Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Αλήθειες και ψέματα για το σπίτι του Κεμάλ στη Θεσσαλονίκη


Έχοντας αδυναμία η Εφορεία να τεκμηριώσει τη γνωμοδότησή της, φέρει ως επιχείρημα δημοσίευμα εποχής και ειδικότερα από άρθρο στον τοπικό Τύπο

Η επιθυμία αλλοδαπών να τελούν τους γάμους τους σε ελληνικά νησιά, μεταφέρθηκε και στην Τουρκία, με τους πολίτες της να θέλουν την "ευλογία" της ατμόσφαιρας από την δήθεν παρουσία του Κεμάλ, για κάποιο χρονικό διάστημα, στο κτήριο του τουρκικού Προξενείου Θεσσαλονίκης.

Δεν είναι άσχημη η εισροή συναλλάγματος, μικρού, επειδή η δεξίωση γίνεται στην Τουρκία, αλλά στην κατάσταση που βρισκόμαστε ακόμη και η υποτιμημένη τουρκική λίρα μας είναι χρήσιμη. Το κακό όμως είναι, πως έτσι καθιερώνεται το κτήριο του Προξενείου, ως η οικία που γεννήθηκε του Κεμάλ, αποκτώντας η Θεσσαλονίκη ένα οθωμανικό μνημείο, ενώ πρόκειται περί πλάνης.

Και το μεγαλύτερο κακό είναι, πως έτσι το αποκαλούν και οι Θεσσαλονικείς, παρά το όσα γράφονται κατά τα τελευταία χρόνια -μετά την πρόταση του δημάρχου να ονομαστεί η οδός Αγίου Παύλου, ως οδός Κεμάλ Ατατούρκ-, ότι δηλαδή πρόκειται για οικία Έλληνα, που πίσω από αυτήν υπάρχει το σπιτάκι της θείας του Μουσταφά Κεμάλ, στην οποία ο ίδιος έμεινε για λίγο διάστημα.

Είναι απορίας άξιον το γεγονός, ότι συνεισφέρουμε -υλικά και άυλα- στην τουρκική προπαγάνδα εξάπλωσης στη χώρα μας του ερντογανικού νέο-οθωμανισμού. Και είναι αδιανόητο αυτό που συμβαίνει, να υιοθετούμε ό,τι μας σερβίρουν, θεωρώντας το ως προοδευτικό. Η προοδευτικότητα δεν στηρίζεται στο ψέμα, αλλά αναζητά την αλήθεια.

Πρόβλημα βεβαίως υπάρχει από την έκθεση τεκμηρίωσης της Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία προτείνει τον χαρακτηρισμό της οικίας-μουσείου, ως "μνημείου", επικαλούμενη, μεταξύ άλλων, την ιστορική σημασία της.

Κατ’ αρχάς είναι απαράδεκτος ο χαρακτηρισμός από Έλληνες, του Μουσταφά Κεμάλ ως "Ατατούρκ", που σημαίνει "ο Τούρκος πατέρας μας". Πρόκειται για το ίδιο λάθος που κάνουν κάποιοι αποκαλώντας τον Χίτλερ "Φύρερ" και τον Μουσολίνι "Ντούτσε", που σημαίνουν "αρχηγός". Εκτός και αν έχουν αρχηγό τον Χίτλερ, όπως άλλοι θεωρούν πατέρα (ατατούρκ) τον Μουσταφά Κεμάλ.

Φωνάζουν οι λόγιοι Πόντιοι επ’ αυτού εδώ και χρόνια, αλλά σε ώτα μη ακουόντων. Για την ιστορία, κατά τους βιογράφους του, ούτε Κεμάλ λεγόταν, Μουσταφά Ριζά ήταν το όνομά του και το άλλαξε, αλλ’ αυτό είναι λεπτομέρεια.

Οι ίδιοι οι βιογράφοι του, που ποτέ μέχρι σήμερα οι Τούρκοι δεν αμφισβήτησαν την εγκυρότητά τους, φέρουν ως τόπο της γέννησής του τον οικισμό Χρυσαυγή της επαρχίας Λαγκαδά. Στο οικόπεδο που βρίσκεται το τουρκικό Προξενείο, ήταν ένα σπιτάκι της θείας του, που είναι αυτό που βρίσκεται πίσω από το Προξενείο, όχι το ίδιο το κτήριο του Προξενείου.

Το κτήριο που φέρεται λανθασμένα ως σπίτι του Κεμάλ, ήταν ιδιοκτησία ενός Αρβανίτη που το αγόρασε από κάποιον Γεωργαλά. Καμιά σχέση με το σπιτάκι της θείας του Κεμάλ. Ακόμη κι αν ήταν αλήθεια ότι γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, δεν είναι αυτή η κατοικία.

Χαρακτηρίστηκε ως μνημείο, λοιπόν, λόγω της "ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής και ιστορικής σημασίας του". Ως προς την αρχιτεκτονική σημασία, δεν είμαι ειδικός, αισθητικά μου αρέσει το κτίσμα του Προξενείου, και δέχομαι φυσικά το επιχείρημα ότι «αποτελεί σήμερα ένα από τα μοναδικά και ελάχιστα διασωζόμενα δείγματα παραδοσιακής οικίας του τέλους του 19ου αιώνα στις νοτιοανατολικές παρυφές της Άνω Πόλης». Εφ’ όσον είναι έτσι, να διασωθεί το κτίσμα.

Το δεύτερο σκέλος όμως της γνωμοδότησης, φοβούμαι ότι έχει πολιτικό κριτήριο. Ότι δηλαδή έχει ιστορική σημασία διότι "συνδέεται με μια ιστορική προσωπικότητα διεθνούς εμβέλειας". Τι θα πει προσωπικότητα διεθνούς εμβέλειας. Ο Καντάφι ήταν τέτοια προσωπικότητα; Ο Σαντάμ Χουσεΐν ήταν; Ο Μπιν Λάντεν; Ο Άσαντ της Συρίας; Τι θα πει λοιπόν προσωπικότητα διεθνούς εμβέλειας; Ο όρος "προσωπικότητα" σημαίνει την ψυχολογική, ηθική και πνευματική οντότητα, την ατομικότητα δηλαδή. Κι αυτή μπορεί να έχει θετικές ή αρνητικές εκφάνσεις.

Έχοντας ίσως αδυναμία η Εφορεία να τεκμηριώσει τη γνωμοδότησή της, φέρει ως επιχείρημα δημοσίευμα εποχής και ειδικότερα από άρθρο στον τοπικό Τύπο (εφημ. "Μακεδονία", Σεπτέμβριος 1936). Και λέγει η Εφορεία ότι «Στο εν λόγω άρθρο αναφέρεται ρητώς ότι το κτίριο επί της οδού Αποστόλου Παύλου 75 αποτελεί την "οικίαν εις ην εγεννήθη ο Πρόεδρος της τουρκικής Δημοκρατίας Κεμάλ Ατατούρκ"». Από πότε ένα δημοσίευμα εφημερίδας είναι αρκετό για να αποτελέσει πηγή επιστημονικής τεκμηρίωσης; Ποια βιβλία μελέτησαν και βρήκαν ότι έτσι έχουν τα πράγματα;
Και με δική μας αναγνώριση, στέλνονται και τα μουσουλμανόπαιδα της Θράκης κατ’ έτος, να επισκεφθούν το σπίτι του "Πατέρα τους". Και ο Ερντογάν επιχαίρει, για την ταύτιση της Θεσσαλονίκης με ιστορικές στιγμές του τουρκισμού. Αν δεν προλάβει να διαλύσει την Τουρκία με τον μεγαλοϊδεατισμό του, θα πληρώσουμε την τουρκολαγνεία πολλών εξ ημών.

Μακεδών
Πηγή VoriaΟι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρουΓράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]