικοί κύκλοι του Βερολίνο στο Capital.gr, η πτώση των Χριστιανοδημοκρατών και των Σοσιαλδημοκρατών δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση, ότι η Γερμανία και η Ευρώπη βρίσκονται αντιμέτωπες μπροστά σε μία διαδικασία "αυτόματης" κατάρρευσης των δύο μεγάλων, "λαϊκών κομμάτων" (Volksparteien ).

Για του λόγους το αληθές:

Οι έξι πρώτες θέσεις στις πολιτικές προτιμήσεις της γερμανικής κοινής γνώμης κατέχονται από κορυφαία στελέχη του Μεγάλου Συνασπισμού (Μάας, Σόλτς από το SPD, Mέρκελ, Ζέεχοφερ από το CDU -CSU) και των κομμάτων που τα συναποτελούν.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, επίσης, φαίνεται να κερδίζει τις εντυπώσεις στην κόντρα της με τον ηγέτη του βαυαρικού CSU , Xoρστ Ζέεχοφερ, αναφορικά με το Προσφυγικό, καθώς η δημοτικότητα του καταρρέει, ενώ η δημοτικότητα της Μέρκελ διατηρείται ακόμα υψηλά.

Στα "σκαριά" κοινωνική στροφή

Στις δημοσκοπήσεις φαίνεται πως θέματα, όπως η κοινωνική ασφάλιση και περίθαλψη, κρίνονται ως πιο σημαντικά σε σχέση με το προσφυγικό.

Την ίδια ώρα, τα μεγαλύτερα οικονομικά think tanks στη Γερμανία, στρέφουν την προσοχή τους σε διεθνή οικονομικά θέματα, αντιλαμβανόμενα -όπως επισημαίνουν διπλωματικοί κύκλοι στο Capital.gr – ότι υπάρχουν μεγαλύτερες παγκόσμιες προκλήσεις για το Βερολίνο από ό,τι το προσφυγικό. Αυτό σημαίνει, τονίζουν οι ίδιες πηγές, πως είναι πολύ πιθανόν, ο Μεγάλος Συνασπισμός να επιχειρήσει στρατηγικά αλλαγή ατζέντας (ή καλύτερα να ...ανακαταλάβει την ατζέντα από το AfD που ατύπως τη βάζει εδώ πολύ καιρό) δίνοντας έμφαση στα κοινωνικά θέματα.

Εξάλλου, η στροφή στην ακροδεξιά, εκτιμούν πολιτικοί κύκλοι στη γερμανική πρωτεύουσα, οφείλεται περισσότερο στην κοινωνική υποβάθμιση μεγάλης μερίδας Γερμανών πολιτών (πχ συνταξιούχων, part-time εργατών) από την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική διαχρονικά μετά το 1991 και λιγότερο στην ανάληψη των "φορτίων" της προσφυγικής κρίσης, μετά την ανάληψη των "φορτίων" της κρίσης του ευρωπαϊκού νότου...

Σύγχυση στην αντιπολίτευση

Την ίδια ώρα που CDU /CSU και SPD χάνουν δυνάμεις, κάθε άλλο παρά ξεκάθαρη γραμμή έχουν τα αντιπολιτεύομενα κόμματα σε σχέση με τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσουν μπροστά στο φαινόμενο.

Για παράδειγμα, στους Πράσινους, συζητούν να μπουν στην ίδια κυβέρνηση με το πολύ συντηρητικό CSU στη Βαυαρία.

Παράλληλα, όμως, δεν έχουν κλείσει την πόρτα στην κίνηση "Ξεσηκωμός" (Austehen), την οποία έχει συστήσει η επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Linke, Σάρα Βάγκενκνεχτ. Εξάλλου, στελέχη τους "κλείνουν το μάτι" και στους Φιλελεύθερους (FDP).

Την ίδια ώρα, που η Βάγκενκνεχτ της Linke δεν φαίνεται να έχει την πλήρη στήριξη του δικό της κόμματος στην συγκρότηση του ''Ξεσηκωμού'' που στόχο έχει τη συσπείρωση μερίδων του SPD , αλλά και των Πρασίνων.

Στο μεταξύ, κορυφαία στελέχη του CDU εκτιμούν πως δεν πρέπει να αποκλεισθούν το ενδεχόμενο συζητήσεων με τη Linke στα κρατίδια της ανατολικής Γερμανίας (πχ Βρανδεμβούργο, Μεκλεμβούργο -Πομερανία) για τον από κοινού σχηματισμού κυβέρνησης προκειμένου να απομονωθεί το ακροδεξιό AfD. Ενδεχόμενη κατάκτηση της πρώτης θέσης από το AfD θεωρείται από πολιτικούς κύκλους στο Βερολίνο ως συνώνυμο της έναρξης ''καθεστωτικής κρίσης'' στη Γερμανία.

Capital


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]