Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ζάεφ: Λύση που θα σεβαστεί την ταυτότητα του «Μακεδονικού Λαού» και κάποιων… Ελλήνων


Πεισμένος ότι μπορεί να βρεθεί λύση με την Ελλάδα η οποία θα είναι αξιοπρεπής και δεν θα προσβάλλει την ταυτότητα του «Μακεδονικού Λαού», ούτε όμως και ενός τμήματος των Ελλήνων, δήλωσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ λίγο πριν φθάσει στα Σκόπια ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ.Κ.Γιουνκερ.

Ο κ. Γιούνκερ πραγματοποιεί περιοδεία στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, θέλοντας να στείλει το μήνυμα ότι η ευρωπαϊκή προοπτική τους είναι ανοικτή ενόψει και της έκθεσης που θα δημοσιοποιηθεί τον Απρίλιο για τις υποψήφιες χώρες, με τον επίτροπο Γ.Χααν που συνοδεύει τον κ. Γιούνκερ να έχει προϊδεάσει ότι η σύσταση της Κομισιόν θα είναι και πάλι θετική για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ και την Αλβανία.

Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ και ο Ζ. Ζάεφ και στις επαφές τους στις Βρυξέλλες τις προηγούμενες ημέρες έχουν επιχειρήσει να στείλουν θετικά μηνύματα σχετικά με την πρόθεση της χώρας τους για επίλυση του ονοματολογικού, και η αποκαθήλωση της ταμπέλας με το παλιό όνομα του Αεροδρομίου «Αλέξανδρος ο Μέγας» συνδέεται φυσικά και με την επίσκεψη Γιούνκερ, καθώς θα επιστρατευθεί ως επιχείρημα για τις «κινήσεις καλής θέλησης» της σκοπιανής πλευράς, στις οποίες θα πρέπει να υπάρξει ανταπόκριση εκ μέρους της Ελλάδας!

Ο κ. Ζάεφ δεν θέλησε να απαντήσει σε ερωτήσεις για τις δηλώσεις του κ. Κοτζιά στην ΕΡΑ, σχετικά με την αλλαγή Συντάγματος, τονίζοντας ότι «η θέση της χώρας είναι ξεκάθαρη, είμαστε έτοιμοι για λύση. Η Μακεδονία έχει ανάγκη για λύση και το ίδιο χρειάζεται την λύση και η Ελλάδα..».

Ο κ. Κοτζιάς στην συνέντευξη του είχε αποκαλύψει ότι έχει ήδη στείλει στα Σκόπια το σχέδιο συμφωνίας επι όλων των εκκρεμών ζητημάτων και είχε αποφύγει να συμμεριστεί την αισιοδοξία του κ. Ζάεφ για λύση ακόμη και εντός του Μαρτίου διευκρινίζοντας ότι αυτό δεν είναι εύκολο να επιτευχθεί όσο διατυπώνονται συγκεκριμένες θέσεις από τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ ,παραπέμποντας στις δηλώσεις του και περί μη αλλαγής Συντάγματος.

Γιούνκερ σε Ζάεφ: Να λυθεί το θέμα του ονόματος με την Ελλάδα

Με τη σημερινή επίσκεψή του στα Σκόπια και τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ξεκίνησε την περιοδεία του στα Δυτικά Βαλκάνια. «Η χώρα σας είναι μέρος της ευρωπαϊκής ιστορίας και γεωγραφίας. Δεν ήρθα εδώ για να ανακοινώσω οριστική ημερομηνία ένταξης» τόνισε ο κ. Γιούνκερ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ζόραν Ζάεφ, μετά τη συνάντησή τους στα Σκόπια.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν δήλώσε εντυπωσιαμένος από τη μεταρρυθμιστική πρόοδο που έχει πραγματοποιήσει η γείτονα χώρα και τόνισε την ανάγκη να συνεχίσει σε αυτό τον δρόμο και να λυθεί το θέμα του ονόματος με την Ελλάδα, σύμφωνα με ανάρτηση στο Twitter της αναπληρώτριας εκπροσώπυ της Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα.

Από τη μεριά του, ο κ. Ζάεφ, όπως αναφέρει σε αναρτήσεις του στο Twitter, δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαίωσε το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας του ως γεωγραφικό τμήμα της Ευρώπης, η οποία θα γίνει και τμήμα της πολιτικής δομής της ΕΕ. Επισήμανε πως τα Σκόπια αναμένουν στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να υπογραμμίζεται η αισθητή πρόοδος της χώρας του σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις. Μία θετική έκθεση θα ωθήσει την επίτευξη εσωτερικών μεταρρυθμίσεων και θα βελτιώσει την ανάπτυξη των σχέσεων καλής γειτονίας, υποστήριξε ο κ. Ζάεφ και προσέθεσε πως τους είναι ξεκαθαρισμένο πως όσο πιο επιτυχημένες θα είναι οι μεταρρυθμίσεις τόσο πιο γρήγορα θα καταφέρουν να ενταχθούν στην ΕΕ.

Εξάλλου σε ανάρτησή του ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς χαρακτήρισε επιτυχημένη την επίσκεψη του κ. Γιούνκερ στην ΠΓΔΜ και παραγωγικές τις συναντήσεις του με τον κ. Ζάεφ και τους υπουργούς της κυβέρνησής του.

Κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο των Σκοπίων, τον κ. Γιούνκερ υποδέχτηκε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ, χαρακτηρίζοντας ιστορική την επίσκεψή του. «Χιονισμένος καιρός, αλλά θερμή υποδοχή στην ΠΓΔΜ για τον πρόεδρο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, στην αρχή της ιστορικής βαλκανικής περιοδείας του. Έχουμε μία ευκαιρία να επιτύχουμε κοινή επιτυχία φέτος, και αυτή η μοναδική επίσκεψη είναι μια μεγάλη ενθάρρυνση» ανέφερε ο κ. Ντιμιτρόφ σε ανάρτησή του, επίσης στο Twitter.

Επόμενος σταθμός της περιοδείας του κ. Γιούνκερ στα Δυτικά Βαλκάνια, που ξεκίνησε σήμερα και θα ολοκληρωθεί στη 1 Μαρτίου, είναι τα Τίρανα, ενώ στη συνέχεια θα επισκεφτεί το Βελιγράδι, την Ποντγκόριτσα, το Σαράγεβο, την Πρίστινα και τη Σόφια.

Ν.Μ.
Liberal



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]