Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Είμαστε έξυπνοι εμείς οι Έλληνες;


Γράφει ο Βασίλης Βιλιάρδος

Ας δεχθούμε πως είμαστε πράγματι τόσο έξυπνοι, όσο νομίζουμε. Δεν θα πρέπει όμως από κάπου να τεκμηριώνεται; Ξεκινώντας από τις εκλογικές μας επιλογές, δεν πιστεύω πως χρειάζεται να αποδείξει κανείς πως δεν είχαν ποτέ ίχνος εξυπνάδας.

Συνεχίζοντας στην «απόδραση» των 100 δις € αποταμιεύσεων το 2010, αντί να αγορασθούν εθνικά ομόλογα και να χρηματοδοτηθεί η χώρα, η οποία είχε τότε ένα απλό πρόβλημα ρευστότητας της τάξης των 20 δις €, μάλλον δεν ήταν έξυπνη η επιλογή της υπαγωγής μας στο ΔΝΤ. Ούτε βέβαια η υπογραφή του PSI, με το οποίο χρεοκόπησαν οι τράπεζες, χάθηκαν χρήματα των δικών μας ασφαλιστικών ταμείων και των ομολογιούχων, υποθηκεύθηκε ολόκληρη η χώρα και επιβλήθηκε το αγγλικό δίκαιο, εμποδίζοντας μία για πάντα τη στάση πληρωμών και τη δυνατότητα επιστροφής μας στο εθνικό νόμισμα - έναντι μόλις 50 δις € που θα πληρωθούν στο πολλαπλάσιο στους κουτούς ξένους!

Περαιτέρω, ασφαλώς δεν είναι έξυπνο για κάθε 1 ευρώ αγροτικής παραγωγής να εξάγεται τα 0,90 € για την αγορά των υλικών που χρειάζονται - ούτε βέβαια να παράγουμε 11 δις € γεωργικά προϊόντα και να εξάγουμε τα μισά, όταν άλλες χώρες εξάγουν τουλάχιστον τα τριπλάσια. Με ποιόν τρόπο; Απλά με το ότι δεν τα εξάγουν χύμα, αλλά τυποποιημένα - για παράδειγμα, όχι για 3 € το λάδι χύμα στην Ιταλία, αλλά για 9 € τυποποιημένο. Είναι υπεύθυνο το κράτος εδώ;
Δεν είναι επίσης έξυπνο να πηγαίνει το 90% του νερού των ποταμιών μας στη θάλασσα, αντί να έχουμε κατασκευάσει φράγματα - τα οποία επί πλέον θα αύξαναν τον υδροφόρο ορίζοντα μας με μεγάλη ωφέλεια για το πότισμα των αγρών, εκτός από την παραγωγή καθαρού ηλεκτρικού ρεύματος με ελάχιστο κόστος.
Ούτε να πληρώνουν οι ξενοδόχοι το 25% των εσόδων τους στις ξένες πλατφόρμες όπως στη booking.com ή το 50% στις ξένες εταιρείες ενοικίασης, με αποτέλεσμα να φεύγουν όλα τα χρήματα μας στο εξωτερικό.

Συνεχίζοντας, είναι αλήθεια έξυπνο το ότι δανεισθήκαμε 250 δις € από την Τρόικα, τα οποία θα πληρώσουμε πανάκριβα χάνοντας ότι έχουμε και δεν έχουμε, ενώ μας έχουν κοστίσει ήδη πάνω από 1 τρις € μόνο από την πτώση των τιμών της ιδιωτικής και δημόσιας περιουσίας μας;
Δύσκολα θα μπορούσε να το ισχυρισθεί κανείς. Όσον αφορά την ενοχοποίηση άλλων για τις απίστευτα ανόητες επιλογές μας, ποιό είναι αλήθεια το αποτέλεσμα; Τι μετρήσιμο και θετικό μας έχουν προσφέρει;

Τέλος, σε σχέση με τις εθνικιστικές κραυγές ορισμένων, τι νόημα έχουν όταν η χώρα μας δεν έχει την οικονομική και στρατιωτική δύναμη να προστατεύσει μόνη της τα σύνορα της, απέναντι στους εχθρούς της ή στα μεταναστευτικά ρεύματα;
Είναι αλήθεια δείγμα εξυπνάδας και πατριωτισμού;

Θα μπορούσα να προσθέσω πολύ περισσότερα, αλλά είναι μάλλον αρκετά για να τεκμηριώσουν την εξυπνάδα μας - η οποία οφείλει να κρίνεται μόνο εκ του αποτελέσματος και όχι από κενούς ισχυρισμούς.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Για όλα αυτά για τα οποία αναρωτιέστε (ρητορικώς) δεν τους καίγεται καρφί. Θα έλεγα μάλιστα ότι ούτε καν τους περνάνε από το μυαλό. Όλη στην γρήγορη ρεμούλα έχουν τον νου τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]