Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

National Geographic: Επιβεβαιώθηκε η ηλικία του Πανάγιου Τάφου


Nέα επιστημονικά στοιχεία που επιβεβαιώνουν ότι τα απομεινάρια που βρίσκονται εντός του Ναού της Αναστάσεως στην Ιερουσαλήμ είναι όντως τα απομεινάρια του χώρου που προσδιορίστηκε ως τάφος του Ιησού Χριστού (Πανάγιος Τάφος) και προσδιορίστηκε από αντιπροσωπεία που εστάλη από τη Ρώμη πριν από 17 αιώνες έφερε στο φως το National Geographic.

Aνά τους αιώνες ο Ναός της Αναστάσεως στην Ιερουσαλήμ έχει υποστεί επιθέσεις, φωτιές και σεισμούς, ενώ το 1009 καταστράφηκε και ξαναχτίστηκε.

Σύμφωνα με στοιχεία από δείγματα ασβεστοκονιάματος η ασβεστολιθική επιφάνεια του τάφου και η μαρμάρινη πλάκα που την καλύπτει χρονολογήθηκαν γύρω στο 345 μ.Χ. Σημειώνεται ότι στα ιστορικά κείμενα, οι Ρωμαίοι ανακάλυψαν τον τάφο, τον αναστήλωσαν και έχτισαν τον ναό γύρω στο 326 μΧ.

Μέχρι σήμερα τα παλαιότερα αρχιτεκτονικά στοιχεία που είχαν βρεθεί εντός και γύρω του ταφικού συγκροτήματος ανάγονταν στην περίοδο των Σταυροφοριών- δηλαδή ηλικίας όχι μεγαλύτερη των 1.000 ετών.

Αν και αρχαιολογικά είναι αδύνατον να επιβεβαιωθεί πως πρόκειται όντως για τον τάφο του Ιησού του Ναζωραίου, τα νέα στοιχεία δείχνουν πως το ταφικό συγκρότημα χτίστηκε κατά την περίοδο του Μεγάλου Κωνσταντίνου.

Ο τάφος για πρώτη φορά ανοίχτηκε έπειτα από αιώνες τον Οκτώβριο του 2016, στο πλαίσιο εργασιών αποκατάστασης από επιστημονική ομάδα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και ολοκληρώθηκαν τον Μάρτιο του 2017.

Τα δείγματα είχαν ληφθεί κατά τη διάρκεια των εργασιών, και τα αποτελέσματα της ανάλυσής τους παρείχε στο National Geographic η επικεφαλής της ομάδας, καθηγήτρια Αντωνία Μοροπούλου.



Τα ευρήματα

Ένα χαρακτηριστικό στοιχείο του τάφου είναι το μεγάλο "ταφικό κρεβάτι" στο οποίο σύμφωνα με την παράδοση τοποθετήθηκε το σώμα του Ιησού Χριστού μετά την σταύρωση. Η μαρμάρινη επένδυση που το καλύπτει πιστεύεται ότι εγκαταστάθηκε το 1555.

Μεγάλη έκπληξη προκάλεσε μάλιστα τους επιστήμονες το βράδυ της 26ης Οκτωβρίου η ανακάλυψη ενός παλαιότερου, σπασμένου μαρμάρου με έναν σταυρό επάνω του, κάτω από την μαρμάρινη επένδυση, το οποίο βρισκόταν ακριβώς πάνω από την αρχική επιφάνεια του ταφικού κρεβατιού. Το στοιχείο αυτό προκάλεσε την διαφωνία των ερευνητών καθώς κάποιοι υποστήριζαν ότι προέρχεται από την περίοδο των Σταυροφορειών, ενώ άλλοι ότι είναι πρωθύστερη.

Τα αποτελέσματα των ερευνών έδειξαν ωστόσο ότι η μαρμάρινη πλάκα τοποθετήθηκε στα μέσα του 4ου αιώνα υπό τις εντολές του Μέγα Κωνσταντίνου, στο πρώτο ταφικό μνημείο για τον Χριστό.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]