Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Στο «στόχαστρο» της Τουρκίας η γεώτρηση της ΕΝΙ στην κυπριακή ΑΟΖ


Του Νίκου Μελέτη

Με μια νέα πρωτοφανή πρόκληση η Τουρκία στρέφει τα «φώτα» της τώρα στην Κύπρο, με στόχο την προγραμματισμένη για το επόμενο δεκαπενθήμερο πρώτη δοκιμαστική γεώτρηση της ΕΝΙ στο Οικόπεδο 6 της Κυπριακής ΑΟΖ.

Η Τουρκία αμφισβητεί ευθέως την κυπριακή κυριαρχία στο Οικόπεδο 6 ισχυριζόμενη ότι βρίσκεται εντός της Τουρκικής Υφαλοκρηπίδας, βάσει του αυθαίρετου υπολογισμού που γίνεται από την Τουρκία και εξαφανίζει προς όφελος της όλη την ελληνική και κυπριακή υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με την NAVTEX 1347/17 που εκδόθηκε χθες το βράδυ, η Τουρκία δεσμεύει από τις 18 έως τις 25 Δεκεμβρίου μεγάλη περιοχή που επικαλύπτει και το Οικόπεδο 6 για να πραγματοποιήσει «στρατιωτικές ασκήσεις, υποβρύχιες και επιφάνειας κοντά σε κρίσιμη υποδομή».

Την Παρασκευή είχε επίσης δεσμεύσει για ασκήσεις μια πολύ μεγάλη περιοχή η οποία κάλυπτε όλο το νότιο τμήμα της Κύπρου και μέρος του Οικοπέδου 6.

Η ΕΝΙ είχε ανακοινώσει πριν τρεις εβδομάδες ότι συνεχίζει κανονικά το ερωτητικό πρόγραμμα της στην κυπραϊκή ΑΟΖ στον στόχο «Καλυψώ» του Οικοπέδου 6 του οποίου τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευση έχει η κοινοπραξία ΕΝΙ/TOTAL. Ο επικεφαλής του ιταλικού κολοσσού είχε επισκεφθεί την Λευκωσία και είχε ενημερώσει για τον σχεδιασμό την Κυπριακή ηγεσία.

Η ΕΝΙ έχει προγραμματίσει τις έρευνες για τις επόμενες ημέρες και πάντως πριν το τέλος του 2017. Το πλωτό γεωτρύπανο Saipem 12000 έχει αναχωρήσει από τις Κανάριες Νήσους και προγραμματίζεται να φθάσει στην κυπραϊκή ΑΟΖ μέχρι τις 26 Δεκεμβρίου.


Η Τουρκική NAVTEX:

1347/17

MEDITERRANEAN SEA

MILITARY TRAININGS, UNDERWATER AND SURFACE OPERATIONS NEAR CRITICAL INFRASTRUCTURE, ON 18 DEC 17 FROM 0500Z TO 1700Z, ON 25 DEC 17 FROM 0700Z TO 1900Z IN AREA BOUNDED BY:
34 20.00 N - 031 03.00 E
34 20.00 N - 032 11.00 E
33 25.00 N - 032 11.00 E
33 25.00 N - 031 03.00 E

CAUTION ADVISED DURING PASSAGE THROUGH THE AREA.

Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρουΓράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]