Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο Τσίπρας δεν ακούει την κοινωνία, το απέδειξε και ο ανασχηματισμός


Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Και εγένετο ο πολυθρύλητος και πολυαναμενόμενος ανασχηματισμός. Μία πολιτική πρωτοβουλία που διατηρεί ο εκάστοτε πρωθυπουργός και διαχρονικά υπηρετεί έναν διπλό στόχο: Από την μία να προκαλέσει θετικό επικοινωνιακό αντίκτυπο για την κυβέρνηση και από την άλλη να προσφέρει μία πολύτιμη ανάσα στο Μέγαρο Μαξίμου, ενσωματώνοντας στις τάξεις της φρέσκα πρόσωπα με υψηλούς συμβολισμούς.

Στην περίπτωση του κ. Τσίπρα οι επιλογές των προσώπων, αλλά και το όποιο ανακάτεμα έκανε στις υπουργικές καρέκλες φαίνεται πως φέρνουν το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα. Προφανώς και ο πρωθυπουργός είναι γνώστης της πολύ κακής δημοσκοπικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η κυβέρνησή του. Γι' αυτό άλλωστε επέλεξε και την οδό του ανασχηματισμού, για να αντιστρέψει το κλίμα.

Τι ποιο φυσιολογικό λοιπόν από έναν πρωθυπουργό να επιθυμεί να ανατρέψει τη δυσμενή εικόνα της κυβέρνησής του, μέσα από τις αλλαγές προσώπων;

Η ανακοίνωση όμως του νέου υπουργικού συμβουλίου απέδειξε πως ο πρωθυπουργός έκανε ακριβώς το αντίθετο: Όχι μόνο δεν άλλαξε τους κατά κύριο λόγο υπεύθυνους για την τεράστια φθορά που καταγράφει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά έπραξε ακριβώς το αντίθετο. Όλοι οι βασικοί συντελεστές των κυβερνητικών πολιτικών έμειναν αμετακίνητοι, σαν να επιβραβεύθηκαν για κάποιο άγνωστο λόγο από τον κ. Τσίπρα, γιατί έφεραν το κυβερνών κόμμα λίγο πριν από την έξοδο.

- Ολόκληρο το οικονομικό επιτελείο έμεινε ίδιο. Φαίνεται πως η πολιτική της υπερφορολόγησης, της αναιμικής ανάπτυξης αλλά και της κακής κατάστασης στην πραγματική οικονομία δεν έχει φτάσει εντός του Μεγάρου Μαξίμου.


- Ο υπουργός των Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς παρέμεινε και αυτός στην ίδια θέση, παρά την τεράστια ζημιά που έχει προκαλέσει στο ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, μετά την συμφωνία των Πρεσπών , την οποία εκείνος διαπραγματεύτηκε και υπέγραψε.

- Ακόμα ένας από τους αρνητικούς πρωταγωνιστές της τραγωδίας που ζήσαμε στο τέλος Ιουλίου στο Μάτι, ο μέχρι πριν μερικά 24ωρα υπουργός εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, επιβραβεύθηκε με τη θέση του Γραμματέα του κόμματος. Μην ξεχνάμε ότι ο κ.Σκουρλέτης ήταν ο πολιτικός υπεύθυνος στο κομμάτι της πολιτικής προστασίας.

Ο πρωθυπουργός, όπως διέρρεαν τις τελευταίες εβδομάδες, στενοί του συνεργάτες ήθελε με τον ανασχηματισμό να στείλει μηνύματα διεύρυνσης τόσο προς την κεντροδεξιά όσο και προς την κεντροαριστερά. Όταν οι αλλαγές έγιναν πραγματικότητα, η εικόνα μάλλον απογοήτευσε παρά έδωσε ελπίδες για μία καλύτερη συνέχεια στους ανθρώπους του κυβερνώντος κόμματος. Οι περιορισμένες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα αποτελούνται είτε από μετακινήσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, είτε από τοποθετήσεις άλλων πολιτικών προσώπων, τα οποία είχαν αποσυρθεί από την πρώτη γραμμή της πολιτικής ζωής της χώρας.

Αντί λοιπόν στον τελευταίο, πιθανότατα, ανασχηματισμό του να ξεφορτωθεί τα βαρίδια της κυβέρνησής του ο κ. Τσίπρας, επέλεξε να συμπορευθεί με πρώην και νυν βουλευτές που είχαν βρεθεί εκτός από διάφορα κόμματα της αντιπολίτευσης. Στελέχη που είτε είχαν αποπεμφθεί από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ είτε δεν είχαν καν επανεκλεγεί στη βουλή από τους πολίτες.

Ενδιαφέρον έχει να σημειώσουμε πως την ώρα που ο πρωθυπουργός τονίζει με κάθε αφορμή την ανανέωση, το νέο σχήμα της κυβέρνησής του περιλαμβάνει περίπου 15 στελέχη, τα οποία είναι πρώην βουλευτές, κομματικά στελέχη άλλων κομμάτων καθώς και υπουργοί παλαιότερων κυβερνήσεων. Το στοιχείο αυτό ασφαλώς και δεν είναι καθόλου κολακευτικό για τον κ. Τσίπρα.

Το μεγάλο ασφαλώς ερώτημα που γεννιέται είναι το γιατί ο πρωθυπουργός γνώριζε την κακή εικόνα που επικρατεί στην κοινωνία για την κυβέρνησή του, δεν θέλησε να αλλάξει τον πυρήνα του υπουργικού του συμβουλίου. Τα ενδεχόμενα είναι δύο: Είτε δεν γνωρίζει την πραγματικότητα, είτε την γνωρίζει αλλά ακόμα ελπίζει ότι μπορεί να “γυρίσει το παιχνίδι”. Το τί πραγματικά συμβαίνει, θα το ανακαλύψουμε τους επόμενους “καυτούς” μήνες μέχρι τις κάλπες.

Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]