Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Χαμηλή πτήση τουρκικού ελικοπτέρου πάνω από τα Ίμια


Τουρκική ΝΟΤΑΜ θέλει την Καλόλιμνο σε τουρκική ζώνη διάσωσης

Μπαράζ προκλήσεων στο Αιγαίο από την Άγκυρα καθώς μετά το χθεσινό διάβημα του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών για την άσκηση «Μέδουσα 5», σήμερα το πρωί έστειλε ελικόπτερο για χαμηλή πτήση πάνω από τα Ίμια, ενώ τη νύχτα με νέα ΝΟΤΑΜ χαρακτήρισε τη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Καλόλιμνου, τουρκική ζώνη ευθύνης για Έρευνα και Διάσωση.

Σύμφωνα με πήγες του ΑΓΕΕΘΑ στις 07:59 το πρωί τουρκικό στρατιωτικού ελικόπτερο AB-412 πραγματοποίησε υπέρπτηση στα 30 μέτρα πάνω από τα Ίμια, ενώ στη συνέχεια βγήκε από το FIR Αθηνών.

Χθες, η Τουρκία την ώρα που οι ελληνικές Αρχές έδιναν μάχη μέσα στην νύχτα ,αμέσως μετά τον συναγερμό που σήμανε για την βύθιση του πλοιαρίου στην Καλολιμνο εξέδωσαν τη ΝΟΤΑΜ Α 5482/17 (στις 02:57) με την οποία προκλητικά δηλώνουν ότι περιοχή ανήκει σε τουρκική ζώνη ευθύνης και αρμοδιότητας.

Η Τουρκική ΝΟΤΑΜ δηλώνει ότι δεν αναγνωρίζεται ο καθορισμός από την Ελλάδα των ορίων της περιοχής ευθύνης Έρευνας και Διάσωσης με αναφορά στο FIR Αθηνών. Διατυπώνεται μάλιστα ο ισχυρισμός ότι η ελληνική ΝΟΤΑΜ που εκδόθηκε για την Ερευνα και Διάσωση , επικαλύπτει μέρος της τουρκικής θαλάσσιας ζώνης ευθύνης για SAR (SRR), όπως έχει κατατεθεί στον ΙΜΟ και εχει περιληφθεί στο ΙΜΟ’s Global SAR plan.

Και δημιουργώντας προβλήματα αλλά και σύγχυση σε όλα τα παραπλέοντα σκάφη, η Τουρκία ζήτησε μέσα στην νύκτα ο συντονισμός της επιχείρησης να περάσει στις τουρκικές αρχές .

Ο συναγερμός είχε σημάνει στην 01:00 τα ξημερώματα όταν οι ελληνικές Αρχές ειδοποιήθηκαν για το ναυάγιο και εξέδωσαν αμέσως την ΝΟΤΑΜ 2918/17 για άμεση έναρξη επιχείρησης SAR καλώντας όλες τις ιδιωτικές «μονάδες» που βρίσκονται στην περιοχή να συντονιστούν με το Κέντρο του Πειραιά (PIRAEUS JRCC) καθώς η περιοχή του ναυαγίου βρίσκεται εντός του FIR Αθηνών και συνεπώς οι μόνες αρμόδιες Αρχές είναι οι ελληνικές.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία διεκδικεί άσκηση κυριαρχικών αρμοδιοτήτων ,όπως είναι η SAR ακόμη και σε περιοχές που καταφανώς δεν θα μπορούσε να είναι σε τουρκική ζώνη ευθύνης. Οι μεθοδεύσεις αυτές όμως εντάσσονται στον στρατηγικό σχεδιασμό της Τουρκίας για επιχειρησιακή διχοτόμηση του Αιγαίου στον 25 μεσημβρινό ώστε ο μεγαλύτερος αριθμός των ελληνικών νησιών να εγκλωβισθεί (αρχικά) σε ζώνη άσκησης κυριαρχικών αρμοδιοτήτων από την Τουρκία.

Η νέα αυτή προκλητική ενέργεια της Τουρκίας η οποία δείχνει πλήρη περιφρόνηση ακόμη και για την ιερή αποστολή της προσπάθειας διάσωσης ναυαγών , ήρθε λίγες ώρες μετά την (αναμενομένη) αντίδραση του Τουρκικού ΥΠΕΞ που ουσιαστικά με διάβημα στην ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα επανέλαβε τον ισχυρισμό περί υποχρέωσης αποστρατιωτικοποίησης της Δωδεκανήσου και συγκεκριμένα της Ρόδου. Η Τουρκία με τον τρόπο αυτό αντέδρασε στην μεγάλη Ελληνοαιγυπτιακη άσκηση «Μέδουσα» που ξεκίνησε από την Ρόδο, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι με την ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ εξαπολύονται απειλές και στις τρίτες χώρες που συμμετέχουν σε τέτοιες ασκήσεις:

«Υπενθυμίσαμε στην ελληνική πρεσβεία την σημασία αποφυγής μονομερών ενεργειών που πιθανόν θα αυξήσουν τις εντάσεις στο Αιγαίο. Επισημάναμε τις προσδοκία μας από την Ελλάδα ως γειτονικής χώρας, να αποφύγει τέτοιες εχθρικές ενέργειες που είναι και αντίθετες στο Διεθνές Δίκαιο. Καλούμε επίσης όλα τα τρίτα μέρη να μην συμμετέχουν σε τέτοιες παραβιάσεις που διαπράττονται από την Ελλάδα».

Ν. Μ.

Η τουρκική ΝΟΤΑΜ

A5482/17 - NAVIGATIONAL WARNING TO ALL CONCERNED: THIS NOTAM IS ISSUED TO CLARIFY THE A2918/17 LGGGYNYX NOTAM ISSUED BY GREEK CAA. AS REGARDS THE GREEK NOTAM A2918/17 LGGG, TURKEY DOES NOT ACCEPT THE DEFINITION OF THE SEARCH AND RESCUE(SAR) AREA WITH REFERENCE TO ATHENS FIR. THE AREA REFERRED TO IN THE SAID GREEK NOTAM PARTLY FALLS WITHIN TURKEY'S MARITIME SEARCH AND RESCUE REGION(SRR) AS DECLARED TO THE IMO AND INCLUDED IN THE IMO'S GLOBAL SAR PLAN. THEREFORE, ALL SAR EFFORTS/ACTIVITIES WITHIN THE TURKISH SRR MUST BE COORDINATED WITH THE RELEVANT TURKISH AUTHORITIES. 03 NOV 02:00 2017 UNTIL 04 NOV 00:45 2017. CREATED: 03 NOV 02:57 2017

Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]