Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το "στίγμα" Σόιμπλε της επόμενης ημέρας


Μόνο οι πολιτικά αφελείς πρέπει να αιφνιδιάστηκαν από τις νέες δηλώσεις του Β. Σόιμπλε ότι είναι «εκτός ατζέντας» η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και ότι η χώρα μας «θα πρέπει να προχωρήσει με την εφαρμογή του προγράμματος μεταρρυθμίσεων και να γίνει περισσότερο ανταγωνιστική...»

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, ο οποίος, έμπλεος έπαρσης και αλαζονείας, απαίτησε προ ημερών να του στήσουν και «μνημείο στην Ελλάδα σε ένδειξη ευγνωμοσύνης», δεν έχει κατά νου μόνο τις εκλογές που διεξάγονται στη χώρα του σε μερικές εβδομάδες. Αλλωστε, το ελληνικό ζήτημα δεν απασχολεί ιδιαίτερα την προεκλογική εκστρατεία τους, καθώς έχουν επιβάλει στην κοινή γνώμη της Γερμανίας την -αναντίστοιχη με την πραγματικότητα- άποψη ότι στην «Ελλάδα όλα βαίνουν καλώς...».

Γνωρίζοντας ακριβώς ότι τα πράγματα δεν βαίνουν καλώς, ο κ. Σόιμπλε δίνει από τώρα το στίγμα και διαμορφώνει το πλαίσιο της «επόμενης ημέρας» των γερμανικών εκλογών. Αποτελεί ψευδαίσθηση να πιστεύει κανείς ότι ύστερα από τις 24 Σεπτεμβρίου πρόκειται το Βερολίνο να χαλαρώσει τη στάση του. Αντιθέτως, οι δηλώσεις του αρχιτέκτονα της πολιτικής της εξοντωτικής λιτότητας προοιωνίζονται συνέχιση ή ακόμη και περαιτέρω σκλήρυνση της γραμμής με την οποία αντιμετωπίζεται την τελευταία επταετία η χώρα μας.

Βεβαίως, έχει ανοίξει ένα θέμα για το κατά πόσο ο κ. Σόιμπλε θα παραμείνει υπουργός Οικονομικών στη νέα γερμανική κυβέρνηση. Αυτό όμως έχει σχετική σημασία, διότι όσο κι αν υπάρχουν οι αποχρώσεις στη χώρα αυτή η οικονομική κυρίως πολιτική υπερβαίνει τα πρόσωπα και έχει «εθνικό» χαρακτήρα που καλύπτει ευρύτατο φάσμα. Ακόμη κι αν αποχωρήσει ο 75ετής κ. Σόιμπλε, ο διάδοχός του θα κινηθεί στο πλαίσιο της «γερμανικής Ευρώπης», που εκτός των άλλων περιλαμβάνει και την οικονομική γενοκτονία κοινωνιών όπως η ελληνική...

Θα ήταν αφέλεια επίσης να πιστεύει κανείς ότι υπό το πρίσμα αυτό οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την Ελλάδα και το ζήτημα π.χ. του δημόσιου χρέους της, δεσμεύουν την «ηγέτιδα δύναμη» της ευρωζώνης. Αποθρασυμένοι (και) από την υποχωρητικότητα του παρελθόντος, οι μεγάλοι εταίροι μας έχουν αποδείξει επανειλημμένα ότι τηρούν μόνο όσα τους συμφέρουν, εφαρμόζοντας με κυνισμό τον νόμο του ισχυρού...

Βάζει πάλι στον «πάγο» τη συζήτηση περί ελάφρυνσης για τα επόμενα χρόνια

Aμετακίνητος από τη σκληρή γραμμή του στο ζήτημα του ελληνικού χρέους παραμένει ο εμμονικός δόκτωρ Σόιμπλε, λίγες εβδομάδες πριν από τις γερμανικές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου.

Σε χθεσινή συνέντευξη στην εφημερίδα «Mannheimer Morgen», ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών έκοψε για άλλη μία φορά τη συζήτηση περί ελάφρυνσης του χρέους για τα επόμενα 10-15 χρόνια, λέγοντας πως είναι εκτός ατζέντας και ξεπερνώντας το Eurogroup, που είχε προαναγγείλει ότι το θέμα θα εξεταστεί τους επόμενους μήνες, ώστε, υπό προϋποθέσεις, να ληφθούν αποφάσεις στο τέλος του τρίτου Μνημονίου τον Αύγουστο του 2018!

Σύμφωνα με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, το πρόβλημα της χώρας μας είναι η ανταγωνιστικότητα και όχι το χρέος, αφού το κόστος δανεισμού της για τα επόμενα 10-15 χρόνια είναι ήδη σχετικά χαμηλό. Οπως δήλωσε, «η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει με την εφαρμογή του προγράμματος μεταρρυθμίσεων και να γίνει περισσότερο ανταγωνιστική. Το να ξεκινήσει μια συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους θα έστελνε λάθος μήνυμα στην Αθήνα, σε μια περίοδο κατά την οποία η οικονομία πηγαίνει καλύτερα και ανακάμπτει».

Στην ερώτηση της γερμανικής εφημερίδας για ποιους λόγους άλλαξε στάση και δεν ζητά πια την αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ο δόκτωρ Σόιμπλε απάντησε: «Σε αντίθεση με την πρώτη περίοδο της διακυβέρνησης Τσίπρα, η Ελλάδα τηρεί σε μεγαλύτερο βαθμό τις δεσμεύσεις, τις οποίες η ίδια ανέλαβε. Γι' αυτό η ελληνική οικονομία βρίσκεται σήμερα σε πολύ καλύτερη θέση. Οι προσπάθειες, ωστόσο, δεν πρέπει να ατονήσουν».

Πηγή "Δημοκρατία"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]