Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Καλύτερα να σε φοβούνται παρά να σε λυπούνται


Η ώρα να δοθεί η μάχη χωρίς ηττοπάθεια

Του Δρ. Αυγουστίνου (Ντίνου) Αυγουστή
«Οις ει ξυγχωρήσετε, και άλλο τι μείζον ευθύς επιταχθήσεθε ως φόβω και τούτο υπακούσαντες, απισχυρισάμενοι δε σαφές αν καταστήσαιτε αυτοις από του ίσου υμίν μάλλον προσφέρεσθαι»
(Περικλής, Α’ 140,5)
Που σημαίνει:
«Αν υποχωρήσετε θα βρεθείτε αμέσως μπροστά σε άλλη μεγαλύτερη αξίωσή τους, διότι θα νομίσουν ότι από φόβο υποκύψατε. Ενώ εάν απορρίψετε αποφασιστικά τις αξιώσεις τους, θα τους δώσετε να καταλάβουν ότι οφείλουν να σας συμπεριφέρονται ως ίσος προς ίσο».
Αυτό το προαιώνιο μήνυμα προς τους εξ Ανατολών βάρβαρους και βαλκάνιους γείτονες, η επίσημη ελληνική πολιτεία (οι εκάστοτε κυβερνήσεις της για την ακρίβεια), πλην ελαχίστων λαμπρών εξαιρέσεων (Μάρτιος του 1987, όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου προειδοποίησε ότι θα βυθίσει το Σισμίκ), έχει αποφύγει να το δώσει εξαντλούμενη σε καλοπιάσματα. Θυμίζω πως επειδή οι «σύμμαχοι» θεωρούσαν απρόβλεπτο τον Ανδρέα, άρα και ικανό να βυθίσει το Σισμίκ, αντί να πιέσουν ως συνήθως την Αθήνα, πίεσαν τον Οζάλ ο οποίος υποχώρησε ατάκτως!

Δυστυχώς, όμως, ο Ανδρέας γρήγορα τα μάζεψε. Ακολούθησαν οι μεγάλες υποχωρήσεις στο Νταβός (με το Κυπριακό να μπαίνει στο ράφι), όταν όμως αντιλήφθηκε την πλεκτάνη, αναφώνησε το γνωστό mea culpa! Έκτοτε ακολούθησαν πολλά mea culp (Ίμια, Μαδρίτη, Ελσίνκι, S-300, Σχέδιο Ανάν κ.λπ.), από τους ανίκανους, ενίοτε και ξενοκίνητους διαδόχους του.

Σήμερα ωστόσο βρισκόμαστε σε ακόμη πιο δύσκολη θέση. Στην Τουρκία ο νεοοθωμανός/νεοσουλτάνος Ερντογάν, προσωπικότητα απρόβλεπτη με έντονα ψυχοπαθητικά-σχιζοφρενικά συμπτώματα, προσπαθεί με κάθε τρόπο να μετατραπεί σε χαλίφη της περιοχής, αμφισβητώντας τους πάντες και τα πάντα, ακόμη και Διεθνείς Συνθήκες που λειτούργησαν κατευναστικά και έφεραν την ειρήνη στην περιοχή (Συνθήκη Λωζάννης).

Οι ευρωπαϊκές χώρες τρέμουν στην ιδέα πως οι Τούρκοι ανατολίτες (και οι χιλιάδες, σύντομα ίσως και εκατομμύρια μουσουλμάνοι πολιτικοί πρόσφυγες) θα μετακινούνται ανενόχλητοι στην Ε.Ε. Κυκλοφορούν εφιαλτικά σενάρια. Ενώ μετρούν και τα ψυχοπαθολογικά ξεσπάσματα του Ερντογάν.


Η Συρία, το Ιράκ, ο ενδοϊσλαμικός εμφύλιος με τον πρώην μέντορα του Τούρκου προέδρου, τον Φετουλάχ Γκιουλέν, η πολυετής και ανελέητη ένοπλη κουρδική εξέγερση, η ανοικτή άνευ προηγουμένου ρήξη με τις Η.Π.Α. (με Τραμπ καλύτερα) και το Τελ Αβίβ. Όλα αυτά συνθέτουν ένα εκρηκτικό μείγμα, έτοιμο να ανατιναχθεί ανά πάσα στιγμή, με απρόβλεπτες συνέπειες.

Σε ό,τι μας αφορά καλό είναι να μη ξεχνάμε πως: Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν ήσαν ποτέ φιλικές. Κάποιες δήθεν φιλίες, απεδείχθησαν θανατηφόρες λυκοφιλίες που ενίσχυσαν ακόμη περισσότερο μια διαρκή συγκρουσιακή συνύπαρξη. Εθελοτυφλούν όσοι πιστεύουν πως με επικύψεις και τεμενάδες, φέρνουνε πιο κοντά την ειρήνη κι όχι τον πόλεμο. Οι στρατηγικοί στόχοι της Τουρκίας είναι δεδομένοι, ευδιάκριτοι και κραυγαλέοι. Θέλει συγκυριαρχία στο Αιγαίο εδαφικό ακρωτηριασμό της Ελλάδας και πλήρη έλεγχο της Κύπρου.

Όσο πιο γρήγορα απαλλαγούμε λοιπόν από τις ψευδαισθήσεις για μια Τουρκία που μπορεί να λογικευθεί (κάτι που ασφαλώς ευχόμαστε και μακάρι κάποια στιγμή να υπερβεί τον εαυτό της), τόσο το καλύτερο για μας. Να δώσουμε απαραίτητα βαρύνουσα προτεραιότητα στην ενότητα του εσωτερικού μετώπου και στην ποιοτική και ποσοτική ενίσχυση των ενόπλων μας δυνάμεων. Μακάρι να μην χρειάζονταν τα όπλα και να κτίζαμε σχολεία, νοσοκομεία και ευαγή ιδρύματα, μα έλα που ο κόσμος δεν ήταν ποτέ αγγελικά φτιαγμένος!

Δεν θα κουραστώ να λέω και να γράφω ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Τουρκία με τους παραδοσιακούς συμμάχους της (κυρίως με τις Η.Π.Α.), δεν θα κρατήσουν για πολύ. Τώρα λοιπόν είναι η ώρα της ελληνικής «επιθετικής» εξωτερικής πολιτικής.

Με μια αληθινά πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική θα αξιοποιήσουμε τις σοβαρές ρήξεις της Άγκυρας με Ισραήλ, Αίγυπτο αλλά και Η.Π.Α.

Τώρα είναι η πιο κατάλληλη ώρα να δώσουμε τη μάχη μας, χωρίς ηττοπάθεια.

Τώρα είναι μια χρυσή ευκαιρία να δώσουμε σωστές λύσεις στις διαφορές μας με την Άγκυρα, χωρίς άλλες υποχωρήσεις, ούτε στην Κύπρο, ούτε στο Αιγαίο και φυσικά ούτε στην Θράκη όπου η Άγκυρα έχει διεισδύσει για τα καλά….

* Ο Δρ. Αυγουστίνος (Ντίνος) Αυγουστή είναι Επίκουρος καθηγητής στο ΤΕΙ θεσσαλίας, από το Μονάγρι Λεμεσού – a.avgoustis@hotmail.com
HellasJournal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]