Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ρουμανία: Δημοψήφισμα για την απαγόρευση του γάμου ομοφύλων


Η Γερουσία της Ρουμανίας τάχθηκε σήμερα με συντριπτική πλειοψηφία υπέρ μιας πρωτοβουλίας πολιτών να αλλάξει ο ορισμός της οικογένειας στο σύνταγμα της χώρας σε ένα πανεθνικό δημοψήφισμα, μια κίνηση που θα μπορούσε να καταστήσει αδύνατη τη νομιμοποίηση των γάμων μεταξύ ανθρώπων του ίδιου φύλου στο μέλλον.

Οι ενώσεις πολιτών Συμμαχία για την Οικογένεια συγκέντρωσαν 3 εκατ. υπογραφές το 2016, ζητώντας να διεξαχθεί δημοψήφισμα προκειμένου να τροποποιηθεί ο συνταγματικός ορισμός σε μία ένωση αυστηρώς μεταξύ «ενός άνδρα και μίας γυναίκας», από τον ουδέτερο όρο «σύζυγοι» που αναφέρεται σήμερα.

Ένα δημοψήφισμα μπορεί να πραγματοποιηθεί ακόμα και στις 7 Οκτωβρίου, όπως έχει ανακοινώσει το κυβερνών κόμμα. Η κυβέρνηση αναμένεται να ορίσει μια ημερομηνία τις επόμενες ημέρες.

Η κάτω βουλή του κοινοβουλίου τάχθηκε πέρυσι υπέρ της διενέργειας δημοψηφίσματος. Η κίνηση αυτή κατακρίθηκε από οργανώσεις ΛΟΑΤ και ανθρωπιστικών δικαιωμάτων στη Ρουμανία και διεθνώς καθώς και από δεκάδες μέλη του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, που φοβούνται διάβρωση των δημοκρατικών δικαιωμάτων.


Ο γάμος ομόφυλων ζευγαριών είναι νόμιμος ή πρόκειται να νομιμοποιηθεί στα μισά από τα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ, με κάποια άλλα να αναγνωρίζουν σύμφωνα συμβίωσης μεταξύ ανθρώπων του ίδιου φύλου.

Η πρωτοβουλία της Ρουμανίας, που εγκρίθηκε από την άνω βουλή του κοινοβουλίου με 107 ψήφους υπέρ και 13 κατά, έχει τη στήριξη της κυρίαρχης ορθόδοξης εκκλησίας καθώς και της ρωμαιοκαθολικής και της ρουμανικής ελληνο-καθολικής εκκλησίας σε μια κοινωνικά συντηρητική χώρα 20 εκατ. κατοίκων.

Με βάση τη ρουμανική νομοθεσία, το σύνταγμα μπορεί να αλλάξει ύστερα από πρόταση του πρόεδρου, της κυβέρνησης, του ενός τετάρτου του συνόλου των βουλευτών ή τουλάχιστον 500.000 πολιτών. Το κοινοβούλιο πρέπει να επικυρώνει τέτοιου είδους αιτήματα, τα οποία πρέπει να εγκρίνονται σε πανεθνικό δημοψήφισμα για να τεθούν σε ισχύ.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]