Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η επιθετικότητα της Τουρκίας, ο αμερικανός πρέσβης και η κυβέρνηση του Αλέξη...


Στρατιωτική εγκατάσταση απέναντι από τα Ίμια φτιάχνουν οι Τούρκοι

Γράφει ο Γεωργίου Μιχαήλ

Η Cumhuriyet στην ηλεκτρονική της έκδοση δημοσιεύει φωτογραφίες από τη βραχονησίδα Cavus, όπου σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα έχουν ξεκινήσει εργασίες κατασκευής στρατιωτικής βάσης.

Όπως περιγράφεται στις λεζάντες των φωτογραφιών, στην Cavus, η οποία βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τα Ίμια, δημιουργείται στρατόπεδο μετά το επεισόδιο ανάμεσα σε τουρκικό και ελληνικό σκάφος της ακτοφυλακής κοντά στις βραχονησίδες των Ιμίων.

Αποκλιμάκωση στα Ίμια

Στο μεταξύ αποκλιμάκωση της έντασης παρατηρείται, τις τελευταίες ώρες, στη θαλάσσια περιοχή των Ιμίων, μετά το χθεσινό συμβάν, στην εν λόγω περιοχή, όταν τουρκική ακταιωρός χτύπησε με την πλώρη το πλοίο ανοιχτής θαλάσσης του λιμενικού σώματος 090 ΓΑΥΔΟΣ, προκαλώντας μικρές υλικές ζημιές.

Συγκεκριμένα, ανώτερα στελέχη του λιμενικού σώματος ανέφεραν ότι στα ελληνικά χωρικά ύδατα βρίσκονται διαρκώς δύο σκάφη του λιμενικού σώματος που παρακολουθούν διακριτικά τις κινήσεις τουρκικής ακταιωρού που πλέει στα τουρκικά χωρικά ύδατα.

Το σκάφος του λιμενικού σώματος 090 έχει αντικατασταθεί στον επιχειρησιακό βραχίονα στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου ήδη με το πλοίο ανοιχτής θαλάσσης 070 που έχει κι αυτό 27 άτομα πλήρωμα. Το ΓΑΥΔΟΣ αναμένεται να επιστρέψει σύντομα και αυτό στην επιχειρησιακή του δράση, αφού προχωρήσει άμεσα σε αποκατάσταση της μικρής ζημιάς που έχει υποστεί στα κάγκελα, στο κάλυμμα του αεραγωγού που συνδέεται με το μηχανοστάσιο και στον ιστό του ασυρμάτου. Το ΓΑΥΔΟΣ αναμένεται να ελεγχθεί από τεχνικούς της Διεύθυνσης Επιχειρησιακών Μέσων.

Ο αμερικανός πρέσβης και οι εξελίξεις

Ας θυμηθούμε πως η Τουρκία ενώ παρανόμως ζητάει από την Ελλάδα την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, τώρα με μια κίνηση εντυπωσιασμού, αλλά και ουσίας, προχωρά σε παράκτια στρατιωτική βάση. Τα συμπεράσματα ανήκουν σε όλους, αλλά τα συγχαρητήρια πρέπει να δοθούν στον αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα, ο οποίος προ ολίγων ημερών σε συνέντευξη που παραχώρησε κατέθεσε την ανησυχία του για κάποιο "ατύχημα" στο Αιγαίο. Και, εάν ο αμερικανός αξιωματούχος δεν έχει κάποιο "χάρισμα" που του επιτρέπει να βλέπει το μέλλον, τότε θα πρέπει να υποθέσουμε πως είχε σοβαρές πληροφορίες για κάποιο "επικείμενο ατύχημα", τις οποίες δεν μοιράστηκε με την Ελλάδα, ως όφειλε, αφού οι ΗΠΑ θεωρούνται συμμαχική προς την Ελλάδα χώρα, με όλα όσα μπορούν να συμπεριληφθούν στην λέξη "συμμαχία".

Βέβαια, οι εξελίξεις και κυρίως η στάση των ΗΠΑ (μετά την απόπειρα διεμβολισμού του πλοίου του Ελληνικού Λιμενικού από τουρκικό "καμικάζι") και ιδιαίτερα οι συστάσεις που έδωσε προς την Τουρκία και την Ελλάδα να χαμηλώσουν τους τόνους και να εκτονώσουν την υπάρχουσα "όξυνση", θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως εμπαιγμός, αφού η Τουρκία φέρει την απόλυτη ευθύνη της επιθετικής ενέργειας (η οποία χαρακτηρίζεται και ως "αιτία πολέμου") προς την Ελλάδα και η Τουρκία οφείλει όχι μόνο να αποσύρει τις όποιες δυνάμεις της από την περιοχή των Ιμίων (ανήκουν στην Ελλάδα), αλλά και να ζητήσει δημοσίως (προφορικώς και εγγράφως) συγνώμη για το γεγονός, αποζημιώνοντας άμεσα την Ελλάδα για τις ζημιές που υπέστη το πλοίο του Ελληνικού Λιμενικού...

Όλα αυτά, φυσικά, πρέπει να τα απαιτήσει η συγκυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου. Και όποιος ελπίζει πως θα συμβεί αυτό, μάλλον δεν έχει κατανοήσει επαρκώς την ικανότητα διαχείρισης κρίσεων (και δη εθνικών) που διαθέτει η παρούσα κυβέρνηση..., η οποία αντιμετωπίζει ως μη παρούσα την χλεύη του τούρκου πρωθυπουργού κ. Γιλντιρίμ, που ζήτησε "να λυθεί η ένταση στο Αιγαίο με διάλογο"..., χωρίς να διευκρινήσει τι υπάρχει για να συζητηθεί σε αυτή την κλήση για διάλογο... Μήπως ο τούρκος πρωθυπουργός διείδε την ευκαιρία (μετά τα όσα καταγράφονται να συμβαίνουν μεταξύ Ελλάδας - Σκοπίων και Ελλάδας - Αλβανίας) να θέσει προς επίσημη συζήτηση με την Ελλάδα το καθεστώς των Ιμίων (ή και άλλων ελληνικών βραχονησίδων;



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]