Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι ελιγμοί του Ερντογάν και τα μηνύματα στον Τραμπ


Του Τάσου Ευαγγελίου

Σαφές μήνυμα του Ταγίπ Ερντογάν προς τον Ντόναλντ Τραμπ και τις ΗΠΑ αποτελεί η απελευθέρωση, και μάλιστα χωρίς περιοριστικούς όρους, των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από τις τουρκικές φυλακές, αφού η απόφαση του τουρκικού δικαστηρίου ήρθε τη δυσκολότερη στιγμή για την Τουρκία η οποία βρίσκεται λίγο πριν την οικονομική κατάρρευση και ενδεχομένως ένα βήμα πριν την προσφυγή στο ΔΝΤ.

Επί της ουσίας ο πρόεδρος της Τουρκίας επιδιώκει να στείλει το μήνυμα ότι δεν παρεμβαίνει στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης καθώς και ότι δεν κρατά «ομήρους», όπως κατηγορείται από την πλευρά των ΗΠΑ με αφορμή την υπόθεσή του Πάστορα Άντριου Μπράνσον. Υπόθεση που έχει οδηγήσει στην επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας και κατ επέκταση την περαιτέρω κλιμάκωση της οικονομικής κρίσης που πλήττει την χώρα.

Αν και ορισμένες πλευρές έσπευσαν να υποστηρίξουν ότι ο Ταγίπ Ερντογάν υπαναχωρεί λίγες μόλις ώρες μετά την νέα επίθεση που εξαπέλυσε κατά των ΗΠΑ προαναγγέλλοντας την επιβολή κυρώσεων σε αγαθά τεχνολογίας, εν τούτοις το σύνολο των δηλώσεων που έγιναν από κορυφαία στελέχη της κυβέρνησής του όπως ο υπουργός Εξωτερικών Μελβούτ Τσαβούσογλου και ο υπουργός Οικονομικών (και γαμπρός του) Μπεράτ Αλμπαιράκ δείχνουν ότι δεν σκοπεύει, τουλάχιστον άμεσα, να υπαναχωρήσει.

Είναι ενδεικτικό ότι Μελβούτ Τσαβούσογλου συναντήθηκε με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβροφ, ο οποίος έκανε λόγο για την χρησιμοποίηση εθνικών νομισμάτων στις συναλλαγές με Τουρκία Ιραν και Κίνα υποστηρίζοντας πως ο ρόλος του δολαρίου θα υποχωρήσει στις παγκόσμιες εμπορικές συναλλαγές.


Από την πλευρά του ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ υποστήριξε σε συνέντευξή του πως το δολάριο έχει χάσει την αξιοπιστία του χαρακτηρίζοντας μάλιστα το αμερικανικό νόμισμα ως εργαλείο πολιτικής τιμωρίας.

Στο πλαίσιο αυτό η απελευθέρωση των δύο ελλήνων στρατιωτικών εκτιμάται πως δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια κίνηση με στόχο την αποδυνάμωση των αμερικανικών θέσεων ως προς την υπόθεση του Πάστορα Μπράνσον τον οποίο η τουρκική κυβέρνηση θεωρεί μέλος του δικτύου Γκιουλέν.

Ως εκ τούτου οι αναφορές του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα περί κινήσεων που οδηγούν στη βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία εγείρει ερωτήματα δεδομένου ότι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί κρατήθηκαν επί 167 ημέρες χωρίς να τους αποδίδονται κατηγορίες και χωρίς να υπάρχει οποιοδήποτε σε βάρος του στοιχείο πέραν της εισόδου τους στην Τουρκία και στην παραβίαση των συνόρων.

Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]