Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Άσκησε βέτο ο Ιβανόφ κατά της συμφωνίας με την Ελλάδα


Αποφασισμένος να μπλοκάρει τη συμφωνία με την Ελλάδα φαίνεται πως είναι ο πρόεδρος της πΓΔΜ Γκιόργκι Ιβανόφ, αφού σύμφωνα με το Bloomberg άσκησε βέτο. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η προεδρία της γείτονος χώρας αναφέρει πως ο πρόεδρος Ιβανόφ δεν θα υπογράψει το κείμενο της συμφωνίας Τσίπρα - Ζάεφ.

Στη σχετική ανακοίνωση ο Γκιόργκι Ιβανόφ εξηγεί ότι εκτελούσε τα καθήκοντά του με υπευθυνότητα και πάντα εντός του Συνταγματικού πλαισίου, των νόμων και των συμφερόντων της χώρας του. Ο Ιβανόφ υποστηρίζει ότι δεν έχει την εντολή να υπογράψει τη συμφωνία με την Ελλάδα καθώς μία από τις βασικές του δεσμεύσεις κατά την προεκλογική εκστρατεία του 2014 ήταν ότι δεν δέχεται συνταγματική αλλαγή στο όνομα της χώρας του.

Στη σχετική ανακοίνωση ο Γκ. Ιβανόφ επισημαίνει ότι η σχετική συμφωνία δεν έχει καμία συνταγματική βάση αλλά αντίθετα αντιβαίνει βασικά άρθρα του Συντάγματος της πΓΔΜ.


Την απόφασή του να μην υπογράψει τη συμφωνία των Πρεσπών για το όνομα της ΠΓΔΜ, ανακοίνωσε την Τρίτη ο πρόεδρος της χώρας, Γκιόργκι Ιβάνοφ. .

Σύμφωνα με τον ίδιο, η συμφωνία δεν συμμορφώνεται με τα άρθρα 51, 118 και 119 του Συντάγματος της χώρας, ενώ τόνισε ότι η συμφωνία παραβιάζει παράλληλα και τις συνθήκες του 1993 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και «υποτάσσει την χώρα στην Ελλάδα».

«Αυτή η συμφωνία ξεπερνάει τα ψηφίσματα 817 (1993) και 845 (1993) του ΟΗΕ καθώς αναφέρονται σε "διαφωνία σχετικά με το όνομα του κράτους" και όχι σε "διαφωνίες", όπως αναφέρεται στην συμφωνία», ανέφερε χαρακτηριστικά σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων MIA.

Μεταξύ άλλων, ο Ιβάνοφ τόνισε ότι η συμφωνία μπορεί να εγείρει νομικά ζητήματα που ενδέχεται να οδηγήσουν σε ποινικές διώξεις.

«Η συμφωνία φέρνει τη "Δημοκρατία της Μακεδονίας" σε θέση εξάρτησης και υποταγής από μια χώρα και εν προκειμένω την Ελλάδα. Σύμφωνα με το άρθρο 308 του Ποινικού Κώδικα, όποιος πολίτης οδηγήσει τη χώρα σε αυτή τη θέση θα πρέπει να καταδικαστεί σε φυλάκιση πέντε ετών», υπογραμμίζει ο πρόεδρος της γείτονος.

Yπογράμμισε δε, ότι δεν έχει την εντολή να υπογράψει τη συμφωνία, υπενθυμίζοντας ότι μια από τις βασικές θέσεις του το 2014 όταν ανέλαβε το αξίωμα ήταν ότι δεν θα αποδεχθεί αλλαγές στο Σύνταγμα της χώρας.

«Δεν δέχομαι ιδέες ή προτάσεις που θα μπορούσαν να βάλουν σε κίνδυνο την εθνική ταυτότητα των "Μακεδόνων", την ιδιομορφία του "Μακεδονικού" έθνους και της "Μακεδονικής" γλώσσας. Στις προεδρικές εκλογές 534.910 πολίτες υπερψήφισαν τις συγκεκριμένες θέσεις και εμένα ως πρόεδρο της "Δημοκρατίας της Μακεδονίας"», τόνισε ο Ιβάνοφ.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]