Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Πώς στήθηκε η γιγαντιαία απάτη δήθεν διάσωσης της Ελλάδος από το χρέος


Του Σπυρίδωνα Λαβδιώτη

Η Ελληνική οικονομική κρίση ξεκίνησε ως κρίση δημοσίου χρέους πριν από εννέα χρόνια και έφθασε στο αποκορύφωμά της τον Μάιο του 2010, με την υπογραφή του Α’ Μνημονίου. Έκτοτε, παρά τα αυστηρά και άκριτα μέτρα λιτότητας που επεβλήθησαν από την τρόικα – ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ- με τον ευφημισμό «μεταρρυθμίσεις» για να σωθεί η σπάταλη Ελλάδα από τη χρεοκοπία, ακριβώς το αντίθετο συνέβη. Η οικονομία κατέρρευσε σαν πύργος από τραπουλόχαρτα, η ανεργία γιγαντώθηκε, η μετανάστευση των νέων θέριεψε και το δημόσιο χρέος εκτοξεύτηκε από 126 % (σε σχέση με το ΑΕΠ) το 2009, στο 188 % το 2017.

Το παράδοξο της ελληνικής οικονομίας

Πώς εξηγείται το παράδοξο η οικονομία να ισοπεδώνεται από τα μέτρα λιτότητας, ενώ το δημόσιο χρέος να αυξάνεται εν μέσω πείνας και δυστυχίας; Η επεξήγηση δόθηκε, αρχικώς, πριν ο κόσμος αντιληφθεί τι ακριβώς είχε συμβεί, από τον πρώην επίτροπο των οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων της ΕΕ, Ολί Ρεν (Olli Rehn): «τα προγράμματα διάσωσης καταρτίστηκαν για να σωθούν οι τράπεζες». Για να το ομολογήσει, μετά την ελληνική τραγωδία, λίγες μέρες πριν το τέλος της θητείας του και ο πρόεδρος του Eurogroup, ο πολύς Γερούν Νάισελμπλουμ, ενώπιον της Επιτροπής Απασχόλησης του Ευρωκοινοβουλίου.

Ως εκ τούτου, όλη αυτή η απρόσμενη συμφορά που έπληξε την ελληνική κοινωνία θα μείνει ανεξίτηλη στη μνήμη αυτών που την βιώνουν και για τους νεωτέρους που θα τη διδαχθούν, έγινε όχι για να σωθεί η χώρα μας και να τεθεί σε τροχιά ανάπτυξης, αλλά για να σωθούν οι τράπεζες και μαζί, το είδωλο του ευρώ.

Είναι λοιπόν φανερό ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος με την επιβάρυνση των κολοσσιαίων ζημιών των τραπεζών δεν είναι βιώσιμο. Συνεπώς, απαιτείται μια σημαντική διαγραφή του επαχθούς χρέους για να ξεκινήσει πάλι η ανάπτυξη.

Οι εμμονές των δανειστών

Η εμμονή των ευρωπαϊκών αρχών πλέον – το ΔΝΤ έχει διαφωνήσει ως προς τη βιωσιμότητα του χρέους και αποχώρισε από τη χρηματοδότηση του Γ’ Μνημονίου της δανειακής σύμβασης των € 86 δις, τον Αύγουστο του 2015- στην εφαρμογή της αποτυχημένης πολιτικής της «φιλικής προς την ανάπτυξη λιτότητας» αποτελεί εύλογη απορία. Διότι αφενός η χώρα έχει φτωχοποιηθεί, αφετέρου το δημόσιο χρέος, αντί να μειωθεί, έχει δραματικά αυξηθεί και, δεν δικαιολογείται ούτε με βάση τους πραγματικούς, αλλά ούτε τους ηθικούς λόγους.

Η βιωσιμότητα του χρέους

Παρότι η λύση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους είναι η απαραίτητη συνθήκη για την επίλυση της μακροβιότερης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης ενός ανεπτυγμένου κράτους σε καιρό ειρήνης, ωστόσο, από μόνη της, δεν είναι επαρκής. Όπως η μεταπολεμική εμπειρία επιδεικνύει, είναι ζωτικής σημασίας η κατάρτιση μιας ευρύτερης ατζέντας η οποία ασχολείται με την οικονομική δυσπραγία της Ελλάδος, αλλά και με τις σοβαρές δομικές ατέλειες του ευρώ.

Ο πρώτος και βασικότερος λόγος είναι η διαγραφή του αποκληθέντος και διεθνώς «ελληνικό δημόσιο χρέος». Η διάχυτη ελληνική και διεθνής γνώμη ότι ο εκτροχιασμός του δημοσίου χρέους οφείλεται αποκλειστικά στην κρατική ασυδοσία είναι εσφαλμένη, διότι όπως αναφέρθηκε, εμπεριέχει τεράστια χρέη ιδιωτικών τραπεζών που μεταβιβάστηκαν στους προϋπολογισμούς του κράτους. Τα ποσά υπερβαίνουν τα € 240 δις. Το θλιβερό, η πλειονότητα των κονδυλίων δεν εμπεριέχεται καν στο επίσημο δημόσιο χρέος του Υπουργείου Οικονομικών.

Συμπέρασμα

Έτσι έχουμε το οξύμωρο, ενώ το δημόσιο χρέος ανέρχετο στα € 299 δις το 2009, αυξήθηκε μόλις στα € 329 δις το 2017! Από την άλλη, απαιτήθηκαν τρία βάναυσα Μνημόνια συνολικού ύψους € 326 δις για να σωθεί η χώρα από τη χρεοκοπία! Δεν είναι εύλογο να τεθεί το ερώτημα, πως έγινε αυτή η μαγεία; Που πήγαν αυτά τα επιπρόσθετα λεφτά και ο κόσμος, γενικά, ζει μέσα σε μια πρωτόγνωρη μιζέρια, ανασφάλεια και, αρκετοί χάνουν και τα σπίτια τους;

Η απάντηση έρχεται όχι από Έλληνες ακαδημαϊκούς, αλλά από Γερμανούς. Η μελέτη με τίτλο «Που Πήγαν τα Χρήματα Διάσωσης της Ελλάδος;» παρουσιάζει τη ροή των κεφαλαίων των δανειακών συμβάσεων του Α’ και Β’ Μνημονίου, συνολικού ποσού €240 δις. Το κύριο συμπέρασμα είναι ότι μόνο €9.7 δις ή λιγότερο από 5% από το σύνολο που εκταμιεύτηκαν από τις δύο δανειακές συμβάσεις χρησιμοποιήθηκαν για τις ανάγκες της οικονομίας ! Το υπόλοιπο 95.5% πήγε για πληρωμές του χρέους και ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών.

Και εμείς το έχουμε κρυφό καμάρι ότι οι τράπεζες μας ήταν εύρωστες, δεν είχαν τοξικά ομόλογα, τιτλοποιημένα προϊόντα και τα εξωτικά, CDOs και CDSs. Καλά να πάθουν «έλεγαν» τότε, οι πολιτικοί και οι ειδήμονες του χρήματος, «ας πρόσεχαν» οι εταίροι μας. Όμως, δεν είχαν αντιληφθεί ότι η Δαμόκλειος Σπάθη είχε ήδη πέσει επί των κεφαλών όλων μας.

* Ο Σπυρίδων Λαβδιώτης είναι Former Senior Financial Analyst at Bank of Canada
----------
1 Το ύψος χρέους της Κεντρικής Κυβέρνησης το 2009 ανήρχετο στα € 298.8 δις ή 125, 8 % του ΑΕΠ (€ 237.5 δις), έναντι € 262.3 δις ή 108,7 % του ΑΕΠ (€ 242 δις) το 2008. Σε σύγκριση με € 328.7 δις χρέος της Κεντρικής Κυβέρνησης στα τέλη 2017 ή 187.6% του ΑΕΠ (€ 175 δις)· ΥΠΟΙΚ, ΟΔΔΗΧ, Eurostat.

2 Jeroen Dijsselbloem, από την κατάθεση στην Επιτροπή Απασχόλησης του Ευρωκοινοβουλίου, την 9η Νοεμβρίου του 2017. Ο Πρόεδρος του Eurogroup επιβεβαίωσε τη δήλωση του πρώην Επιτρόπου Ολί Ρεν ότι «τα προγράμματα διάσωσης εκπονήθηκαν για να σωθούν οι τράπεζες», λέγοντας ότι στο πρώτο στάδιο της κρίσης το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν οι τράπεζες : «χρησιμοποιήσαμε πολλά από τα χρήματα του φορολογούμενου, με λάθος τρόπο κατά τη γνώμη μου, για να σώσουμε τις τράπεζες· …ο κόσμος που επέκρινε τα πρώτα χρόνια του ελληνικού προγράμματος λέγοντας, πως όλα έγιναν για τις τράπεζες, έχουν κάποιο δίκαιο». http://newpost.gr/oikonomia/638062 http://news247.gr

3 Με τη χρεοκοπία της Lehman Brothers τον Σεπτέμβριο του 2008, κορυφώθηκε ο πανικός της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης καθώς η διατραπεζική αγορά «πάγωσε». Λόγω του συστεμικού κινδύνου, οι ευρωπαϊκές τράπεζες οι οποίες είχαν αγοράσει ελληνικά ομόλογα και είχαν επίσης δανειοδοτήσει τις ελληνικές τράπεζες, ξαφνικά βρέθηκαν εκτεθειμένες με επισφαλή δάνεια και έλλειψη ιδίων κεφαλαίων. Οι ελληνικές τράπεζες με τη σειράς τους, ήταν επίσης εκτεθειμένες σε δάνεια υψηλού κινδύνου ύψους άνω των € 500 δις, ήτοι υπεράνω του 200% του ΑΕΠ (Το Ελληνικό Τραπεζικό Σύστημα το 2009, Ιούνιος 2010, Ελληνική Ένωση Τραπεζών). Ως αποτέλεσμα, οι τράπεζες κάλεσαν την τότε κυβέρνηση να τις διασώσει. Αυτό έγινε με τον Νόμο 3723, ΦΕΚ 250, 9/12/2008 : «Ενίσχυση της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης». Τότε δόθηκαν τα πρώτα € 28 δις, εν συνεχεία, ξεπέρασαν τα € 240 δις. Γι αυτό η Ελλάδα, δεν είναι Κύπρος (€ 10 δις), Πορτογαλία (€ 78 δις) ή Ιρλανδία(€ 86 δις).

4 Rocholl J., and Stahmer Α., “Where did the Greek bailout money go?” ESMT White Paper, European School of Management and Technology, Berlin, 16/2/2016 (Ευρωπαϊκό Σχολείο Διοίκησης και Τεχνολογίας).

New-Economy


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

7 σχόλια :

  1. Εάν είχαμε στην Ελλάδα πολιτικούς με Ελληνική ψυχή & συνείδηση, θα ακολουθούσαμε από την αρχή το επιτυχημένο παράδειγμα της Ισλανδίας που έβαλε φυλακή τους τραπεζίτες, κατέσχεσε όλα τα προσωπικά περιουσιακά τους στοιχεία, αρνήθηκε εμπλοκή των "θεσμών - ληστών" και έκανε το δικό της ανεξάρτητο πρόγραμμα εξυγίανσης και μεταρυθμίσεων, με αποτέλεσμα σήμερα να είναι σε αναπτυξιακή τροχιά και χωρίς τους οικονομικούς καρχαρίες να ρουφούν το αίμα του λαού της, όπως συμβαίνει εδώ. Δεν θεωρώ άλλωστε τυχαίο ότι δεν αναφέρεται τίποτε στα πουλημένα ΜΜΕ της χώρας μας για την διαχείριση της κρίσης στην Ισλανδία, μήπως και οι νεοέλληνες πολίτες πρόβατα δυσανασχετήσουν και αντιδράσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι νεοελεηνοελληνες δεν δυσανασχετουν και δεν αντιδρουν διοτι δεν εχουν Ελληνικη ψυχη και γιάυτο αλλωστε ψηφιζουν ελληνοφωνους αεργους , ανωμαλους , αθεους και ανθελληνες .
      Πρεπει να τελειωσει καποτε αυτο με τους πολιτικους οτι ταχα αυτοι ευθυνονται μονο για την διαλυση και την καταντια μας . Οι ΣΚΑΤΟΚΕΦΑΛΟΙ ελεηνοελληνες φερουν την μαγαλυτερη ευθυνη και θα πληρωσουν ΑΚΡΙΒΑ .

      Διαγραφή
    2. Ξεχνάς όμως δύο τινά, πρώτον ότι η παγκοσμιοποίηση είναι εδώ και έχει τον απόλυτο έλεγχο των γεγονότων και δεύτρο ότι οι διαχειριστές είναι υπάλληλοι. Θα μπορούσε φυσικά να αντιληφθεί ο καθείς την πραγματικότητα - και μάλιστα μετά από το μασάζ των μνημονιακών χρόνων - αλλά με τόση προπαγάνδα δεν είναι και πολύ εύκολο. Ας μην ρίχνουμε λοιπόν όλα τα βάρη στους απλούς ανθρώπους, που σε λίγο δεν θα 'χουν ούτε που, την "κεφαλήν κλείναι".

      Διαγραφή
  2. @ first3,

    Ο καθενας που ψηφιζει αναλαμβανει τις ευθυνες του!

    Απο την στιγμη που ψηφιζονται 45 χρονια κλεφτες,λωποδυτες,εθνομηδενιστες

    και ψευτες ,αποδεικνυεται οτι υπαρχει τρομακτικη ελλειψη πολιτικης

    αντιληψης και αν ψηφιζουν ακομα οσοι ψηφιζουν το κανουν μονο και μονο βασει

    ατομικων συμφεροντων ή ψευδεπιγαφων ιδεολογιων, που το μονο που

    καταφερνουν ειναι να μετατρεπουν την χωρα σε χωρο!

    Αν λοιπον η παγκοσμιοποιηση και οι "διαχειριστες" κανουν την "δουλεια"

    τους,σημαινει οτι σαν Εθνος εχουμε χασει τα "αντανακλαστικα" μας!

    Και τα "αντανακλαστικα" μας χαθηκαν επειδη βαζουμε το ατομικο συμφερον πανω

    απο το συλλογικο!

    Υπαρχουν βιβλια και διαδικτυο που "σπανε" αυτη την προπαγανδα της

    παγκοσμιοποιησης και των μνημονιων!

    Επομενως δεν υπαρχει δικαιολογια περι "μη γνωσεως"!

    Υπαρχει μονο η απαραδεκτη δικαιολογια περι "αδιαφοριας" για το τι

    συμβαινει γυρω μας, χωρις βεβαια να συμπεριλαμβανω εσενα προσωπικα.


    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. First3 εαν οι ΣΚΑΤΟΚΕΦΑΛΟΙ δεν ηταν ΣΚΑΤΟΚΕΦΑΛΟΙ θα καταλαβαιναν μετα απο τοσα πολλα χρονια προδοσιας , κλεψιας και ψεμματων , οτι ΟΛΟ το κ(Υ)νοβουλευτικο αληταριο ειναι μια και η ιδια συμμορια που απλως αλλαζει σημαιακια και ονοματα .

    Ουδεμια δικαιολογια για τους ελεηνοελληνες που ακομη πηγαινουν στις κατοχικες καλπες των δωσιλογων , ελπιζοντας οτι ο επομενος δεν θαναι δωσιλογος .
    Ας φροντισουν να μαθουν ποιοι μετρουν τα κουκια και θα καταλαβουν οτι αυτοι τοποθετουν τους εκαστοτε επομενους ελληνοφωνους αλητες για να συνεχισουν την καταστροφη μεχρι να μην μεινει Ελληνας στην αποικια .
    Δεν ειναι οτι παριστανουν οτι κυβερνουν τα σκουπιδια , αλλα παριστανουν οτι εκφραζουν τον λαο με ενα 20% ! Και οι ηλιθιοι νεοραγιαδες και εξ'ισου ΕΝΟΧΟΙ της καταντιας μας , συνεχιζουν να υπακουουν στους αντισυνταγματικους ΠΑΡΑΝΟΜΟΥΣ νομους τους .
    Βλεπουν την Πατριδα να γεμιζει με καθε λογης διποδο , να τους ταιζουν και ποτιζουν , να παιρνουν τα σπιτια μας και να τους τα δινουν , να κτιζουν ναους τους και ομως ...μουγκα !

    ΦΩΤΙΑ ΚΑΙ ΤΣΕΚΟΥΡΙ λοιπον στους προσκυνημενους ψηφοφορους του κλεπτοκρατικου φΑΣΙΣΤΙΚΟΥ τοξου και οσοι μεινουν ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΓΜ, σοβαρά; "Ο καθενας που ψηφιζει αναλαμβανει τις ευθυνες του"; Έχεις δίκιο εν μέρει... για όσους ψηφίζουν αυτό ισχύει. Όταν όμως έχεις 50% αποχή σταθερά και παράλληλα πάνω από 1,5 εκατομμύριο ελληνοποιημένους να ψηφίζουν όσους τους πληρώνουν εκάστοτε, τότε μιλάμε για εκλογονοθεία τεράστιας κλίμακας! Από τότε που ο Παυλόπουλος ήταν στο ΥπΕΣ χρονολογείται η πρώτη μεγάλη φουρνιά ελληνοποιημένων (400.000) και εξακολούθησε να διογκώνεται επιμελώς από τους υπουργούς όλων των επόμενων κυβερνήσεων. Με αυτό το σκεπτικό, αυτό που λες για την ευθύνη όσων ψηφίζουν ακούγεται ακριβώς σαν την καραμέλα ενοχοποίησης των ψηφοφόρων που μας κερνάνε τα ΜΜΕ, για να ρίχνουμε το κρίμα στο κεφάλι μας και να ενισχύεται η ενοχή, αντί να ρίχνουμε την ευθύνη στους κυβερνώντες!

      Διαγραφή
    2. Προς τον τελευταιο ανωνυμο που απαντησε:

      καταρχην, η αποχη δεν εφτασε ΠΟΤΕ το 50% και ουτε ηταν ποτε σταθερη!

      Αρχισε να αυξανεται παροδικα απο το 2000 και μετα για να φτασει το 2015 στο

      45%.

      Και αν η αποχη εφτασε σε αυτα τα ποσοστα, εφτασε επειδη οι πολιτες καταλαβαν

      οτι ψηφιζαν προδοτες ή μηπως επειδη αδειαζε επικινδυνα η τσεπη τους και το

      πορτοφολι τους;

      Δευτερον,απο την στιγμη που υπαρχει εκλογονοθεια οφειλε η Δικαιοσυνη να

      παρει θεση!

      Απο την στιγμη που ουτε η Δικαιοσυνη παιρνει θεση ,ενας λογος παραπανω για

      καποιον να μην συνεχιζει να ψηφιζει αυτους τους προδοτες!!

      Τριτον και τελευταιο, οποιος δεχεται μεχρι και σημερα "ενημερωση" απο τα ΜΜΕ

      ειναι αξιος της μοιρας του!

      Οι ψηφοφοροι σαφως κι εχουν ευθυνες, αλλα εστω και αυτην την υστατη στιγμη

      μπορουν να αλλαξουν τον ρου των γεγονοτων,καταδικαζοντας ολοκληρο το

      πολιτικο συστημα στον πληρη αφανισμο του!

      Μονο ετσι μπορουμε να εξιλεωθουμε!!


      ΓΜ

      Διαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]