Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο Ερντογάν μεταφέρει την ένταση στα ελληνοτουρκικά


Η σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών είναι ενδεχομένως ένα μήνυμα του Ερντογάν στις ΗΠΑ ότι αν υποστηρίξουν τους Κούρδους σε πόλεμο εναντίον της Τουρκίας, η ένταση θα μεταφερθεί στα ελληνοτουρκικά.

Γράφει ο Απόστολος Αποστολόπουλος

Η σύλληψη των δυο Ελλήνων στρατιωτικών ίσως δεν είναι μια ακόμα τουρκική πρόκληση, μέσα στις τόσες που μηχανεύεται ο γείτονας για να συντηρεί τις πιέσεις και απαιτήσεις απέναντί μας. Ίσως, δηλαδή, δεν είναι μια διμερής υπόθεση, αλλά θα μπορούσε να ενταχθεί στους σχεδιασμούς και τις εξελίξεις στο Μέτωπο της Μέσης Ανατολής, όπου οι ΗΠΑ έχασαν την πρώτη φάση του πολέμου, αλλά διόλου δεν τα έχουν παρατήσει.

Βάση γι’ αυτή την υπόθεση είναι οι πρόσφατες αποκαλύψεις του πρώην πρεσβευτή της Τουρκίας στη Γαλλία Οζούλκερ ότι οι ΗΠΑ και οι Αγγλογάλλοι σύμμαχοί τους έχουν σχεδιάσει να μεταφέρουν τον πόλεμο περί τη Συρία εντός του εδάφους της Τουρκίας. Το σχέδιο είναι απολύτως βάσιμο, αφού η Τουρκία έχει αναμιχθεί άμεσα στη σύγκρουση στη Συρία με πρωτοβουλία της και αφορμή τους Κούρδους στην Αφρίν. Αν εξοπλιστούν κατάλληλα οι Κούρδοι και ενθαρρυνθούν δεν έχουν να χάσουν τίποτα να μεταφέρουν τις επιθέσεις τους εντός της Τουρκίας, όπου άλλωστε πολεμούν (το ΡΚΚ) εδώ και δεκαετίες υπό την καθοδήγηση του Οτσαλάν και του Καραγιλάν.

Κεντρική στρατηγική των ΗΠΑ είναι η περικύκλωση της Ρωσίας. Γι΄ αυτό η Ουάσιγκτον, προκειμένου να μπουν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ, υποχρεώνει τον Κοτζιά σε ακροβατισμούς ισάξιους μπαλαρίνας των Μπολσόι, αν και χωρίς ελπίδα για χειροκρότημα. Ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ δήλωσε ότι σκοπός των ΗΠΑ είναι να κρατήσει την Τουρκία εντός του ΝΑΤΟ και του Δυτικού στρατοπέδου και ότι η Ελλάδα είναι σημείο στήριξης αυτής της προσπάθειας. Προϋπόθεση για να πετύχει η αμερικανική στρατηγική είναι να υπάρχει ηρεμία στη γειτονιά, ώστε να μη διαταράσσεται η συνοχή της πτέρυγας του ΝΑΤΟ και όλοι να συσπειρώνονται στον στόχο, τη Ρωσία.

Η σύλληψη των δυο Ελλήνων μπορεί να θεωρηθεί ως ένα προειδοποιητικό σήμα προς τις ΗΠΑ ότι το σχέδιο «ειρήνη στην περιοχή, κύκλωση της Ρωσίας», εξαρτάται απολύτως από την καλή θέληση της Τουρκίας. Δεν έχει σημασία αν η σύλληψη ήταν προσχεδιασμένη ή όχι. Στόχος της σύλληψης θα ήταν να σταλεί μήνυμα στις ΗΠΑ και αυτό έγινε. Ακόμα και αν αυτή η διάσταση του ζητήματος έγινε αντιληπτή εκ των υστέρων.

Με δυο λόγια, η Τουρκία, αντιμετωπίζοντας άμεση απειλή πολέμου και κατοχής τουρκικού εδάφους από τους Κούρδους του ΡΚΚ, απαντά προειδοποιώντας ότι θα εμπλέξει την Ελλάδα και συνακόλουθα τη Σερβία την Αλβανία και τα Σκόπια σε ένα αξεδιάλυτο κουβάρι. Οπότε η αμερικανική στρατηγική θα βουλιάξει. Αν είναι έτσι, η ουσία βρίσκεται στη σύλληψη και όχι στην όποια καταδίκη. Το μήνυμα έχει ήδη σταλεί.

SLpress


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]