Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Δεν βγήκε ακόμη λευκός καπνός από τις συνομιλίες με τους Σκοπιανούς


Η ατιμωτική υποχώρηση στο θέμα του ονόματος των Σκοπίων θα αποτελούσε ένα ισχυρό πλήγμα στο πολιτισμικό θεμέλιο της Ελλάδας

Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, δήλωσε πως η συμφωνία θα έχει ολοκληρωθεί, όταν αναγγελθεί συνάντησή του με τον Α. Τσίπρα. Με δεδομένο ότι έχει προγραμματισθεί συνάντηση Κοτζιά-Ντιμιτρόφ στις 12 Μαΐου, σημαίνει ότι συνάντηση των δύο πρωθυπουργών θα πρέπει να αναμένεται μετά τα μέσα του Μαΐου.

Αυτό στην καλύτερη περίπτωση για τα Σκόπια, και στη χειρότερη για μας. Με δεδομένο όμως ότι η Σύνοδος του ΝΑΤΟ θα πραγματοποιηθεί το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου, είναι απορίας άξιον πότε θα προφτάσουν να γίνουν όλα όσα απαιτούνται; Πλην εάν συμβεί το απευκταίο -το οποίο δηλώθηκε από την αντιπολίτευση ότι δεν θα γίνει αποδεκτό- να "σαλαμοποιηθεί" το θέμα, να εγκριθεί δηλαδή μια ονομασία, και τα σοβαρά που θα μείνουν, να επιλυθούν σε… τρία τέρμινα, όπως έλεγαν οι τσιγγάνες βλέποντας τον καφέ.

Μένουμε, επομένως, σε όσα έχουν γραφεί εδώ κατ’ επανάληψη. Ότι η βιασύνη, από την δική μας πλευρά, που φαίνεται να την έχει μόνον ο Ν. Κοτζιάς και όχι ο Α. Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός, κατά τη συνάντηση με τον Ζάεφ στο Νταβός, είχε δηλώσει μεταξύ άλλων [23.2.2018]:

«… Για τη γείτονα χώρα είναι υπαρξιακής σημασίας η ευρωπαϊκή προοπτική της και ως εκ τούτου αν κάποιοι πρέπει να βιάζονται, δεν είμαστε εμείς αυτοί […] Αν είμαστε μπροστά στην προοπτική μιας λύσης που θα κρίνουμε ότι είναι σταθερή, βιώσιμη, μια λύση όχι μιας χρήσης, αλλά που μπορεί να έχει προοπτική, τότε -ήδη έχω ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς- αλλά θα κρίνουμε εκείνη τη στιγμή με ποιον τρόπο θα ενημερώσουμε τα κόμματα και βεβαίως θα δώσουμε όλη τη δυνατότητα με όλους τους θεσμικά προβλεπόμενους τρόπους ώστε να εκφραστούν οι απόψεις, οι θέσεις, οι συγκλίσεις, που σε τελική ανάλυση θα καταγραφούν στο εθνικό κοινοβούλιο».

Ξαναρωτώ, και κλείνω εδώ την παράγραφο: Πότε θα γίνουν όλα αυτά, τα οποία ανέφερε ο πρωθυπουργός, και βιάζεται ο Ν. Κοτζιάς να ολοκληρώσει τις συζητήσεις; Ένα ζήτημα, τόσο σοβαρό, που μας ταλανίζει επί δεκαετίες θέλει μήπως ο υπουργός να εγκριθεί με κάποια τροπολογία νύχτας Παρασκευής, με άδειο το Κοινοβούλιο;
Θέλω να υπενθυμίσω την σοβαρότητα του ζητήματος, και να διευκρινίσω προς όσους πιστεύουν ότι η άρνηση αποδοχής του όρου "Μακεδονία" οφείλεται σε συναισθηματικούς λόγους, παραθέτοντας την άποψη -με την πλέον σύγχρονη αντίληψη περί γεωπολιτικής, που στην Ελλάδα εκφράζεται πρωτίστως από τον Καθηγητή Ι.Θ. Μάζη.

«Η γεωπολιτική ταυτότητα μιας χώρας είναι μια σύνθεση ορισμένων παραγόντων οι οποίοι βρίσκονται σε συνεχή, δυναμική, αλληλεπιδραστική σχέση μεταξύ τους. Ορισμένοι από αυτούς είναι η γεωγραφία, η στρατιωτική ισχύς, η οικονομία, η τεχνολογία και ο πολιτισμός, ο οποίος μάλιστα αποτελεί αποτελεί θεμελιώδες γεωπολιτικό μέγεθος.

» Άρα, η προσβολή μιας χώρας στο πολιτισμικό της υπόβαθρο αποτελεί πλήγμα στον σκληρό πυρήνα της γεωπολιτικής της υπόστασης και κατά συνέπεια πρόκειται για απειλή πρώτης γραμμής. Έτσι λοιπόν, η "ευαισθησία" στο όνομα των Σκοπίων δεν αποτελεί συναισθηματική προσήλωση, αλλά υπεράσπιση ζωτικών συμφερόντων της χώρας με βάση ακριβώς μια "σκληρή" και ρεαλιστική αντίληψη περί συμφερόντων, η οποία όμως είναι προσαρμοσμένη στα δεδομένα του 21ου αιώνα και όχι των αρχών του 20ου!

» Με άλλα λόγια, η ατιμωτική υποχώρηση στο θέμα του ονόματος των Σκοπίων θα αποτελούσε ένα ισχυρό πλήγμα στο πολιτισμικό θεμέλιο της Ελλάδας, το οποίο θα μπορούσε να έχει δραματικές συνέπειες στο μέλλον, ενεργοποιώντας ένα φαινόμενο γεωπολιτισμικού ντόμινο, που θα απειλούσε την ίδια την υπόσταση της χώρας».

Μακεδών
Voria



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

3 σχόλια :

  1. Φίλε "Μακεδόνα", ο τίτλος που έδωσες στο άρθρο σου δείχνει σαν να ανυπομονείς να βγει λευκός καπνός από τις συνομιλίες για το Σκοπιανό.
    Αν έχεις επίγνωση της προδοσίας, πώς δικαιολογείται η ανυπομονησία για την ολοκλήρωση της; Εκτός αν έβαλες λάθος τίτλο, αλλά είναι ένα λάθος που "χτυπάει" πολύ, ενώ το κείμενό σου άλλα "δηλώνει".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΝΑΙ,ΝΑΙ...ΔΕΝ ΒΓΗΚΕ ΛΕΥΚΟΣ ΚΑΠΝΟΣ!ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕ ΜΕ ΚΟΜΜΕΝΗ ΤΗΝ ΑΝΑΣΑ ΝΑ ΒΓΕΙ...ΛΕΥΚΟΣ ΚΑΠΝΟΣ!!!ΟΙ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ, ΤΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΚΑΙ Η ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΥΤΟ ΕΔΕΙΧΝΑΝ ΚΑΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ...ΠΩΣ ΔΗΛΑΔΗ ΘΑ ΒΓΕΙ ΛΕΥΚΟΣ ΚΑΠΝΟΣ!!ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΤΑΛΗΞΟΥΜΕ ΣΕ...ΣΥΜΦΩΝΙΑ...ΣΕ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Προκαλεί και προσβάλλει το πανελλήνιο η όλη του στάση.Αντί να διαπραγματεύεται ως ΄Ελληνας υπουργός εξωτερικών διαπραγματεύεται σαν να είναι αυτός υπουργός εξωτερικών των Σκοπίων.Χασκογελάει τη στιγμή που ο Ντιμιτρώφ αυτός ο εξσλαβισμένος πρώην Ελλην μας κουνάει το δάχτυλο και λέει το εξής εξωφρενικό:Και οι δυο πλευρές λέει να αποβάλλουν τον αλυτρωτισμό!Ποιν αλυτρωτισμό βρε αλητήριε νεοκομιτατζή δείχνει η Ελλάδα για τα Σκόπια?Από πότε η Σλαβική είναι "ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ"?και από πότε υπάρχει "ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ"?ΡΕμείς εδώ στη ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ δηλ.μιλάμε τη "ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ"?Δεν υπάρχει πιο αισχρή και σιχαμερή στάση από ΄Ελληνα υπουργό εξωτερικών ο οποίος πηγαίνει κόντρα στον ελληνικό λαό,στην ταυτότητά του και στη γλώσσα του,στην ιστορία του και τον πολιτισμό του, να μιλάει για συμβιβασμό!Λες και πήγαμε εμείς να διεκδικήσουμε κάτι από τους Σκοπιανούς, λες και εμείς είμαστε αυτοί που "κλέψαμε"από τα Σκόπια κάτι.Και θυμάμαι τα λόγια του αείμνηστου Ανδρόνικου που είπε ότι μας κάνανε να φερόμαστε ωσάν να είμαστε εμείς οι φταίχτες για τον πολιτισμό μας.Ε,όχι δεν θα περάσει αυτό!Συμπολίτες μου ήρθε η ώρα να υπερασπιστούμε την πατρίδα μας .Δεν θα επιτρέψουμε να την βεβηλώνουν ανιστόρητοι,απάτριδες,ιδεοληψίες,συμφέροντα ,ανεπαρκείς και ανάξιοι πολιτικοί τυχοδιώκτες , πιόνια της αλαζονίας και των νεοταξικών,βαρβαριζόντων,ολοκληρωτιστών,αμνημόνων,απάτριδων και μηδενιστών υποκειμένων!Ο ελληνισμός υπήρχε,υπάρχει και θα υπάρχει ο,τι και να κάνουν.Αυτός ο τόπος είναι ολόκληρος ποτισμένος από αίμα και ιερότητα ,από μνήματα και τάφους,από πολιτισμό και μνημεία σε κάθε του σπιθαμή για να έρθουν τώρα κάποια πολιτικά υποκείμενα και να τον σκυλεύουν!
    Αν δεν του αρέσει
    η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ,δηλ.η ΕΛΛΑΔΑ,η γλώσσα και η ιστορία της ας αλλάξει χώρα ο Μr Κοτζιάς!με ολίγον ΤΣΩΡΤΣΙΛ ΚΑΙ ΒΡΟΥΚΛΙΝ OF THE USA!Η Ελλάδα,η γλώσσα και ο πολιτισμός είναι η ύπαρξή μας, η ψυχή μας και η συνέχειά μας!Αν δεν το κατανοεί αυτό επίσης ας αλλάξει χώρα.Η Ελλάδα,η γλώσσα και ο πολιτισμός έρχονται από πολύ βαθιά,είναι και θα είναι στους αιώνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]