Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο πανικός στο Μαξίμου βλάπτει τη χώρα


Του Γιάννη Κουτσομύτη

Ολες οι σοβαρές έρευνες της κοινής γνώμης δείχνουν ότι η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών βλέπει αρνητικά όλα τα μεγάλα αφηγήματα του Σύριζα. «Το τέλος των μνημονίων», «η ελάφρυνση του χρέους», «η ανάκαμψη ήρθε», «η μεγάλη συμφωνία με την ΠΓΔΜ που αναβαθμίζει τη διεθνή θέση της χώρας». Κανένα από τα μεγάλα αυτά πολιτικά στοιχήματα δεν δείχνει ικανό να βελτιώσει ουσιαστικά τις εκλογικές προοπτικές του Σύριζα, με αποτέλεσμα το Μαξίμου να αναζητά σωτηρία σε κινήσεις πανικού, οι οποίες όμως βλάπτουν καίρια και τα συμφέροντα της χώρας αλλά και τη σταθερότητα των δημοκρατικών θεσμών.

Το φθηνό δημαγωγικό παιγνίδι με την κατάργηση ή την επαναδιαπραγμάτευση του δύο φορές ψηφισμένου μέτρου της περικοπής των συντάξεων τον ερχόμενο Ιανουάριο και η επιστράτευση του πολιτικού φίλου του Τσίπρα, Πιερ Μοσκοβισί, για να δοθεί μια ακτίδα ελπίδας στους χιλιάδες απογοητευμένους ψηφοφόρους του Σύριζα, είναι ένα μόνο παράδειγμα αυτού του πολιτικού πανικού. Στα μάτια ενός ψύχραιμου παρατηρητή είναι προφανές ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να ανατραπεί κατά περισσότερο από 2 δισεκατομμύρια ευρώ το δημοσιονομικό πρόγραμμα της χώρας που έχει συζητηθεί και συμφωνηθεί δεκάδες φορές με τους θεσμούς και τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης. Μια ενδεχόμενη δε μονομερής ενέργεια από την πλευρά της κυβέρνησης θα έριχνε ξανά τη χώρα στη ζώνη της απόλυτης ανυποληψίας, με άμεσο αντίκτυπο στη δυνατότητά της να αντλήσει χρηματοδότηση από τις αγορές, οι οποίες έχουν στείλει σαφές μήνυμα: «Περιμένουμε να δούμε πρώτα αν θα εφαρμόσετε τις δεσμεύσεις, για να αποφασίσουμε αν θα σας ξαναδανείσουμε».

Στο δε ζήτημα της συμφωνίας για το Σκοπιανό, το στενό μαρκάρισμα που υφίσταται ο Σύριζα από τις λαϊκές αντιδράσεις, τη λεκτική ή ουσιαστική ανταρσία του Πάνου Καμμένου και το σοβαρό ενδεχόμενο να μην προχωρήσει στην ΠΓΔΜ η συνταγματική αναθεώρηση, έχει οδηγήσει το Μαξίμου σε επικίνδυνες ατραπούς. Η δημοσιοποίηση με φαντεζί τρόπο, και μάλιστα την ημέρα της συνόδου του ΝΑΤΟ, της απόφασης για απέλαση Ρώσων διπλωματών δείχνει την τεράστια αγωνία των Τσίπρα και Κοτζιά για την εξέλιξη της υπόθεσης της πολυδιαφημισμένης συμφωνίας των Πρεσπών. Παρεμβάσεις παραγόντων ξένων δυνάμεων γίνονται στη χώρα εδώ και δεκαετίες, αλλά πάρα πολύ σπάνια έφτανε η εκάστοτε κυβέρνηση στο σημείο να απελάσει διπλωμάτες. Είναι κοινό μυστικό ότι «διπλωμάτες» της τουρκικής πρεσβείας ασκούν αποσταθεροποιητικές ενέργειες στη Θράκη αλλά η κυβέρνηση των Συριζανέλ δεν έχει απελάσει κανέναν Τούρκο διπλωμάτη.
Το θεσμικό παιγνίδι -τέλος- και οι κυβερνητικές κυβιστήσεις με την ημερομηνία των αυτοδιοικητικών εκλογών δείχνουν αφενός πλήρη απαξία προς έναν εξαιρετικά σημαντικό δημοκρατικό θεσμό, αλλά αφετέρου και μια αδίστακτη εργαλειοποίηση του ύψιστου δημοκρατικού θεσμού, αυτού των εκλογών, με σκοπό τη δημιουργία σύγχυσης στο εκλογικό σώμα ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι ζημιές για τον Σύριζα.

Φαίνεται όμως ότι ακόμη δεν έχουμε δει όλο το αντιθεσμικό οπλοστάσιο του κυβερνώντος κόμματος και του Μαξίμου. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι όσο θα πλησιάζουμε στο κρίσιμο όριο των εκλογών και η εκλογική επιρροή του Σύριζα δεν θα αυξάνεται, τα φαινόμενα αυτά θα συνεχίζονται και θα εντείνονται.

* Αναδημοσίευση από τον «Φιλελεύθερο»
Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]