Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τώρα, τώρα, τώρα!


Η Ελλάδα πρέπει να κατανοήσει ότι στη διαπραγμάτευση με τα Σκόπια είναι ο δυνατός παίκτης

Από τον Βασίλη Δ. Παπαγιαννίδη

Τον τίτλο του άρθρου τον εμπνεύστηκα από το περίφημο συνθηματικό των Ιαπώνων το 1941, κατά την επίθεση στο Περλ Χάρμπορ. Ο διοικητής του πρώτου κύματος επίθεσης έστειλε το μήνυμα «Tora, tora, tora». Προφανώς εδώ τελειώνει και η σχέση με το παρακάτω άρθρο.

Εγώ, όταν έγραψα τον τίτλο, σκεφτόμουν την πίεση που δέχεται ο Ελληνισμός από την ελληνική κυβέρνηση αλλά και η τελευταία από τις Μεγάλες Δυνάμεις για την επίλυση του σκοπιανού ζητήματος εδώ και τώρα.
Μάλιστα υπουργός προειδοποίησε ότι αν δεν λυθεί τώρα το ζήτημα θα υπάρχει εσαεί. Ε; και;
Επαναλαμβάνω: Ε; και;

Η διαιώνιση του προβλήματος της ονομασίας των Σκοπίων δεν αποτελεί εμπόδιο για τη χώρα μας. Είμαστε μέσα σε ισχυρές συμμαχίες και μέλη του ΝΑΤΟ. Το πρόβλημα το έχουν τα Σκόπια, που θέλουν να ξεκαθαρίσουν το ζήτημα της ονομασίας για να μπουν στο ΝΑΤΟ.

Η Ελλάδα πρέπει να κατανοήσει ότι στη διαπραγμάτευση με τα Σκόπια είναι ο δυνατός παίκτης. Δεν έχει συμφέρον να βιάζεται για την επίλυση του ζητήματος και ο μικρός μας γείτονας εξαρτάται από ένα ζήτημα το οποίο είναι στα χέρια μας. Οι όποιες πιέσεις απέξω είναι για την άμεση επίλυση του ζητήματος.

Η κυβέρνηση πρέπει να κατανοήσει ότι, αν είναι να παραχωρήσει το όνομα της Μακεδονίας έστω και με μια διακόσμηση (σύνθετη ονομασία τη λένε), δεν έχει τη λαϊκή νομιμοποίηση για κάτι τέτοιο και πρέπει να ζητήσει την άποψη του εκλογικού σώματος (μια που είναι και εύκολη στα δημοψηφίσματα).

Σε αντίθετη περίπτωση είναι ηθικά υποχρεωμένη να απορρίψει τον όρο «Μακεδονία» από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Γιατί για να λυθεί το ζήτημα «Τώρα, τώρα, τώρα» πρέπει να υπάρχει και η εντολή προς την κυβέρνηση από το εκλογικό σώμα για κάτι τέτοιο. Και να θυμόμαστε, κυβερνώντες και κυβερνώμενοι, τα λόγια του Στράβωνος του γεωγράφου: Εστι μεν ουν Ελλάς και η Μακεδονία.

Δημοκρατία


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρουΓράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]