Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι έμποροι του ανθρωπισμού και ο θανάσιμος τρόμος των παιδιών στη Μόρια


Του Γιάννη Σιδέρη

Η ενασχόληση με τον ελαφρολαϊκό ανασχηματισμό (που απογύμνωσε περαιτέρω τον πρωθυπουργικό μύθο περί μαεστρίας του στην επικοινωνία, καθώς κατέστη επικοινωνιακό Βατερλό - ο άνθρωπος είναι μόνο για να καταγγέλλει, όχι να συνθέτει) διέλαθε την προσοχήν το συγκλονιστικό ρεπορτάζ του BBC για τον καταυλισμό μεταναστών και προσφύγων στη Λέσβο, όπου τα όρια της απελπισίας είναι ανείπωτα.

Το ρεπορτάζ του ζόφου καταγράφει την απελπισία 10χρονων παιδιών που προσπαθούν να βρουν τη λύτρωση προσπαθώντας να αυτοκτονήσουν, αυτοκτονήσουν επειδή δεν αντέχουν τις άθλιες συνθήκες ζωής στο στρατόπεδο. Ο συντονιστής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα Λούκα Φοντάνα, που έχει δουλέψει σε όλο τον κόσμο σε ζώνες συγκρούσεων, ανέφερε στο BBC πως η Μόρια είναι το χειρότερο μέρος που έχει δει στη ζωή του.

Στο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι ο τόπος μυρίζει απαίσια από τα ακατέργαστα λύματα, γιατί η κάθε τουαλέτα αντιστοιχεί σε 70 άτομα, αφού σε ένα χώρο χωρητικότητας 2.000 ατόμων ζουν περισσότεροι από 8.000. Την ίδια ώρα η βία στα στρατόπεδα είναι τρομακτική. Γίνονται βιασμοί, εθνοτικές και θρησκευτικές μάχες σώμα με σώμα και με τη χρησιμοποίηση μαχαιριών, καθώς η εμφύλια σύγκρουση της Συρίας έχει προσγειωθεί εντός του καταυλισμού!

Όλα τα ανωτέρω αποτελούν κόλαφο και ντροπή για την ελληνική κυβέρνηση των εύκολων διεθνιστών στα λόγια, αυτών που αλυχτούσαν για την Αμυγδαλέζα που είχε, λέει, μόνο 4-5 αιρκοντίσιον, και τη χαρακτήριζαν σύγχρονο Νταχάου – ώσπου ήρθαν οι ίδιοι, άνοιξαν με ανεπίγνωση ελαφρότητα τα σύνορα, και δημιούργησαν το δικό τους πραγματικό Νταχάου στη Μόρια.


Ωσότου έρθουν στην εξουσία, εργαλειοποίησαν τη δυστυχία των ξεριζωμένων και είχαν έτοιμη μια ηθική λαιμητόμο με την κατηγορία του ρατσιστή, για κάθε λογικό πολίτη που αντιτίθετο στη μαζική παρουσία τόσων παράνομων μεταναστών (όχι προσφύγων πολέμου, αυτοί είναι επιβεβλημένο να βρουν θαλπωρή). Για τους επαγγελματίες του ανέξοδου ανθρωπισμού, όλοι ήταν κυνηγημένοι, όλοι έπρεπε να εισέλθουν στη χώρα, ακόμη και αν έρχονταν από χώρες όπου δεν υπάρχουν πολεμικές συγκρούσεις ή καταπίεση λόγω θρησκευτικών πιστεύω.

Και άνοιξαν τις θύρες και τους έφεραν μαζικά, περνώντας τους τράνζιτ για να «λιαστούν» και στη συνέχεια να «εξαφανιστούν» στην Ευρώπη. Ώσπου οι Ευρωπαίοι μας πήραν πρέφα, έκλεισαν τα σύνορα και οι μετανάστες μας έμειναν αμανάτι, λιμνάζοντες μέσα στα λύματα, την ανέχεια, τη δυστυχία, τον τρόμο!

Η κυβέρνηση είναι ηθικός και φυσικός αυτουργός της ανωτέρω φρικτής κατάστασης, όχι γιατί δεν υπήρχαν αυτά εν σπέρματι, αλλά γιατί αφενός με την πολιτική της επέτεινε την συσσώρευση, αφετέρου με την ανικανότητά της να τους παράσχει στοιχειωδώς ανθρώπινες συνθήκες, μεγιστοποίησε τη δυστυχία τους.

Αυτή είναι η ανθρωπιστική πλευρά της κατάστασης, που αφορά τη ζωή των μεταναστών/προσφύγων, βυθισμένη σε μια διαρκή νοσηρότητα , μια γάγγραινα η οποία απλώνει τα πλοκάμια της στις ζωές τους, και από την οποία τα μικρά παιδιά επιλέγουν να λυτρωθούν με το θάνατό τους.

Η άλλη πλευρά είναι πλέον οι «απελεύθεροι», όσοι έχουν αφεθεί να τριγυρίζουν ανά τας οδούς και τα ρίμας, ελεύθεροι να επιδοθούν σε κάθε εγκληματικότητα, όχι επειδή λιμοκτονούν, αλλά επειδή προέρχονται από διαφορετικές κουλτούρες, όπου τα σημαίνοντα είναι και αυτά διαφορετικά. Τελευταία εκδήλωση η ακούσια δολοφονία του 25χρονου φοιτητή Νικόλα Μουστάκα στου Φιλοπάππου, από δύο Πακιστανούς και έναν Ιρακινό.

Η ελληνική κοινωνία δείχνει ακόμη εικόνα ανεκτικότητας και δεν αντιδρά όπως πολλές Δυτικές. Τις προάλλες π.χ. στην πόλη Κέμνιτς της Γερμανίας υπήρξαν ανθρωποκυνηγητά και πογκρόμ κατά ατόμων διαφορετικού χρώματος, επειδή ένας Σύρος και ένας Ιρακινός σκότωσαν με μαχαίρι έναν 35χρονο Γερμανό και τραυμάτισαν με μαχαίρι άλλους δύο, έπειτα από γιορτή για τα 875 χρόνια της πόλης.

Τα επεισόδια – αντίποινα, φυσικό ήταν να ξεκινήσουν από ακροδεξιές και ρατσιστικές οργανώσεις, χαρακτηρίστηκαν ως ακροδεξιά βία, όπως βρήκαν αποδοχή από τη μουδιασμένη τοπική κοινωνία (σε μια πόλη μόλις 245.000 κατοίκων μια δολοφονία έχει μεγαλύτερη επίδραση από ό,τι σε μια μεγαλόπολη τεσσάρων εκατομμυρίων). Είχαν επίσης προηγηθεί ανάλογα επεισόδια στις πόλεις Χάιντεναου και Κλάουσνιτς.

Ωστόσο είναι ψευδής η εικόνα για τη χώρα μας. Όχι μόνο στο διαδίκτυο αλλά καις τις καθημερινές συζητήσεις υπήρξε οργή τόσο για τη δολοφονία του 25χρονου, όσο και για το κλείσιμο για τρεις ώρες της εθνικής οδού Αθηνών - Λαμίας από καμιά εκατοστή μετανάστες που διαμένουν στο hot spot Μαλακάσας, και οι οποίοι κρατώντας καδρόνια ακινητοποίησαν τα διερχόμενα αυτοκίνητα, απειλούσαν και εκφόβιζαν τους οδηγούς, ενώ η αστυνομία παρέμενε απαθής παρατηρητής, γιατί δεν είχε εντολές ως προς το τι να κάνει! Παρόμοιες καταστάσεις έχουν δημιουργηθεί πολλάκις και στη Θεσσαλονίκη άλλωστε.

Όλα αυτά δεν περνούν χωρίς επιπτώσεις στο κοινωνικό σώμα. Αφήνουν κάθε φορά το αποτύπωμά τους, σταλάζοντας μία ακόμη στάλα δυσανεξίας για τους ξένους, που δεν θα αργήσει να μετουσιωθεί και σε αντίστοιχη πολιτική άποψη.

Γι' αυτό και η κυβέρνηση πρέπει να λάβει μέτρα διπλής κατεύθυνσης: Αφενός να εξανθρωπίσει τις συνθήκες διαβίωσης στα hot spots (βέβαια μικρή η πιθανότητα, αν ήταν ικανή θα το είχε κάνει) και να κάνει κατανοητό στους αλλοδαπούς ότι η χώρα έχει νόμους και η κοινωνία κανόνες διαβίωσης, τους οποίους θα σεβαστούν θέλοντας και μη. Διαφορετικά οι ακροδεξιά ρατσιστική απόκλιση τμημάτων της κοινωνίας, παραμονεύει. Και αυτή δεν θα αποφευχθεί με την ανόητη αγελαία καταδίκη στην οποία επιδίδονται οι Συριζαίοι, χαρακτηρίζοντας τον κάθε δυσαρεστημένο πολίτη ως ρατσιστή και φασίστα. Αντιθέτως θα επιτείνει την ακροδεξιά απόκλιση, σε αυτούς που βλέπουν ότι από πουθενά δεν υπάρχει κατανόηση και βοήθεια.

Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]