Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Γερμανία έχει «ολοκληρωμένο σχέδιο» για την επιτάχυνση των απελάσεων μεταναστών


Ο Χορστ Ζεεχόφερ, που ετοιμάζεται να αναλάβει το υπουργείο Εσωτερικών στη νέα κυβέρνηση «μεγάλου συνασπισμού» στη Γερμανία, έχει «ολοκληρωμένο σχέδιο για την ταχύτερη ολοκλήρωση των διαδικασιών ασύλου και των απελάσεων» που θέλει να θέσει σε εφαρμογή, αμέσως μόλις το νέο κυβερνητικό σχήμα αναλάβει τα καθήκοντά του, όπως δήλωσε σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε την Κυριακή.

«Ο αριθμός των απελάσεων πρέπει να αυξηθεί σημαντικά», υπογράμμισε ο συντηρητικός πολιτικός στην ταμπλόιντ εφημερίδα Bild am Sonntag.

«Πρέπει ιδιαίτερα να είμαστε αυστηρότεροι έναντι όσων διαπράττουν ποινικά αδικήματα ή εγείρουν κίνδυνο για το ευρύ κοινό», συνέχισε ο Ζεεχόφερ, ο κρατιδιακός πρωθυπουργός της Βαυαρίας, ο οποίος ήταν ανάμεσα στους πιο σκληρούς επικριτές της πολιτικής ανοικτών θυρών που αποφάσισε να εφαρμόσει η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, όταν κορυφώθηκε η κρίση των προσφύγων και των μεταναστών.

Η Βαυαρία βρέθηκε στο επίκεντρο της κρίσης το 2015 λόγω της τοποθεσίας της, στα νότια σύνορα της Γερμανίας.

Ο Ζεεχόφερ θέλει οι νεοαφιχθέντες που δεν εξασφαλίζουν καθεστώς πρόσφυγα ή καθεστώς διεθνούς προστασίας να απελαύνονται το ταχύτερο στις χώρες καταγωγής τους.

Εισηγείται επίσης να εγκατασταθούν περισσότερες κάμερες παρακολούθησης σε δημόσιους χώρους.

«Θέλουμε να παραμείνουμε μια χώρα που είναι φιλελεύθερη και ανοικτή στον κόσμο. Αλλά όταν πρόκειται για την προστασία των πολιτών, το κράτος πρέπει να είναι ισχυρό», σημείωσε ο Ζεεχόφερ, ο οποίος ανήκει στην Ένωση Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), το βαυαρικό αδελφό κόμμα της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Μέρκελ. «Πρέπει να υπάρξει συναίνεση. Δεν μπορούμε πλέον να ανεχόμαστε περιοχές όπου το κράτος του νόμου δεν βρίσκει εφαρμογή», συνέχισε ο ίδιος.

Η νέα κυβέρνηση της Γερμανίας πρόκειται να αναλάβει καθήκοντα αυτή την εβδομάδα. Η Μέρκελ, ο Ζεεχόφερ και ο μεταβατικός ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Όλαφ Σολτς αναμένεται να υπογράψουν την οριστική συμφωνία σήμερα Δευτέρα και να παρουσιάσουν τα σχέδιά τους για τις πρώτες 100 ημέρες της θητείας του νέου σχήματος.

Το σχέδιο του Ζεεχόφερ υποστηρίχθηκε την Κυριακή από την Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ, η οποία πρόσφατα ανέλαβε γενική γραμματέας της CDU.

Κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής διαλόγου, η Κραμπ-Καρενμπάουερ έκρινε ότι η εφαρμογή του σχεδίου του Ζεεχόφερ θα αυξήσει την υποστήριξη της κοινής γνώμης στο νομικό πλαίσιο για το άσυλο στη Γερμανία, αφού οι πρόσφυγες που θα παραμένουν στη χώρα θα εκπληρώνουν καλώς ορισμένες προϋποθέσεις.

«Αν θέλει να προσεγγίσει το ζήτημα με ένα συνεκτικό σχέδιο, αυτό είναι καλό σημάδι για τη Γερμανία και την αποδοχή του νόμου για το άσυλο», δήλωσε η νέα ηγέτιδα της CDU.

Επικαλούμενη τη δική της εμπειρία - χρημάτισε κρατιδιακή υπουργός Εσωτερικών στο Ζάαρλαντ - η Κραμπ-Καρενμπάουερ σημείωσε ότι προβλήθηκε πολύ μεγάλη αντίσταση τα τελευταία χρόνια στις προτάσεις να τεθούν όρια στη μετανάστευση.

Επεσήμανε τα «κενά στην εφαρμογή» του νόμου και πρόσθεσε ότι η Γερμανία θα ήταν σε καλύτερη θέση για να χειριστεί την κρίση εάν είχε μπορέσει, πριν ξεσπάσει η κρίση του 2015, να χαρακτηρίσει κράτη όπως είναι το Μαρόκο, η Τυνησία ή η Αλγερία ασφαλείς χώρες, κάτι που θα σήμαινε ότι οι πολίτες τους δεν θα είχαν δικαίωμα να υποβάλλουν αιτήσεις για τη χορήγηση ασύλου. «Ορισμένα πράγματα θα ήταν ευκολότερα», υποστήριξε.

Η Μανουέλα Ζβέζιχ των Σοσιαλδημοκρατών είπε στην ίδια τηλεοπτική εκπομπή ότι δεν έχει γίνει εκτενής διάλογος για τα προβλήματα αυτά, αλλά έκρινε πως οι προτάσεις του Ζεεχόφερ είναι υπερβολικά μονομερείς. Εξέφρασε την ελπίδα η νέα κυβέρνηση, η τέταρτη υπό την Άγγελα Μέρκελ, να μπορέσει να μιλάει με μία φωνή.

«Προστασία σε αυτούς που τη χρειάζονται, απομάκρυνση εκείνων στους οποίους δεν μπορούμε να παραχωρήσουμε το δικαίωμα μόνιμης παραμονής, εξασφάλιση του ότι η ενσωμάτωση φέρνει αποτέλεσμα», συνόψισε η Ζβέζιχ.

Η κρίση των προσφύγων αρχικά θεωρήθηκε από πολλούς Γερμανούς ως ένδειξη της ικανότητας της χώρας να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στην αντιμετώπιση διεθνών προβλημάτων, αλλά πολύ γρήγορα προκάλεσε την έντονη αντίδραση πολλών εξαιτίας του μεγάλου αριθμού των αφίξεων.

Θεωρείται πως ήταν μια από τις αιτίες που συνέβαλαν να αυξηθεί η υποστήριξη προς αντιμεταναστευτικές οργανώσεις όπως το Pegida ή το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD). Η αύξηση του ποσοστού του AfD στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, με τη σειρά της, θεωρήθηκε ένας από τους βασικούς λόγους που ούτε οι συντηρητικοί, ούτε οι σοσιαλδημοκράτες μπόρεσαν να εξασφαλίσουν ποσοστά ικανά να τους επιτρέψουν να σχηματίσουν αυτοδύναμη κυβέρνηση ή κυβέρνηση συνεργασίας με ιδεολογικά εγγύτερα κόμματα και εντέλει τους ανάγκασαν να σχηματίσουν ξανά τον λεγόμενο «μεγάλο συνασπισμό».

Τα ρήγματα στη νέα κυβέρνηση ήδη έχουν αρχίσει να γίνονται εμφανή και προαναγγέλλουν σφοδρές συγκρούσεις. Ο Ζεεχόφερ ενδέχεται να αντιπαρατεθεί με τη νέα σοσιαλδημοκράτη υπουργό Δικαιοσύνης Καταρίνα Μπάρλεϊ για θέματα αστικών δικαιωμάτων. Η Μέρκελ ίσως βρεθεί αντιμέτωπη για θέματα όπως οι δημόσιες δαπάνες και οι μεταρρυθμίσεις στην ευρωζώνη με τον νέο υπουργό Οικονομικών Όλαφ Σολτς.

Δημοσκόπηση της Emnid που δημοσιεύθηκε την Κυριακή καταγράφει άνοδο του ποσοστού του SPD κατά 3 εκατοστιαίες μονάδες, στο 19%, ενώ οι συντηρητικοί της Μέρκελ βλέπουν το ποσοστό τους να μένει αμετάβλητο στο 33%. Η AfD απώλεσε κατά τη δημοσκόπηση αυτή δύο μονάδες, υποχωρώντας στο 13%.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]