Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το επόμενο βήμα των Σκοπιανών: Η διεκδίκηση περιουσιών στην Ελλάδα


Θα δημιουργηθεί έκρυθμη κατάσταση, μόλις τους παραχωρήσουμε το όνομα, την εθνικότητα και την γλώσσα και δεν θα μας έχουν ανάγκη

Πριν από πέντε μήνες -Δεκέμβριο 2017- έγραψε στη Voria.gr ο Καλλισθένης: «Οι Σκοπιανοί θα διεκδικήσουν περιουσίες σε όλη την Μακεδονία! Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής Yeni Şafak, η Γενική Διεύθυνση Υποθηκοφυλακείου των Σκοπίων, με την βοήθεια της Τουρκίας θα προχωρήσει στην μετάφραση από την οθωμανική γλώσσα στην σύγχρονη σκοπιανή-σλάβικη γλώσσα των τίτλων ιδιοκτησίας της περιόδου 1842-1912, δηλαδή μέχρι την απελευθέρωση της Μακεδονίας από τον ελληνικό στρατό.

» Το θέμα αφορά περίπου… 2 εκατομμύρια τίτλους ιδιοκτησίας από οθωμανικά αρχεία, πολλοί από τους οποίους βρίσκονται σε περιοχές εκτός της σημερινής επικράτειας των Σκοπίων». Σημειώνω, ότι με τέτοιους τίτλους, στην πλειονότητά τους πλαστούς, τους οποίους όμως τα αλβανικά δικαστήρια αναγνώρισαν ως έγκυρους, εμφανίστηκαν Αλβανοί στα ελληνικά χωριά της Βορείου Ηπείρου και υφάρπασαν περιουσίες των Ελλήνων.

Θα δημιουργηθεί έκρυθμη κατάσταση, μόλις τους παραχωρήσουμε το όνομα, την εθνικότητα και την γλώσσα, και δεν θα μας έχουν ανάγκη. Από καιρό προετοιμάζονται. Θα επαναφέρω στη μνήμη σας δύο περιστατικά.

Κατ’ αρχάς, αποσπάσματα από μία κατάπτυστη επιστολή του Γκρούεφσκι, στον τότε πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή: «Στα τέλη της δεκαετίας του 1940, κατά τη διάρκεια του εμφύλιου πολέμου στην Ελλάδα, εκατοντάδες χιλιάδες πολιτών, οι περισσότεροι από τους εθνικά "Μακεδόνες" γεννημένους στην Ελλάδα, ήρθε να ζήσει στη σημερινή Δημοκρατία της "Μακεδονίας".

» Δυστυχώς, πολλές δεκαετίες αργότερα, αφότου εγκατέλειψαν τους τόπους που γεννήθηκαν και τις κατοικίες τους, ακόμα και αφού τελείωσε ο πόλεμος, δεν τους επιτράπηκε, τους απαγορεύεται ουσιαστικά να επιστρέψουν στα σπίτια τους και τις περιουσίες τους. Ούτε αυτοί, ούτε οι απόγονοί τους δεν τους επιτράπηκε να επιστρέψουν».

Τι συμβαίνει μ’ αυτούς. Μπορεί ο Ανδρέας Παπανδρέου να το έπαιζε κι αυτός αριστερός, όπως η σημερινή ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν επέτρεψε διαστρέβλωση ιστορικών γεγονότων. Έδωσε την δυνατότητα σε όλους τους πρόσφυγες εκείνης της εποχής, να επιστρέψουν στην Ελλάδα, αλλά μόνον όσοι ανήκαν στην ελληνική εθνότητα.

Αλλά, τα παιδιά του Παιδομαζώματος, και οι σημερινοί απόγονοί τους, αρνούνται τον ελληνισμό, και δηλώνουν… εθνικά Μακεδόνες! Αποκλείεται δηλαδή η επιστροφή τους, αν δεν δηλώσουν ελληνική εθνότητα. Έπεσαν στον λάκκο που έσκαψαν. Γι’ αυτό και ο Γκρούεφσκι ζητά από τον Καραμανλή, να αλλάξει το νόμο του Ανδρέα Παπανδρέου, και να επιτρέψει διπλή υπηκοότητα, "μακεδονική" και ελληνική.

Τι θα συμβεί τότε. Πάλι γυρίζω πίσω στο χρόνο. Προ ετών κατέφθασε στο Δημαρχείο Αριδαίας λεωφορείο από τα Σκόπια, με 40 επιβάτες. Σκοπός της επίσκεψης των Σκοπιανών πολιτών ήταν η κατάθεση αιτήσεων για απόκτηση Πιστοποιητικού γέννησης, αίτημα το οποίο παραπέμφθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών.

Το πιστοποιητικό θα τους χρησιμεύσει στη συμπλήρωση των εγγράφων που απαιτούνται, για την προσφυγή τους στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, προκειμένου να διεκδικήσουν περιουσίες, οι οποίες δημεύθηκαν.

Οι Σκοπιανοί αυτοί είναι πολιτικοί πρόσφυγες, οι οποίοι αποκλείσθηκαν από τη διεκδίκηση περιουσιών με το νόμο 1540/1985 του Α. Παπανδρέου, του οποίου ζητούν την κατάργηση, όπως ανέφερα ανωτέρω. Και συνέβη το εξής, απρόσμενο γι’ αυτούς, ότι λίγο έλειψε να σημειωθούν επεισόδια μεταξύ των Σκοπιανών και κατοίκων του Λουτρακίου Αλμωπίας, συγγενών ως επί το πλείστον των φυγάδων, αφού αυτοί τώρα έχουν στην κατοχή τους τις διεκδικούμενες περιουσίες.

Και παρατηρείται το τραγελαφικό, οι Έλληνες πολίτες της Αλμωπίας, που μέχρι χθες -υποκινούμενοι από "περίεργους φορείς" που δραστηριοποιούνται στην περιοχή- ζητούσαν τη "δικαίωση" των συγγενών τους, τώρα που αντελήφθησαν ότι αυτή η "δικαίωση" εμπεριέχει και απώλεια των περιουσιών τους, βρίσκονται σε δυσχερή θέση, γι’ αυτό και παρ’ ολίγον να είχαμε και ξυλοδαρμούς.
Θα επανέλθω σ’ αυτό το θέμα, επειδή υπάρχει και συνεργασία με τους Τσάμηδες, για προσφυγή στα διεθνή φόρα.

Μακεδών
VoriaΟι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρουΓράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]