Ανησυχία για τις κινήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ
Στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας μεταφέρεται τις επόμενες ημέρες το ενδιαφέρον της Λευκωσίας, της Αθήνας αλλά και των διεθνών παραγόντων που έχουν συμφέροντα στην περιοχή. Τις τελευταίες ημέρες, στο λιμάνι της Αττάλειας, όπου βρίσκεται ελλιμενισμένο το πλωτό γεωτρύπανο «Fatih», έχουν, επίσης, καταφθάσει τέσσερα μικρότερα σκάφη που αποτελούν συνοδευτικά του πλοίου, κάτι που λαμβάνεται ως ένδειξη προετοιμασίας απόπλου προς την Ανατολική Μεσόγειο.
Καλά πληροφορημένες πηγές εκτιμούν ότι, βάσει των στοιχείων που υπάρχουν έως αυτή τη στιγμή, πιθανότατα το «Fatih» να κινηθεί προς τα ανατολικά, στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στη χερσόνησο της Καρπασίας και το στόμιο του κόλπου της Αλεξανδρέττας. Εκεί, διεξάγει ήδη σεισμικές έρευνες το ερευνητικό πλοίο «Χαϊρεντίν Μπαρμπαρός Πασά». Πρόκειται για περιοχή η οποία βρίσκεται βορείως των Κατεχομένων και, παρότι τυπικά είναι παράνομο, ελέγχεται ολοκληρωτικά από την Τουρκία από το 1974 και μετά. Ακόμη πιο ανησυχητικό, δεδομένης και της διπλωματικής ρήξης ανάμεσα σε Aγκυρα και Ουάσιγκτον, θα ήταν το ενδεχόμενο το «Fatih» να κατευθυνθεί προς τον Νότο της Κύπρου, όπου ήδη αμερικανικές, γαλλικές και ιταλικές εταιρείες έχουν αρχίσει να δραστηριοποιούνται. Προφανώς, το συγκεκριμένο σενάριο είναι απευκταίο και θα πυροδοτήσει κατακόρυφη αύξηση της έντασης.
Μάλιστα, τον Οκτώβριο αναμένεται η εκκίνηση των γεωτρήσεων της αμερικανικής ExxonMobil στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, ενώ ταχείες αναμένονται οι εξελίξεις και για το κρίσιμης γεωπολιτικής αξίας οικόπεδο 6, το οποίο συνεκμεταλλεύονται η ιταλική ENI και η γαλλική Total. Οι εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας στην κυπριακή ΑΟΖ συνδέονται άμεσα και με την πολύ έντονη κινητικότητα των τελευταίων εβδομάδων στο Κυπριακό. Κεντρικός στόχος των δυνάμεων οι οποίες στηρίζουν τη λύση στο Κυπριακό μέσω του ΟΗΕ είναι να έχει ανακοινωθεί ημερομηνία επανέναρξης των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στα εμπλεκόμενα μέρη πριν από τα μέσα Οκτωβρίου, όταν αναμένεται να ξεκινήσουν εκ νέου οι γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.
Η ειδική απεσταλμένη του γ.γ. του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ έχει ήδη πραγματοποιήσει επαφές στην Κύπρο και την Aγκυρα, ενώ στις 11 Σεπτεμβρίου αναμένεται να μεταβεί και στην Αθήνα. Oλα αυτά θα πραγματοποιηθούν, βεβαίως, προτού ξεκινήσει η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, όπου αναμένεται αναθέρμανση του ζητήματος, με σίγουρη εξέλιξη τριμερή συνάντηση μεταξύ του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, του Tουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί και του γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες. Η Γ.Σ. του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο θα έχει ποικιλοτρόπως ενδιαφέρον, ιδιαίτερα ως προς την παρουσία της Τουρκίας. Και τούτο διότι ουδείς μπορεί να γνωρίζει αυτή τη στιγμή πώς θα εξελιχθεί στις επόμενες 30-40 ημέρες η σχέση Ουάσιγκτον και Άγκυρας, η οποία διανύει το ιστορικό ναδίρ της.
Στην Κύπρο οι εξελίξεις παρακολουθούνται με ιδιαίτερη ανησυχία.
«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει δηλώσει στην ειδική απεσταλμένη του κ. Γκουτιέρες ότι είναι έτοιμος για άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από εκεί όπου μείναμε, με δεδομένο το πλαίσιο Γκουτιέρες, με αξιοποίηση του πλαισίου Γκουτιέρες, διότι ο στόχος μας δεν είναι απλώς να ξεκινήσουν ξανά οι διαπραγματεύσεις, αλλά να φτάσουμε σε μια συνολική λύση του Κυπριακού», είπε χθες ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Πρόδρομος Προδρόμου, ο οποίος επανέλαβε τις πάγιες θέσεις της κυβέρνησης περί τερματισμού της κατοχής, του αναχρονιστικού καθεστώτος των εγγυήσεων και, βεβαίως, της απομάκρυνσης του τουρκικού στρατού από τη βόρεια Κύπρο.
Συζητήσεις με Αίγυπτο
Ο κ. Προδρόμου επιβεβαίωσε και τις προχωρημένες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Κυπριακή Δημοκρατία και την Αίγυπτο για τη διασύνδεσή τους με αγωγό, ώστε το κυπριακό φυσικό αέριο να μεταφέρεται στον σταθμό υγροποίησης της μεγάλης βορειοαφρικανικής χώρας.
Βασίλης Νέδος
Καθημερινή
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...