Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Φτάνει πια να ρίχνουμε τα βάρη και τις ευθύνες στους άλλους


Όταν η πολιτεία, δεν εφαρμόζει τους νόμους της, αλλά τους παραβιάζει για να υπηρετήσει άνομα συμφέροντα, τότε θα έρθει η ώρα της καταστροφής

Είναι ένδειξη ελλιπούς προσωπικότητας, η επίρριψη ευθυνών για ο,τιδήποτε αρνητικό συμβεί, σε όποιον άλλον εκτός από αυτόν που πράγματι ευθύνεται. Πρώτα από όλα ικανοποιεί αυτόν, επειδή απενοχοποιεί τον εαυτό του για τα λάθη που διάπραξε. Και ως καλός Έλληνας, δεν διαπράττει λάθη, άρα ποτέ δεν φταίει.

Κατά δεύτερο λόγο εξυπηρετεί όσους εκμεταλλεύονται την τάση απενοχοποίησής του, για δικό τους όφελος. Και εννοώ κομματικούς φορείς και πολιτικές κινήσεις, οι οποίοι μας πείθουν ότι για τις δικές μας αδυναμίες δεν φταίμε εμείς, αλλά η "άδικη κοινωνία". Αν δεν καταφέραμε να διακριθούμε, είναι διότι οι "άλλοι" δεν μας το επέτρεψαν. Οφείλουμε επομένως να τους τιμωρήσουμε, εντασσόμενοι σε κινήσεις που συγκεντρώνουν τους "αδικημένους" αυτού του είδους.

Πριν αναφερθώ σε ορισμένα περιστατικά, για το τι φταίει και υπάρχει διάχυτη απαισιοδοξία ότι θα δούμε καλύτερες μέρες -το αντίθετο ίσως είναι πιθανότερο- χρειάζονται κάποιες αναφορές σε Έλληνες λογίους. Ο Τσαρούχης είπε με έμφαση: «Κανένας κατακτητής δεν έχει επιφέρει σ’ αυτόν τον τόπο τις καταστροφές που έχουν επιφέρει οι κάτοικοι». Και επί το συντηρικότερο, ο Κων. Παπαρρηγόπουλος έγραψε: «Είναι κίβδηλον να λέγωμεν, κάθε φοράν, ότι μας πταίουν οι ξένοι».

Αναγνωρίζουμε όλοι, ότι ανεξάρτητα από την ύπαρξη των Μνημονίων, κάποτε έπρεπε να αποφασίσουμε τη διόρθωση των κακώς κειμένων. Είναι πάγκοινη η διαπίστωση, αλλ’ όμως είναι και πάγκοινη η αντίθεση στη διόρθωση. Διότι ο καθένας μας θεωρεί πως δεν πρέπει αυτός να στερηθεί, αλλά οι άλλοι. Κι επειδή, κατά την τελευταία 20ετία -τουλάχιστον- έχει καταστεί εμφανές, ότι η κάθε νόμιμη κυβέρνηση συγκυβερνά με παράκεντρες δυναμικές ομάδες εξουσίας, είναι αιχμάλωτη και αδύναμη να επιβάλλει τις θέσεις της, όσο δίκαιες και αν είναι.

Αυτές οι δυναμικές ομάδες εξουσίας, δεν προέκυψαν από το μηδέν. Δεν είναι αυθύπαρκτες. Γεννήθηκαν μέσα από τα ίδια τα κόμματα, όσο ολιγάριθμα κι αν είναι, και ενδυναμώθηκαν από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, που δεν ήθελαν να χρεωθούν το λεγόμενο πολιτικό κόστος, το οποίο στην πραγματικότητα είναι προσωπικό του κάθε πολιτικού, που αδυνατεί να υπηρετήσει το λαό όπως έχει χρέος.

Όταν η πολιτεία, δεν εφαρμόζει τους νόμους της, αλλά τους παραβιάζει για να υπηρετήσει άνομα συμφέροντα, τότε θα έρθει η ώρα της καταστροφής - που φαίνεται ότι ήρθε. Υποκύπτοντας σε προκλητικές απαιτήσεις συντεχνιών, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι δικοί της συνδικαλιστές ή για να αποφύγει δυναμικές κινητοποιήσεις, παραχωρεί προνόμια εις βάρος όσων δεν είναι οργανωμένοι σε δυναμικές μειοψηφίες. Στην καλούμενη "σιωπηλή πλειοψηφία", δηλαδή.

Ο Θουκυδίδης είχε γράψει ότι το ασήμαντο περικλείει μέσα του όλη τη δοκιμασία και την απόδειξη του φρονήματός μας («το γαρ βραχύ τι τούτο πάσαν υμών έχει την βεβαίωσιν και πείραν της γνώμης»). Όταν επομένως, υποχωρήσει η κυβέρνηση στο "μικρό" αίτημα μιας δυναμικής μειοψηφίας, έχασε το παιχνίδι, διότι απέδειξε πως δεν έχει την αποφασιστικότητα να αντιμετωπίσει δύσκολες καταστάσεις.

Και μόλις υποχωρήσει στο μικρό, θα της ζητήσουν μετά το μεγαλύτερο. Και μόλις ικανοποιηθεί η μια δυναμική ολιγομελής ομάδα, θα ακολουθήσουν αιτήματα και από άλλες παρόμοιες ομάδες. Έτσι επιτυγχάνεται η συγκυβέρνηση.

Άρα, το σημερινό πρόβλημά μας είναι ότι κυβερνούν πολλοί. Καθένα ομάδα στον τομέα της. Και επιδιώκει την ικανοποίηση των δικών της αιτημάτων σε βάρος των συμφερόντων της ολότητας. Η νοοτροπία την οποία αποκτήσαμε, δεν επιτρέπει αισιοδοξία ότι ο καθένας μας θα συναισθανθεί τις ευθύνες του και θα ενεργεί του λοιπού όχι ως αυτόνομος, αλλά ως μέλος του συνόλου. Ούτε η πολιτεία έδειξε αποφασισμένη να εφαρμόσει τους νόμους. Μόνοι μας επομένως, θα βγάλουμε τα μάτια μας. Δεν χρειάζεται να πράξει κάτι ούτε η Μέρκελ, αλλ’ ούτε και ο Ερντογάν. Ενεργούμε εμείς γι’ αυτούς.

Ως προς το τι φταίει, και ήμαστε κοντά στο τέλος του ελληνικού τρόπου ζωής, της εντιμότητας και αξοπρέπειας, μετά από πολυχιλιετή ιστορία, προσπάθησε κι ο Βάρναλης να το βρει: «Φταίει το ζαβό το ριζικό μας! Φταίει ο θεός που μας μισεί! Φταίει το κεφάλι το κακό μας! Φταίει πρώτ’ απ’ όλα το κρασί; Ποιος φταίει; Ποιος φταίει;… κανένα στόμα δεν τόβρε και δεν τόπε ακόμα».
[Πάντως εγώ δεν φταίω! Οι άλλοι φταίνε]!

Μακεδών
Voria



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

3 σχόλια :

  1. Ποιο πολιτικαλ κορεκτ άρθρο και έγινες υπουργός της αριστερής μεταπολιτευτικής νομενκλατούρας.
    Σιγά να μην φταίει ο κάθε πολίτης που ΔΕΝ έχει καμία υποχρέωση να ξέρει από πολιτικΗ.
    Η κοινοβουλευτική δημοκρατία έχει εφευρεθεί μόνο και μόνο για να βρίσκεται "ο λαός στην εξουσία" για να πληρώνει τα σπασμένα και τα χρέη της κομμουνιστικής νομενκλατούρας που κυβερνά από το 1900 και έπειτα με δύο διαλλείματα. Τον Μεταξά και τον Παπαδόπουλο.

    Για τα κανόνια των Αγγλων και Γάλλων για να στηρίξουν τον "εθνάρχη" Βενιζέλο ενάντια στην δεξιά πολιτική του Βασιλέα , οι Ελληνες φταίμε;
    Για τον συμμοριτοπόλεμο στον οποίο μας έσπρωξαν οι Αγγλοι με τους κομμουνιστές Σοβιετικούς , οι Ελληνες φταίμε;
    Για τις Ελληνικές "φασιστικές" επιχειρήσεις που έκλειναν η μία πίσω από την άλλη και όσοι επιχειρηματίες δεν υπάκουαν ΚΑΙΓΟΝΤΑΝ , οι Ελληνες φταίμε;
    Για το πολυτεχνείο το 73 που έριξε την ΕΘΝΙΚΗ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ κυβέρνηση οι Ελληνες φταίμε;
    Για το ότι οι "μεγαλοδημοσιογράφοι" δουλεύουν τους Ελληνες ψιλο γαζί οι Ελληνες φταίνε;
    Για την τρομοκρατία που ασκεί μια "χούφτα" αριστερών ενάντια σε όποιον πραγματικά ΄προσπαθήσει να αντισταθεί , σε διάφορους επαγγελματικούς χώρους , οι Ελληνες φταίμε;

    Μωρε φταίμε αλλά το γιατί φταίμε ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΓΡΑΨΕΙ ΚΑΝΕΙΣ!
    ΓΙΑΤΙ;
    ΔΙΟΤΙ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΕΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ Ο ΛΑΟΣ ΓΙΑ ΟΛΑ,
    ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ, Ο ΛΑΟΣ, ΝΑ ΓΡΑΦΕΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Διότι ο καθένας μας θεωρεί πως δεν πρέπει αυτός να στερηθεί, αλλά οι άλλοι"..ενώ κατά την άποψη σας εμείς πρέπει να πληρώνουμε τα υπερκοστολογημένα έργα των κρατικοδίαιτων επιχειρηματιών, εμείς πρέπει να πληρώνουμε τα θαλασσοδάνεια τους που πήραν και έβγαλαν τα εκατομμύρια στο εξωτερικό με την σκέψη της επιστροφής της δραχμής για να αγοράσουν οι ολιγάρχες την Ελλάδα και να συνεχίζουν αιώνια να της κάνουν αφαίμαξη!
    Συντεχνίες και συνδικαλιστές: υπάρχει συνδικαλισμός στην Ελλάδα ή υπάρχουν κομματικές κάστες που λειτουργούν για το συμφέρον τους και μόνο; πάλι φταίνε οι πολίτες που τους φτύνουν και δεν τους ακολουθούν; δεν βλέπετε ότι είναι οι ίδιοι και οι ίδιοι τόσα χρόνια; έχουν καμιά σχέση με τα Ευρωπαϊκά συνδικάτα ή των ΗΠΑ ή τα καλύτερα που είναι στην Αυστραλία; κομματόσκυλα είναι που κάνουν ότι τους πούνε τα κόμματα τους και όχι οι εργαζόμενοι. Αντιδρούσαν μέχρι να ανέβει η νεοφιλελεύθερη αριστερά, τώρα άκρα του τάφου σιωπή. Ούτε στο δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δεν έχουν προσφύγει για το μεσοπρόθεσμο (κόφτη κλπ) που υπέγραψαν οι συριζαίοι με την νδ για να μας φτωχύνουν περαιτέρω και να κάνουν την "σεισάχθεια" που έλεγαν κόβοντας και ισοπεδώνοντας μόνο τους μισθούς και τις συντάξεις των πολιτών, όχι τα δικά τους προνόμια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΣΤΙΣ ΠΡΩΗΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΕΣ ΠΟΙΟΣ ΕΦΤΑΙΓΕ;
    Ο ΛΑΟΣ ΠΟΥ ΠΗΔΟΥΣΕ ΤΑ ΣΥΡΜΑΤΟΠΛΕΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΦΥΓΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ η ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΦΤΙΑΞΕΙ ΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ;

    Σχόλιο σε άρθρο , που εξηγεί οσα δεν θέλουν να καταλάβουν αυτοί που αναρωτιούνται ...για τον λαό που φταίει...

    "Η τακτική όλων αυτών των τυπάκων τύπου Τσίπρα,Παππά,Τζανακό,Κυρίτση,Τασίας κλπ
    είναι δυστυχώς άχαστη.
    Αρχικά νιώθεις την ανάγκη να αντιπαρατεθείς μαζί τους νιώθοντας οτι βιάζουν
    τη λογική σου κ προσβάλλουν τη νοημοσύνη σου.
    Σιγά σιγά όμως,πνιγμένος μέσα στην αμείλικτη πραγματικότητα που έχεις να
    αντιμετωπίσεις.στερεύεις απο ενέργεια κ διάθεση να αρνείσαι το πέταγμα του
    γαιδάρου,τις λαλακίες του Βαξεβάνη,τις αυταπάτες του Τσίπρα κ την...υπεραπόδοση
    της οικονομίας,αου το μόνο που σε νοιάζει είναι η όπως όπως επιβίωση.
    Αυτοί όμως,άνετοι μέσα στην τρυφυλλότητα της αργομισθίας κ του απροσδόκητου
    πλουτισμού μπορούν να λένε τα παλαβά τους ξέροντας οτι αργά ή γρήγορα
    θα χάσεις το κουράγιο σου.
    Η βλακεία είναι ως γνωστό ανίκητη. Το ίδιο ανίκητοι είναι κ αυτοί που έχουν
    γεμάτη τσέπη κ διορισμένους συγγενείς μέχρι 8 βαθμό.Εσυ πρέπει να ασχοληθείς
    με τον κατασχεμένο επαγγελματικό σου λογαριασμό για να τους πληρώσεις.
    Που χρόνος για αντιπαράθεση."
    http://www.capital.gr/forum/thread/6292024?page=2


    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]