Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Επίθεση με πυραύλους στη Συρία από ΗΠΑ, Γαλλία και Βρετανία


Νωρίς το πρωί του Σαββάτου, Αμερικάνικες, Γαλλικές και Βρετανικές δυνάμεις ξεκίνησαν στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά της Συρίας ως απάντηση στην φερόμενη χημική επίθεση στην Ντούμα για την οποία φαίνεται να ευθύνεται το συριακό καθεστώς υπό την ηγεσία του Μπασάρ Αλ Ασάντ.

Κατά την επίθεση βομβαρδίστηκαν εγκαταστάσεις που φαίνεται να συνδέονται με την παραγωγή και την αποθήκευση χημικών και βιολογικών όπλων.

Σε δήλωση του ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλτ Τραμπ τόνισε «H επιχείρηση με τις ένοπλες δυνάμεις της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου βρίσκεται σε εξέλιξη. Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε αυτή την απάντηση μέχρι να σταματήσει η κυβέρνηση της Συρίας τη χρήση απαγορευμένων χημικών όπλων» και απευθυνόμενος στη Ρωσία και το Ιράν ο Τραμπ ρώτησε: «Τι είδους έθνος θα ήθελε να συνδεθεί με τη μαζική δολοφονία αθώων ανδρών, γυναικών και παιδιών;»

Η επίθεση ολοκληρώθηκε μέσα σε 60 λεπτά όπως ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ και επί του παρόντος δεν έχει προγραμματιστεί καμία άλλη επιχείρηση. Οι συμμαχικές δυνάμεις φρόντισαν να αποφύγουν να χτυπήσουν ρωσικές δυνάμεις, που έχουν μαζική παρουσία στη χώρα, δήλωσε ο αρχηγός του αμερικανικού Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας, στρατηγός Τζόζεφ Ντάνφορντ, πρόσθεσε όμως ότι η Μόσχα δεν είχε προειδοποιηθεί εκ των προτέρων για την επέμβαση.

Από την πλευρά του ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Μάτις, δήλωσε ότι οι επιθέσεις στόχευαν τη συριακή κυβέρνηση και ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της έπληξαν τη Συρία σφοδρότερα από ό,τι τον περασμένο χρόνο. Συμπλήρωσε και εκείνος ότι δεν έχουν σχεδιαστεί άλλες επιθέσεις στη Συρία.

«Είναι σαφές ότι το καθεστώς του Άσαντ δεν έλαβε το μήυμα πέρυσι», δήλωσε ο κ. Μάτις υπενθυμίζοντας το αμερικανικό πλήγμα του Απριλίου 2017 στη στρατιωτική βάση του Αλ-Σααϊράτ, κοντά στη Χομς, έπειτα από επίθεση με χημικά όπλα που είχε αποδοθεί στη Δαμασκό.

«Αυτή τη φορά, οι σύμμαχοί μας και εμείς πλήξαμε πιο δυνατά. Στείλαμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στον Άσαντ και τους υπαρχηγούς του: δεν πρέπει να πραγματοποιήσουν άλλη επίθεση με χημικά όπλα επειδή θα πρέπει να λογοδοτήσουν», πρόσθεσε ο υπουργός Άμυνας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Είναι καιρός όλα τα πολιτισμένα έθνη να ενωθούν επειγόντως και να βάλουν τέλος στον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία υποστηρίζοντας την ειρηνευτική διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη», κατέληξε.

Οι βομβαρδισμοί έλαβαν χώρα κοντά στην Δαμασκό, την πρωτεύουσα της Συρίας. 
Συγκεκριμένα οι στόχοι της επίθεσης ήταν σύμφωνα με τον Τζεν Φιόσεφ Ντάνφορντ: 
  • Ένα ερευνητικό κέντρο κοντά στη Δαμασκό που πιθανώς συνδέεται με την παραγωγή χημικών και βιολογικών όπλων
  • Μια αποθήκη χημικών όπλων δυτικά του Χομς
  • Μια ακόμη αποθήκη χημικών όπλων και κέντρο ελέγχου κοντά στο Χομς
Χάρτης με τους στόχους


Η Συριακή κρατική τηλεόραση ανακοίνωσε ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν καταρρίψει 12 πυραύλους. 

Ο βασικός σύμμαχος της Συρίας, η Ρωσία, εξέδωσε ανακοίνωση μέσω της οποίας προειδοποίησε ότι τέτοιες πράξεις δεν θα μείνουν χωρίς συνέπειες.

Ο στρατηγός Ντάνφορντ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν προσδιορίσει συγκεκριμένους στόχους που θα «μετριάσουν» τον κίνδυνο ρωσικών ατυχημάτων. Ωστόσο, το Πεντάγωνο δήλωσε ότι η Ρωσία δεν είχε ενημερωθεί εκ των προτέρων για τους στόχους.

Ο Συριακός στρατός βρίσκεται σε πλήρη συναγερμό και από την περασμένη Τρίτη εγκατέλειψε στρατιωτικές βάσεις για να μειώσει τις δυνατότητες ενδεχόμενης επίθεσης από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους του στη Γαλλία και τη Βρετανία.

Η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι και ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επιβεβαίωσαν, με γραπτές δηλώσεις τους, τη συμμετοχή των χωρών τους στις επιχειρήσεις.

Και οι δυο υπογράμμισαν ότι η διεθνής κοινότητα δεν δύναται να επιτρέψει την ατιμώρητη χρήση απαγορευμένων χημικών όπλων, ουσιαστικά συναινώντας στο να γίνουν φυσικό μέρος του πολέμου.

Ο κ. Μακρόν υπογράμμισε πως τα γαλλικά πλήγματα «περιορίσθηκαν στα μέσα του συριακού καθεστώτος που επιτρέπουν την παραγωγή και τη χρησιμοποίηση χημικών όπλων». Ο Γάλλος πρόεδρος, αναφέροντας πως οι επιθέσεις στη Ντούμα παραβίασαν μια «κόκκινη γραμμή». Υποστήριξε δε πως δεν υπάρχουν αμφιβολίες για την ενοχή του καθεστώτος Άσαντ.Από την πλευρά της η κ. Μέι επισήμανε πως οι εξελίξεις δεν άφησαν περιθώρια για εναλλακτικές λύσεις πέραν της βίας, με δεδομένη την επανειλημμένη χρήση χημικών εναντίον αμάχων στη Συρία και τα ρωσικά βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Διευκρίνισε πάντως πως το Λονδίνο δεν επιδιώκει αλλαγή καθεστώτος ούτε θέλει να εμπλακεί στον εμφύλιο πόλεμο, που μαίνεται επί επτά και πλέον χρόνια.

Οι αντιδράσεις

Το συριακό καθεστώς καταδίκασε σήμερα μια «κατάφωρη παραβίαση» του διεθνούς δικαίου.
Η Ρωσία, σύμμαχος του καθεστώτος της Δαμασκού, αντέδρασε έντονα. Η Συρία, η οποία αντιστάθηκε επί χρόνια σε «μια τρομοκρατική επίθεση», επλήγη από τη δυτική στρατιωτική επιχείρηση την ώρα που είχε «μια ευκαιρία για ένα ειρηνικό μέλλον», δήλωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Καναδάς, δια του πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό, υποστήριξε αντίθετα τη στρατιωτική επέμβαση των δυτικών.

Το ΝΑΤΟ προσέφερε επίσης την «υποστήριξή» του στα πλήγματα που, σύμφωνα με το ίδιο, θα μειώσουν την ικανότητα του καθεστώτος να διαπράξει άλλες χημικές επιθέσεις.

Ρωσία: Κανένα από τα πλήγματα δεν σημειώθηκε κοντά σε ρωσικές βάσεις

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα πως κανένα από τα δυτικά πλήγματα στη Συρία δεν σημειώθηκε κοντά στις βάσεις της αεροπορίας και του ναυτικού που διατηρεί η Ρωσία στο συριακό έδαφος.

«Κανένας από τους πυραύλους κρουζ που εκτοξεύθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες και από τους συμμάχους τους δεν μπήκε στη ζώνη ευθύνης της ρωσικής αντιαεροπορικής άμυνας που προστατεύει τις εγκαταστάσεις στην Ταρτούς και τη Χμέιμιμ», αναφέρει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του που μεταδόθηκε από το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti. Οι ρωσικές δυνάμεις διαθέτουν μια ναυτική βάση στην Ταρτούς και μια αεροπορική βάση στη Χμέιμιμ.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως ενημέρωση των δημοσιογράφων θα αρχίσει γύρω στις 09:30 (ώρα Ελλάδας).

Η Τεχεράνη προειδοποιεί για «περιφερειακές συνέπειες» των δυτικών πληγμάτων κατά της Συρίας

Το Ιράν, κύριος περιφερειακός σύμμαχος της Δαμασκού, προειδοποίησε σήμερα για τις «περιφερειακές συνέπειες» των στοχευμένων πληγμάτων που πραγματοποιήθηκαν από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τη Βρετανία εναντίον της Συρίας και τα καταδίκασε «σθεναρά».

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους, χωρίς καμιά απόδειξη και πριν ακόμη πάρει θέση ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων, πραγματοποίησαν αυτή τη στρατιωτική δράση (...) εναντίον της Συρίας και είναι υπεύθυνοι για τις περιφερειακές συνέπειες αυτής της τυχοδιωκτικής ενέργειας», αναφέρει το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Η επίθεση αυτή έχει στόχο να αντισταθμίσει την αποτυχία των τρομοκρατών» στην Ανατολική Γούτα που μόλις ανακατελήφθη από τον συριακό στρατό και τους συμμάχους του, προστίθεται στο κείμενο, στο οποίο καταγγέλλεται μια «ξεκάθαρη παραβίαση των διεθνών κανόνων και νόμων».

Το Ιράν στέλνει ιρανούς, αφγανούς, πακιστανούς και ιρακινούς «στρατιωτικούς συμβούλους» και εθελοντές στη Συρία για να συνδράμουν τον συριακό στρατό εναντόν των τζιχαντιστιών και των ανταρτικών οργανώσεων.

Τα Ηνωμένα Έθνη καλούν σε αυτοσυγκράτηση και ζητούν να αποφευχθεί η κλιμάκωση

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε σήμερα όλα τα κράτη μέλη του παγκόσμιου οργανισμού να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να απόσχουν από οποιαδήποτε ενέργεια θα μπορούσε να οδηγήσει σε κλιμάκωση μετά τα δυτικά πλήγματα εναντίον της Συρίας.

«Καλώ όλα τα κράτη μέλη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση σ' αυτές τις επικίνδυνες συνθήκες και να αποφύγουν όλες τις πράξεις που θα μπορούσαν να επιφέρουν μια κλιμάκωση της κατάστασης και να επιδεινώσουν τα βάσανα του συριακού λαού», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Γκουτέρες, ο οποίος ανέβαλε ένα προγραμματισμένο ταξίδι του στη Σαουδική Αραβία για να διαχειρισθεί τα επακόλουθα της στρατιωτικής δράσης που ανέλαβαν οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία.

Βίντεο που καταγράφει εικόνες από τον βομβαρδισμό.




Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. «Τι είδους έθνος θα ήθελε να συνδεθεί με τη μαζική δολοφονία αθώων ανδρών, γυναικών και παιδιών;

    Διευκρίνισε πάντως πως το Λονδίνο δεν επιδιώκει αλλαγή καθεστώτος ούτε θέλει να εμπλακεί στον εμφύλιο πόλεμο, που μαίνεται επί επτά και πλέον χρόνια.»

    Εδώ ταιριάζει απόλυτα το κοίτα ποιος μιλάει!

    Οι Έλληνες ξέρουμε πολύ καλά από ...εμφύλιους!
    Όπως ξέρουμε και πολύ καλά ποια καθεστώτα αποκαλούν οι παγκόσμιοι “προοδευτικοί” ...δικτατορίες!
    Είναι νωπές οι μνήμες μας και από τον συμμοριτοπόλεμο και από τους Ελληνες κυβερνήτες μας Καποδίστρια , Μεταξά , Παπαδόπουλο!

    Ποια είναι πιο επικίνδυνα , τα υποτιθέμενα χημικά του Ασαντ η οι χωροφύλακες του προωθούμενου παγκόσμιου κομμουνιστικού συστήματος;
    Ποίος όρισε τα αμερικανοευρωπαϊκά κουμμούνια ως προστάτες των "αδυνάτων και των κατατρεγμένων" ανταρτών;
    Οι εν Ελλάδι κατοικοεδρεύοντες με το ψιλό IQ αριστεροί , βγήκαν τσάρκα να κατακεραυνώσουν τον ιμπεριαλισμό των καπιταλιστών.
    Ποίος κοροϊδεύει ποίον;

    Υ.Γ.
    Ο Ασαντ δεν μπορεί να έριξε χημικά διότι ΔΕΝ είναι αντίχριστος κομμουνιστής και αρα σέβεται την ζωή που χάρισε ο Θεός στους ανθρώπους!
    Χημικά έριχνε ο παρανοϊκός αιμοβόρος δικτάτορας λένιν στους Ρώσους που αντιστέκονταν στον κομμουνιστικό πόλεμο που είχαν εξαπολύσει οι τραπεζίτες εναντίον του Χριστιανικού Ρωσικού έθνους.
    Ότι κάνουν και τώρα πολεμώντας όλα τα Χριστιανικά η φιλοχριστιανικά έθνη!

    Μπασάρ Αλ Άσαντ: «Οι Χριστιανοί δεν είναι φιλοξενούμενοι στην Συρία: Είναι η Συρία»!

    September 19, 2017

    «Οι Χριστιανοί δεν είναι φιλοξενούμενου, μήτε αποδημητικά πουλιά.Προέρχονται από τις ρίζες αυτού του Έθνους και χωρίς αυτούς δεν θα υπήρχε Συρία σήμερα».
    Syrian Presidency @Presidency_Sy
    #الأسد: المسيحيون ليسوا ضيوفاً، أو طيوراً مهاجرة، بل هم أساس وجود الوطن، من دونهم لا وجود لسورية.. ومن دونها لا أرض ولا وجود راسخاً لهم أيضا
    8:54 μ.μ. – 17 Σεπ 2017

    Αυτή τη συγκλονιστική ανακοίνωση εξέδωσε η Συρϊακή προεδρία υπό τον Μπασάρ Αλ Άσαντ πριν δυο μέρες στις 17/9/2017, αναδεικνύοντας ότι, αν και μουσουλμάνος ο ίδιος είναι ο αναντικατάστατος προστάτης των Χριστιανών στη χώρα του.

    Οι Χριστιανοί της Συρίας, Ορθόδοξοι, Καθολικοί, Προτεστάντες, κλπ., ζούσαν και ζουν αρμονικά με τους Μουσουλμάνους στην πολυθρησκευτική Συρία επί αιώνες.

    Ύστερα από την ξενοκίνητη και απρόκλητη επίθεση των Σουνιτών Ισλαμιστών φονταμελιστών, υπό την αιγίδα των ΗΠΑ,Τουρκίας, Σαουδικής Αραβίας και Ισραήλ,έχουν συσπειρωθεί φανατικά γύρω από τον Άσαντ, ο οποίος αποτελεί τη μόνη εγγύηση για την ύπαρξή τους ή και για την ίδια τους τη ζωή.

    Για αυτό και σε ελεύθερες εκλογές με την αυστηρή επίβλεψη δυτικών παρατηρητών όπως έχει προτείνει η Συριακή προεδρία, ο Μπασάρ Άλ Άσαντ αναμένεται να σαρώσει.

    Οι μόνες χώρες που δεν διατηρούν διπλωματικές σχέσεις με τη Συρία μέχρι σήμερα είναι η Μ.Βρετανία,η Ουγγαρία,η Ιταλία και δυστυχώς και η Ελλάδα, της οποίας οι κυβερνήσεις με κορυφαίους τους ΥΠΕΞ Αβραμόπουλο και Κοτζιά, έχουν πρωτοστατήσει σε ενέργειες ενάντια στη φύσει και θέση ιστορική αυτή φίλη χώρα, η οποία πριν από την εισβολή του ξενοκίνητου ISIS, ευημερούσε με ανάπτυξη της τάξης του 7% ετησίως.

    https://odosdrachmis.gr/%CE%BC%CF%80%CE%B1%CF%83%CE%AC%CF%81-%CE%B1%CE%BB-%CE%AC%CF%83%CE%B1%CE%BD%CF%84-%CE%BF%CE%B9-%CF%87%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CE%AF-%CE%B4%CE%B5%CE%BD-%CE%B5%CE%AF/


    Αυτός είναι ο εχθρός!
    Ο ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ!
    Ενας και μοναδικός.
    Ουτε Μουσουλμάνοι ούτε Εβραίοι ούτε κανείς άλλος!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]