Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Μετά την «επακούμβηση» τι;


Τα μέχρι σήμερα «πρόδρομα συμπτώματα» προοιωνίζουν μια επερχόμενη κρίση...

Στη διεθνή βιβλιογραφία και πρακτική διαχείρισης κρίσεων, πριν την εμφάνιση κι εξέλιξη μιας κρίσης υπάρχουν εμφανή «πρόδρομα συμπτώματα». Συμβάντα, δηλαδή, που προηγούνται της κρίσης, τα οποία μπορεί να φαίνονται αδιάφορα κι άσχετα μεταξύ τους, αλλά στην ουσία συνθέτουν ένα παζλ που προειδοποιεί για την εκδήλωση της κρίσης.

Τα τελευταία 24ωρα κάποια τέτοια, φαινομενικά άσχετα μεταξύ τους, συμβάντα έχουν εκδηλωθεί, γεγονός που θα πρέπει να υποψιάσει περισσότερο την ελληνική κυβέρνηση και τις Ένοπλες Δυνάμεις, ότι σε σύντομο σχετικά χρονικό διάστημα είναι πιθανή η εκδήλωση μιας μεγαλύτερης κρίσης.

Πριν τρεις ημέρες, η «αθώα» διείσδυση του Τούρκου δημοτικού υπαλλήλου του Δήμου Αδριανούπολης, με τον «τρελό εκσκαφέα» που δεν υπάκουσε στα παραγγέλματα των Ελλήνων συνοριοφυλάκων κι έκανε «ντου» στο ελληνικό έδαφος. Μήπως για να «μετρήσει» την ελληνική ετοιμότητα;

Σήμερα τα ξημερώματα, η νέα «επακούμβηση» του τουρκικού εμπορικού πλοίου με την ελληνική κανονιοφόρο «Αρματωλός» και η δρομέως εξαφάνισή του προς τα τουρκικά χωρικά ύδατα, υπό την «προστασία» της τουρκικής Ακτοφυλακής.

Αν δε προσθέσουμε ότι από την αρχή του έτους έχουν συμβεί πλείστα άλλα επεισόδια:
- «Παρά τρίχα» σύγκρουση τουρκικής ακταιωρού με την κανονιοφόρο «Νικηφόρος»,
- Επακούμβηση -πολλοί μιλούν για απόπειρα βύθισης- άλλου τουρκικού σκάφους με το ελληνικό περιπολικό του Λιμενικού «Γαύδος»,
- Χαμηλή πτήση χωρίς φώτα ελικοπτέρου της τουρκικής Ακτοφυλακής στη νήσο ΡΩ και απομάκρυνσή του μετά από βολές τροχιοδεικτικών
- Σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών για παράνομη είσοδο στην Τουρκία και κράτησή τους στις φυλακές υψίστης ασφαλείας την Αδριανούπολης εδώ και 65 ημέρες, χωρίς την απαγγελία κατηγοριών, σε ουσιαστική ομηρία για την ανταλλαγή τους με τους 8 αυτομολήσαντες Τούρκους αξιωματικούς, που κατηγορούνται από τον Erdogan ότι συμμετείχαν στο πραξικόπημα του 2016.
Αύριο τι πρέπει να περιμένουμε;

Υψηλό ρίσκο αλλά...

Έχουμε γράψει κατ' επανάληψη ότι κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και μέχρι τις εκλογές της 24ης Ιουνίου, ο Erdogan δε θα θελήσει να δημιουργήσει ένα σοβαρό θερμό επεισόδιο με την Ελλάδα, αλλά θα περιοριστεί σε οξυμένες φραστικές απειλές και στην αυξανόμενη ένταση του υβριδικού πολέμου που διεξάγει εδώ και καιρό κατά της Ελλάδας.

Κι αυτό γιατί γνωρίζει ότι ένα τέτοιο επεισόδιο, μπορεί να οδηγήσει σε μη επιθυμητό ατύχημα ή και δυστύχημα για την τουρκική πλευρά, που θα του στοιχίσει πολύ στα εκλογικά αποτελέσματα.

Από την άλλη, όμως, λίγο οι χαμηλές -προς το παρόν- δημοσκοπήσεις, περισσότερο τα εντεινόμενα προβλήματα της τουρκικής οικονομίας και η αυξανόμενη πίεση από τις ΗΠΑ για εγκατάλειψη του ρωσο-ιρανο-τουρκικού άξονα, ίσως πιέσουν τον Erdogan να έχει δεύτερες σκέψεις για την όξυνση των ελληνοτουρκικών και τελικά να «εξαναγκαστεί» στη δημιουργία κάποιου σημαντικότερου -έως και- θερμού επεισοδίου.

Σε κάθε περίπτωση, τα γεγονότα επιμένουν εμφατικά, τα «πρόδρομα συμπτώματα» πολλαπλασιάζονται κι επομένως καλό θα είναι η χώρα να είναι «υποψιασμένη» και σε επιφυλακή, ώστε να μην «πιαστεί στον ύπνο» και πάλι...

Τάσος Τσιπλάκος - Σύμβουλος Στρατηγικής
C4I Strategy Consultants
BankingNewes



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]